Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΧΕΖΜΠΟΛΑΧ - Hezbollah - حزب الله

Γενικός γραμματέας Sayyed Hassan Nasrallah
Ιδρυτής Sayyed Abbas Al-Musawi
Ιδρύθηκε το 1985 
Αρχηγείο Βηρυτός , Λίβανος
Κοινοβουλευτική Ομάδα Πίστη στο Μπλοκ της Αντίστασης 
Παραστρατιωτική πτέρυγα Ισλαμική Αντίσταση στον Λίβανο
Ταξιαρχίες Αντίστασης του Λιβάνου
Ιδεολογία
Ισλαμικός εθνικισμός, Πανισλαμισμός, Χομεϊνισμός, Σιιτικός Τζιχαντισμός, Σεχταρισμός, Αντιιμπεριαλισμός, Αντιδυτική, Αντισημιτισμός, Αντισιωνισμός
Θρησκεία Σιιτικό Ισλάμ
Εθνική υπαγωγή Συμμαχία 8 Μαρτίου
Διεθνής υπαγωγή Άξονας Αντίστασης
Χρώματα Κίτρινο και πράσινο
Σύνθημα فَإِنَّ حِزْبَ ٱللَّهِ هُمُ ٱلْغَالِبُونَ  ( Αραβικά )
"Αλήθεια το Κόμμα του Θεού είναι αυτοί που θα θριαμβεύσουν" [Κοράνι 5:56 ]
Η Χεζμπολάχ ή Χεζμπολά (αραβικά: حزب الله, κυριολεκτικά: «Κόμμα του Θεού») αποτελεί σιιτική ακραία ισλαμική παραστρατιωτική και πολιτική οργάνωση με βάση το Λίβανο. Συμμετέχει στην κυβέρνηση και στο κοινοβούλιο της χώρας. Η ένοπλη πτέρυγα της οργάνωσης θεωρείται κίνημα αντίστασης στον αραβικό κόσμο, ενώ οι ΗΠΑ, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Ισραήλ την κατατάσσουν ως τρομοκρατική οργάνωση. 
Διαθέτοντας αρχικά μια σχετικά μικρή στρατιωτική δύναμη, σήμερα αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ η οργάνωση έχει εξελιχθεί σε μια πολιτική συνιστώσα που συμμετέχει στη λιβανέζικη κυβέρνηση και προωθεί προγράμματα κοινωνικής ανάπτυξης. Έχει κερδίσει τη στήριξη των σιιτών μουσουλμάνων παρέχοντας κοινωνικές υπηρεσίες αι έχει τη δύναμη να κινητοποιεί πλήθος υποστηρικτών, όπως συνέβη στην περίπτωση των διαδηλώσεων του 2006-8 κατά της κυβέρνησης του Φουάτ Σινιόρα. 
Στηρίζεται οικονομικά από το Ιράν, ενώ πολιτική στήριξη παρέχει και η Συρία. Οι ένοπλες μονάδες της οργανώθηκαν και εκπαιδεύτηκαν από τμήμα του ιρανικού στρατού των «Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης». Το στρατιωτικό τμήμα της οργάνωσης παρέχει υποστήριξη με μαχητές στις δυνάμεις του Άσαντ στην Συρία κατά του Ισλαμικού κράτους.
Η Χεζμπολάχ σχηματίστηκε με αφορμή την ισραηλινή επέμβαση στο Λίβανο το 1982, ενώ η επίσημη ίδρυσή της ως πολιτική οργάνωση έγινε το 1985. Στο μανιφέστο της οργάνωσης καταγράφονται ως κύριοι στόχοι της η αποχώρηση του Ισραήλ από το Λίβανο, ο τερματισμός της εμπλοκής οποιασδήποτε ιμπεριαλιστικής δύναμης στο Λίβανο, καθώς και η επιλογή από το λαό της χώρας του είδους της διακυβέρνησης που επιθυμεί. 
Οι Μουτζαχεντίν μαχητές της Χεζμπολάχ πολέμησαν εναντίον σερβικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας. 
Τον Μάρτιο του 2016, ο Αραβικός Σύνδεσμος κατέταξε τη Χεζμπολάχ στη λίστα με τις τρομοκρατικές οργανώσεις. 
Ο πρώτος αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο Αμπάς αλ Moυσσάβι, ένας Λιβανέζος σιίτης κληρικός, συνιδρυτής και γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ ο οποίος σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ το 1992. Αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 είναι ο Χασάν Νασράλα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια