Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το παιδί σας βαριέται το διάβασμα;

Τα περισσότερα παιδιά όταν γυρνούν από το σχολείο θέλουν να χαλαρώσουν. Ωστόσο υπάρχει και η «μελέτη», κάτι που λίγα παιδιά καταλαβαίνουν το γιατί πρέπει να γίνει και σχεδόν κανένα δεν θέλει να την κάνει.
Για να αποφύγουν λοιπόν τη μελέτη και το διάβασμα, βρίσκουν πολλές φορές διάφορες δικαιολογίες όπως «Κουράστηκα», «Δεν μπορώ», «Πονάει η κοιλιά μου», ή το συνηθισμένο «Το ξέχασα». 

Παρακάτω ακολουθούν τέσσερις τρόποι που ίσως σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε την άρνηση για διάβασμα…
  • Να μάθετε στα παιδιά ποιος είναι ο σκοπός της μελέτης, που κατά κύριο λόγο είναι να καταλαβαίνουμε καλά όσα μάθαμε στο σχολείο. Πρέπει δηλαδή να καταλάβουν ότι δεν είναι κάτι που σκέφτηκαν οι «μεγάλοι» για να τους καταστρέφουν το απόγευμα ή να τους κρατούν απασχολημένους.
  • Να τους μάθετε επίσης μια αλήθεια που ισχύει σε κάθε δουλειά. Αν δεν την κάνουμε σήμερα, θα πρέπει να την κάνουμε αύριο οπωσδήποτε και αύριο μπορεί να είναι διπλάσια. Δεν μπορείς στη δουλεία σου να πεις ότι δεν έκανες την εργασία σου επειδή έβλεπες τηλεόραση.
  • Και μιας και ήρθαμε στην τηλεόραση. Θέλει περιορισμό, καθώς είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του διαβάσματος. Βγάλτε ένα ημερήσιο πρόγραμμα, όπως για παράδειγμα, μια ώρα τηλεόραση την ημέρα και ποτέ το βράδυ πριν τον ύπνο. Το παιδί θα καταλάβει σιγά σιγά ότι έχει ένα πρόγραμμα να τηρήσει.
  • Αν δυσκολεύονται κάπως στη μελέτη, δεν θα πρέπει να φωνάξετε αλλά να τα ενθαρρύνετε. «Ναι φαίνεται δύσκολο. Για να το δούμε μαζί» ή «Βελτιώθηκες πάρα πολύ. Κοίτα μέχρι που έχεις φτάσει».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια