Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βότανα που απωθούν τους κοριούς

Οι κοριοί συνήθως κρύβονται στις ραφές των στρωμάτων ή στις μικροσκοπικές σχισμές των τοίχων.

Ανησυχία επικρατεί στη χώρα μας μετά την γνωστοποίηση της είδησης ότι έκλεισε πτέρυγα ξενοδοχείου στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής λόγω του εντοπισμού κοριών. Οι υπεύθυνοι έλαβαν αυτή την απόφαση προκειμένου να προχωρήσουν σε απεντόμωση. Έτσι, μετά την αναστάτωση που επικρατεί σε Γαλλία και Ηνωμένο Βασίλειο από την παρουσία των ενοχλητικών παρασίτων, σειρά είχε η χώρα μας και συγκεκριμένα η Αττική.
Πέρα από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά για την καταπολέμηση των κοριών, υπάρχουν και ορισμένα βότανα τα οποία τους απωθούν.

1. Λεβάντα
Τα άνθη της λεβάντας είναι ιδιαίτερα αρωματικά και μπορεί να συνεχίσουν να αναδίδουν έντονο άρωμα ακόμα και όταν έχουν αποξηρανθεί. Έτσι, μπορείτε να τα μαζέψετε σε μπουκέτα και να τα τοποθετήσετε γύρω από βασικά μέρη του σπιτιού. Μπορείτε επίσης να έχετε αποξηραμένα άνθη λεβάντας στις αποσκευές σας για να αποτρέψετε τους κοριούς από το να αναζητήσουν καταφύγιο στα ρούχα σας ενώ ταξιδεύετε.

2. Νεπέτα
Είναι επίσης γνωστό ως catnip ή αλλιώς γατόχορτο. Η νεπέτα περιέχει κυρίως νεπεταλακτόνη, μια ένωση που έχει αποδειχθεί πολύτιμη ως απωθητική για τις μύγες και τα κουνούπια. Το έλαιο catnip μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να απωθήσει κατσαρίδες, και ναι, ακόμη και κοριούς.

3. Γεράνι
Τα γεράνια είναι από τα πιο αποτελεσματικά εντομοαπωθητικά φυτά. Τα φύλλα και τα άνθη έχουν πολλές χρήσεις. Μπορούν επίσης να καλλιεργηθούν για τα πολύτιμα έλαιά τους. Τα αιθέρια έλαια που προέρχονται από το γεράνι είναι πλούσια σε μονοτερπενική αλκοόλη που ονομάζεται «γερανιόλη». Αυτή η άχρωμη χημική ένωση προστίθεται συχνά σε αρώματα, κεριά και αρωματικά εντομοαπωθητικά. Τα κουνούπια αντιπαθούν συνήθως το άρωμα των ελαίων γερανιού.
Εάν χρειάζεστε μια μη τοξική, ευχάριστα αρωματισμένη λύση για την απώθηση των κοριών, δοκιμάστε να αναζητήσετε εκχυλίσματα ελαίου γερανιού. Δημιουργήστε ένα σπρέι με βάση το νερό χρησιμοποιώντας το εκχύλισμα ελαίου και ψεκάστε τις αποσκευές σας και άλλες περιοχές που είναι πιο πιθανό να μολυνθούν.

4. Σιτρονέλα
Από τότε που το έλαιο σιτρονέλας βρέθηκε να είναι αρκετά αποτελεσματικό στην απώθηση των κουνουπιών, ένας αυξανόμενος αριθμός οργανικών απωθητικών έχει αρχίσει να το ενσωματώνει ως κύριο συστατικό. Το αιθέριο έλαιο σιτρονέλας περιέχει χημικές ουσίες όπως η σιτρονελλάλη, η σιτρονελλόλη και η γερανιόλη. Όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως βιοπαρασιτοκτόνα για την πρόληψη εισβολών από παράσιτα. Το έλαιο σιτρονέλας έχει βρεθεί ότι απωθεί και τους κοριούς. Οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να ψεκάσετε περιοχές που ενδεχομένως κρύβονται κοριοί.

5. Μέντα
Πλούσια σε ενώσεις όπως η μενθόνη, η μέντα περιέχει επίσης φυσικά φυτοφάρμακα όπως η πουλεγκόνη και το βήτα-πινένιο, τα οποία απωθούν τα ενοχλητικά έντομα και τρωκτικά. Το έλαιο μέντας επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει τους κοριούς. Το άρωμα και μόνο της μέντας θα τους αναγκάσει να φύγουν από ένα δωμάτιο.

6. Χρυσάνθεμο
Οι πυρεθρίνες, που βρίσκονται στα άνθη του χρυσάνθεμου, είναι από τις πιο θανατηφόρες ενώσεις για τα έντομα αφού στοχεύουν το νευρικό σύστημα κοινών παρασίτων όπως οι κοριοί, οι μύγες και οι ψύλλοι. Σε ελεγχόμενες δόσεις, οι πυρεθρίνες μπορούν επίσης να λειτουργήσουν ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Σε μεγαλύτερες δόσεις μπορούν να λειτουργήσουν ως φυτοφάρμακο για χρήση είτε σε εσωτερικούς είτε σε εξωτερικούς χώρους. Με τη μορφή σκόνης με βάση το νερό, οι πυρεθρίνες μπορούν να εξαναγκάσουν τους κοριούς να βγουν από τις κρυψώνες τους.

7. Φασκόμηλο
Το κάψιμο του φασκόμηλου λέγεται ότι απομακρύνει το κακό, ενώ μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες μιας γυναίκας να τεκνοποιήσει. Το άρωμα αυτό διώχνει επίσης πολλά ενοχλητικά έντομα και παράσιτα. Ο ψεκασμός με αιθέριο έλαιο φασκόμηλου μπορεί να απομακρύνει τους κοριούς από το σπίτι.

8. Ατμός
Το καθάρισμα με ατμό είναι μία από τις πιο απλές και πιο αποτελεσματικές σπιτικές λύσεις για την πλήρη εξουδετέρωση αυτού του παρασίτου, αφού οι κοριοί δεν αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες. 
Μια αποτελεσματική επιλογή είναι να χρησιμοποιήσετε ζεστό ατμό (σε θερμοκρασία 50°C ή υψηλότερη) στο στρώμα, στα σεντόνια, στα ρούχα, στις κουρτίνες και σε άλλα αντικείμενα του υπνοδωματίου. 

9. Κύμινο σε σκόνη 
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε κουρκουμίνη, την ενεργή του ουσία, το κύμινο σε σκόνη αποτελεί έναν ισχυρό εχθρό των κοριών.
Το συστατικό αυτό και η ισχυρή αντιμικροβιακή του δράση μεταβάλλουν το περιβάλλον που χρειάζεται το παράσιτο για την επιβίωσή του και έτσι η εξουδετέρωσή του γίνεται ευκολότερη.
Η αποτελεσματικότητα του κυμίνου οφείλεται στο ότι μειώνει τα αποθέματα οξυγόνου των κοριών και τους κάνει να μετακινηθούν σε άλλο σημείο. Μπορεί να προκαλεί έκπληξη, αλλά το κύμινο αποτελεί θαυμάσιο σύμμαχο για την εξάλειψη αυτού του ενοχλητικού παρασίτου.

10. Ο ήλιος
Οι αυξημένες θερμοκρασίες κάτω από τον ήλιο μπορούν να συμβάλουν στην εξουδετέρωση των παρασίτων που κρύβονται στο στρώμα, στα σεντόνια και στις κουβέρτες. 
Οι θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 32°C μπορούν να εξαλείψουν το πρόβλημα. Ιδανικά θα πρέπει να βάλετε το στρώμα απευθείας κάτω από τον ήλιο.

11. Μέντα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς 
Το αιθέριο έλαιο μέντας απελευθερώνει μια μυρωδιά που απωθεί τα παράσιτα και τα μικρά έντομα επειδή τους προκαλεί έντονη αλλεργική αντίδραση.  
Αυτή η σπιτική μέθοδος είναι ιδανική για την απώθηση των κοριών από το υπνοδωμάτιο, τον κήπο και τα κατοικίδια. 
Μια άλλη εξαιρετική επιλογή είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, που έχει παρόμοια επίδραση με την παραπάνω. Σε κάθε περίπτωση είναι καλύτερο να βεβαιωθείτε ότι τα μέλη της οικογένειάς σας δεν είναι αλλεργικά στην ισχυρή μυρωδιά των παραπάνω αιθέριων ελαίων.

12. Γαρίφαλο
Το γαρίφαλο είναι ένα είδος μπαχαρικού με έντονη μυρωδιά που μπορεί να απωθήσει σχεδόν κάθε είδους έντομο. Γενικά χρησιμοποιείται στον κήπο για την απώθηση των μυρμηγκιών, όμως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη των ενοχλητικών και επικίνδυνων κοριών.  

13.Οινόπνευμα για εντριβές
Τα συγκεκριμένα έντομα δεν αντέχουν τα όξινα περιβάλλοντα, γεγονός που καθιστά το οινόπνευμα για εντριβές (γνωστό επίσης ως ισοπροπανόλη) μια αποτελεσματική λύση. 
Για να το χρησιμοποιήσετε, απλώς βάλτε το σε ένα σπρέι και ψεκάστε όλο το κρεβάτι και κάθε σημείο στο οποίο υποπτεύεστε ότι μπορεί να κρύβονται κοριοί. 
Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι πρόκειται για μια συνεχή διαδικασία και χρειάζεται να την επαναλαμβάνετε κάθε έξι ή εφτά μέρες. 
Μετά τη χρήση του οινοπνεύματος πρέπει να αφήσετε το στρώμα και τα κλινοσκεπάσματα να αεριστούν για να μην εμποτιστεί η μυρωδιά του οινοπνεύματος στο υλικό τους. 

14. Ηλεκτρική σκούπα για να απαλλαγείτε από τους κοριούς 
Η ηλεκτρική σκούπα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους για την εξάλειψη κάθε είδους εντόμων και ακάρεων, επειδή εξασφαλίζει πρόσβαση στις ρωγμές και στα κενά όπου κρύβονται οι κοριοί. 

Μερικές ακόμα συμβουλές
  • Μη βάζετε το κρεβάτι πλάι στον τοίχο ή σε άλλα έπιπλα. Δεν θα πρέπει να αφήνετε ποτέ τα κλινοσκεπάσματα στο πάτωμα επειδή προσελκύουν κοριούς.
  • Αν έχετε κατοικίδια, μην τα αφήνετε να μπαίνουν στο υπνοδωμάτιο και κάνετέ τους συχνά μπάνιο.
  • Ελέγχετε τακτικά τα πόδια του κρεβατιού και άλλων επίπλων για έντομα, καθώς συχνά κρύβονται σε αυτό το σημείο. Αν τα εντοπίσετε, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα παγιδεύσετε χρησιμοποιώντας ταλκ.
  • Καθαρίζετε και απολυμαίνετε συχνά το υπνοδωμάτιό σας για να αποφύγετε τα παράσιτα. Είναι σημαντικό να καθαρίζετε όλους τους χώρους και να αλλάζετε τα κλινοσκεπάσματα τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια