Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Mohamed Al Fayed 1929-2023 Αιγύπτιος δισεκατομυριούχος

Πέθανε σε ηλικία 94 ετών ο δισεκατομυριούχος Mohamed Al Fayed. 
Ήταν ο Ιδρυτής των Harrods και πατέρας του Ντόντι, του αγαπημένου της πριγκίπισσας Νταϊάνα.
Mohamed Al-Fayed ( / æ l f aɪ ˈ ɛ d / ; αιγυπτιακά αραβικά : محمد الفايد [mæˈħæmmæd elˈfæːjed] ; 27 Ιανουαρίου 1929 – 31 Αυγούστου 2023) ήταν Αιγύπτιος επιχειρηματίας του οποίου η κατοικία και τα κύρια επιχειρηματικά συμφέροντα βρίσκονταν στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα μέσα της δεκαετίας του 1960. Τα επιχειρηματικά του συμφέροντα περιελάμβαναν την ιδιοκτησία του Hôtel Ritz Paris και του πρώην πολυκαταστήματος Harrods και της Fulham FC , αμφότερα στο Λονδίνο. Τη στιγμή του θανάτου του το 2023, η περιουσία του Fayed υπολογιζόταν σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, κατατάσσοντας την περιουσία του στο νούμερο. 1.493 στον κόσμο.
Ο Fayed ήταν παντρεμένος με τη Samira Khashoggi από το 1953 έως το 1956 και είχε έναν γιο Dodi . Ο Ντόντι είχε ρομαντική σχέση με την Νταϊάνα, την πριγκίπισσα της Ουαλίας, όταν και οι δύο πέθαναν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο Παρίσι το 1997. Το 1985, ο Φαγιέντ παντρεύτηκε τη Φινλανδή σοσιαλίστρια και πρώην μοντέλο Heini Wathén με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά: Jasmine, Karim, Camilla, και ο Ομάρ .
Πρώιμη ζωή 
Ο Fayed γεννήθηκε στο Roshdy της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, ο μεγαλύτερος γιος ενός Αιγύπτιου δασκάλου δημοτικού σχολείου από το Asyut . Το έτος γέννησής του αμφισβητήθηκε.
Ο ιστότοπός του, alfayed.com,  έλεγε ότι γεννήθηκε το 1933, αλλά το Υπουργείο Εμπορίου βρήκε ότι το έτος γέννησής του ήταν το 1929.  Ο ιστότοπος άλλαξε από "1933" σε «1929» το 2011.  Τα αδέρφια του Αλί και Σαλάχ ήταν συνάδελφοί του στις επιχειρήσεις. 
Ο Φαγιέντ ήταν παντρεμένος από το 1954 έως το 1956 με τη Σαμίρα Κασόγκι . Εργάστηκε με τον αδερφό της συζύγου του, έμπορο όπλων και επιχειρηματία από τη Σαουδική Αραβία Αντνάν Κασόγκι.
Κάπου στις αρχές της δεκαετίας του 1970, άρχισε να χρησιμοποιεί το "Al-Fayed" αντί το "Fayed". Τα αδέρφια του Αλί και Σαλάχ ακολούθησαν το παράδειγμά τους κατά την απόκτηση του Οίκου Φρέιζερ τη δεκαετία του 1980, αν και στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και οι δύο είχαν επιστρέψει στο να αποκαλούν τον εαυτό τους απλώς «Φαγιέντ». Μερικοί υπέθεσαν ότι η προσθήκη του «Al-» από τον Fayed στο όνομά του υπονοούσε αριστοκρατική προέλευση, όπως «de» στα γαλλικά ή «von» στα γερμανικά, αν και το Al- δεν έχει την ίδια κοινωνική χροιά στα αραβικά .  Αυτή η υπόθεση οδήγησε στο περιοδικό Private Eye να του δώσει το παρατσούκλι "Phoney Pharaoh".  
Ηνωμένο Βασίλειο
Ο Fayed και τα αδέρφια του ίδρυσαν μια ναυτιλιακή εταιρεία στην Αίγυπτο πριν μεταφέρουν την έδρα της στη Γένοβα της Ιταλίας με γραφεία στο Λονδίνο.
Γύρω στο 1964, ο Fayed συνήψε στενή σχέση με τον ηγέτη της Αϊτής François Duvalier , γνωστό ως «Papa Doc», και ενδιαφέρθηκε για την κατασκευή ενός διυλιστηρίου πετρελαίου Fayed-Duvalier στην Αϊτή . Συνδέθηκε επίσης με τον γεωλόγο George de Mohrenschildt . Ο Φαγιέντ διέκοψε την παραμονή του στην Αϊτή έξι μήνες αργότερα, όταν ένα δείγμα "αργού πετρελαίου" που παρείχαν συνεργάτες της Αϊτής αποδείχθηκε ότι ήταν χαμηλής ποιότητας μελάσα .
Στη συνέχεια ο Fayed μετακόμισε στην Αγγλία, όπου έζησε στο κεντρικό Λονδίνο . Στα μέσα της δεκαετίας του 1960, συνάντησε τον ηγεμόνα του Ντουμπάι, Σεΐχη Ρασίντ Μπιν Σαΐντ Αλ Μακτούμ , ο οποίος του εμπιστεύτηκε να βοηθήσει στη μεταμόρφωση του Ντουμπάι , όπου ίδρυσε το IMS (Διεθνείς Ναυτικές Υπηρεσίες) το 1968.
Ο Φαγιέντ εισήγαγε τους Βρετανούς εταιρείες όπως η Costain Group (της οποίας έγινε διευθυντής και μέτοχος 30%  ), Bernard Sunley & Sons και Taylor Woodrow στο εμιράτο για να εκτελέσει τις απαιτούμενες κατασκευαστικές εργασίες.  Έγινε επίσης οικονομικός σύμβουλος του τότε σουλτάνου του Μπρουνέι Omar Ali Saifuddien III το 1966. 
Ο Fayed εντάχθηκε για λίγο στο διοικητικό συμβούλιο του ομίλου εξόρυξης Lonrho το 1975 αλλά αποχώρησε μετά από μια διαφωνία.  
Το 1979, αγόρασε το ξενοδοχείο The Ritz στο Παρίσι της Γαλλίας για 30 εκατομμύρια δολάρια. 
Το 1984, ο Fayed και τα αδέρφια του αγόρασαν το 30% των μετοχών στο House of Fraser , έναν όμιλο που περιλάμβανε το λονδρέζικο κατάστημα Harrods , από τον Roland 'Tiny' Rowland , τον επικεφαλής της Lonrho. Το 1985, αυτός και τα αδέρφια του αγόρασαν το υπόλοιπο 70% του House of Fraser για 615 εκατομμύρια λίρες. Ο Ρόουλαντ ισχυρίστηκε ότι οι αδελφοί Φαγιέντ είπαν ψέματα για το υπόβαθρο και τον πλούτο τους και άσκησε πίεση στην κυβέρνηση να τους ερευνήσει. Ξεκίνησε έρευνα του Υπουργείου Εμπορίου και Βιομηχανίας (DTI) για τα Fayed. Η επακόλουθη έκθεση του DTI ήταν κρίσιμη, αλλά δεν ελήφθησαν μέτρα κατά των Φαγιέντ και ενώ πολλοί πίστευαν το περιεχόμενο της έκθεσης, άλλοι θεώρησαν ότι είχε πολιτικά κίνητρα.  Ο Rowland περιέγραψε τη σχέση του με την οικογένεια Fayed στο βιβλίο του A Hero from Zero .  Ξεκίνησε με τα εξής λόγια: 
Την άνοιξη του 1985, τα τρία αδέρφια Fayed απέκτησαν το House of Fraser. Το έκαναν παρά τους λεπτομερείς ισχυρισμούς του Lonrho σχετικά με τον δυσάρεστο χαρακτήρα τους και τις κατασκευές ως προς την καταγωγή και τον πλούτο τους που είχαν επινοήσει για να παρουσιαστούν με ψευδώς ευνοϊκό φως.

Το υπόλοιπο βιβλίο έχει σκοπό να δικαιολογήσει αυτές τις δηλώσεις.
Το 1998, ο Rowland κατηγόρησε τον Fayed ότι έκλεψε χαρτιά και κοσμήματα από το χρηματοκιβώτιο του Harrods . Ο Φαγιέντ συνελήφθη, αλλά οι κατηγορίες αποσύρθηκαν.  Ο Rowland πέθανε το 1998. Ο Fayed έλυσε τη διαφορά με μια πληρωμή στη χήρα του. Μήνυσε επίσης τη Μητροπολιτική Αστυνομία για ψευδή σύλληψη το 2002, αλλά έχασε την υπόθεση. 
Το 1994, το House of Fraser έγινε δημόσια, αλλά ο Fayed διατήρησε την ιδιωτική ιδιοκτησία του Harrods. 
Ξανακυκλοφόρησε το χιουμοριστικό περιοδικό Punch το 1996, αλλά αναδιπλώθηκε ξανά το 2002. 
Ο Al-Fayed υπέβαλε ανεπιτυχώς αίτηση για βρετανική υπηκοότητα δύο φορές, το 1994 και το 1999. 
Προτάθηκε ότι η κόντρα του με τον Rowland συνέβαλε στην πρώτη άρνηση.
Θεωρίες συνωμοσίας 
Από τον Φεβρουάριο του 1998, ο Al-Fayed υποστήριξε ότι η συντριβή ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας,  και αργότερα υποστήριξε ότι η συντριβή ενορχηστρώθηκε από την MI6 σύμφωνα με τις οδηγίες του πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου .  Οι ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν από μια γαλλική δικαστική έρευνα, αλλά ο Φαγιέντ άσκησε έφεση κατά της ετυμηγορίας. Ακολούθησε αγωγή συκοφαντικής δυσφήμισης κατά του Al-Fayed από τον Neil Hamilton.
Η βρετανική επιχείρηση Paget , μια έρευνα της Μητροπολιτικής αστυνομίας που ολοκληρώθηκε το 2006, δεν βρήκε επίσης στοιχεία συνωμοσίας.  Στην επιχείρηση Paget, ο Al-Fayed έκανε 175 "αξιώσεις συνωμοσίας".  
Μια έρευνα με επικεφαλής τον Λόρδο δικαστή Σκοτ ​​Μπέικερ για τον θάνατο της Νταϊάνα και του Ντόντι ξεκίνησε στο Βασιλικό Δικαστήριο του Λονδίνου στις 2 Οκτωβρίου 2007 και διήρκεσε έξι μήνες. Ήταν μια συνέχεια της αρχικής έρευνας που είχε ξεκινήσει το 2004.  
Στην ανάκριση του Scott Baker, ο Fayed κατηγόρησε τον Δούκα του Εδιμβούργου, τον Πρίγκιπα της Ουαλίας, τη λαίδη Sarah McCorquodale , την αδερφή της και πολλούς άλλους ότι σχεδίαζαν να σκοτώσουν την Πριγκίπισσα της Ουαλίας. Το κίνητρό τους, ισχυρίστηκε, ήταν ότι δεν μπορούσαν να ανεχθούν την ιδέα της πριγκίπισσας να παντρευτεί έναν μουσουλμάνο. 
Ο Al-Fayed ισχυρίστηκε για πρώτη φορά ότι η πριγκίπισσα ήταν έγκυος στην Daily Express τον Μάιο του 2001, [64] και ότι ήταν το μόνο άτομο που το είχαν πει. Οι μάρτυρες στην έρευνα που είπαν ότι η πριγκίπισσα δεν ήταν έγκυος και δεν θα μπορούσε να είναι έγκυος, ήταν μέρος της συνωμοσίας σύμφωνα με τον Al-Fayed.  Η μαρτυρία του Fayed στην ανάκριση καταδικάστηκε απερίφραστα στον Τύπο ως φαρσοκωμωδία. Μέλη της Επιτροπής Πληροφοριών και Ασφάλειας της βρετανικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τον Φαγιέντ ότι μετέτρεψε την έρευνα σε «τσίρκο» και ζήτησαν να τερματιστεί πρόωρα. Οι δικηγόροι που εκπροσωπούσαν τον Al-Fayed δέχτηκαν αργότερα στην ανάκριση ότι δεν υπήρχαν άμεσες αποδείξεις ότι ούτε ο Δούκας του Εδιμβούργου ούτε η MI6 εμπλέκονταν σε οποιαδήποτε συνωμοσία δολοφονίας που αφορούσε την Νταϊάνα ή τον Ντόντι.   Λίγες μέρες πριν από την εμφάνιση του Al-Fayed, ο John Macnamara, πρώην ανώτερος ντετέκτιβ στη Scotland Yard και ερευνητής του Al-Fayed για πέντε χρόνια από το 1997, αναγκάστηκε να παραδεχτεί στις 14 Φεβρουαρίου 2008 ότι δεν είχε στοιχεία που να υποδηλώνουν κακό παιχνίδι. , εκτός από τους ισχυρισμούς που του είχε κάνει ο Αλ Φαγιέντ. Οι παραδοχές του αφορούσαν επίσης την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων για τους ισχυρισμούς του Al-Fayed για την εγκυμοσύνη της πριγκίπισσας και τον αρραβώνα του ζευγαριού. 
Η ετυμηγορία των ενόρκων, που δόθηκε στις 7 Απριλίου 2008, ήταν ότι η Νταϊάνα και ο Ντόντι «θανατώθηκαν παράνομα » από την βαριά αμέλεια οδήγηση του Henri Paul, ο οποίος ήταν μεθυσμένος , και των οχημάτων που καταδίωκαν. 
Οι δικηγόροι του Al-Fayed δέχτηκαν επίσης ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι η Νταϊάνα ταριχεύτηκε παράνομα για να κρύψει την εγκυμοσύνη ή ότι η εγκυμοσύνη μπορούσε να επιβεβαιωθεί με οποιοδήποτε ιατρικό στοιχείο.  Δέχθηκαν επίσης ότι δεν υπήρχαν στοιχεία που να υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι οι γαλλικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οι ιατρικές υπηρεσίες είχαν παίξει οποιοδήποτε ρόλο σε μια συνωμοσία για να βλάψουν την Νταϊάνα. [67] Μετά την έρευνα του Μπέικερ, ο Αλ-Φαγιέντ είπε ότι εγκατέλειπε την εκστρατεία συνωμοσίας του και θα δεχόταν την ετυμηγορία του ενόρκου. 
Ο δημοσιογράφος Dominic Lawson έγραψε στο The Independent το 2008 ότι ο Al-Fayed προσπάθησε να επινοήσει «μια συνωμοσία για να καλύψει τις πραγματικές συνθήκες» των θανάτων που προκλήθηκαν από το ατύχημα «με συμμετοχή ενός μεθυσμένου και υπερβολικά ενθουσιασμένου οδηγού (υπάλληλος του Paris Ritz του Mohamed Fayed) ". «Είχε αξιοσημείωτη επιτυχία στο να πείσει στοιχεία του ταμπλόιντ Τύπου, ιδίως της Daily Express , να δώσουν στη συνωμοσία καλό άνεμο». 
Ο Al-Fayed υποστήριξε οικονομικά το Unlawful Killing (2011), μια ταινία ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την εκδοχή του για τα γεγονότα.  Δεν κυκλοφόρησε επίσημα λόγω της πιθανότητας για συκοφαντικές αγωγές.  

Καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση 
Ο Al-Fayed έχει κατηγορηθεί από πολλές γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση και επίθεση.  
Νέες γυναίκες που έκαναν αίτηση για απασχόληση στο Harrods υποβλήθηκαν συχνά σε τεστ HIV και γυναικολογικές εξετάσεις.  τη συνέχεια επιλέχθηκαν να περάσουν το Σαββατοκύριακο με τον Al-Fayed στο Παρίσι. Στο προφίλ της για τον Al-Fayed για το Vanity Fair , η Maureen Orth περιέγραψε πώς, σύμφωνα με πρώην υπαλλήλους, "Fayed περπατούσε τακτικά στο κατάστημα αναζητώντας νέες, ελκυστικές γυναίκες για να εργαστούν στο γραφείο του. Εκείνοι που τον απέρριπταν συχνά υπόκεινται σε χυδαία, ταπεινωτικά σχόλια για την εμφάνισή τους ή το ντύσιμό τους... Μια ντουζίνα πρώην υπάλληλοι με τους οποίους μίλησα είπαν ότι ο Φαγιέντ κυνηγούσε γραμματείς στο γραφείο και μερικές φορές προσπαθούσε να γεμίσει χρήματα σε γυναικείες μπλούζες». 
Τον Δεκέμβριο του 1997, το πρόγραμμα επικαιρότητας του ITV The Big Story μετέδωσε μαρτυρίες από έναν αριθμό πρώην υπαλλήλων των Harrods που μίλησαν για το πώς ο Al-Fayed παρενοχλούσε σεξουαλικά γυναίκες με παρόμοιους τρόπους. 
Ο Al-Fayed πήρε συνέντευξη υπό προφύλαξη από τη Μητροπολιτική Αστυνομία μετά από ισχυρισμό για σεξουαλική επίθεση εναντίον μιας 15χρονης μαθήτριας τον Οκτώβριο του 2008. Η υπόθεση αποσύρθηκε από την Εισαγγελική Υπηρεσία του Στέμματος όταν διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν ρεαλιστικές πιθανότητες καταδίκης λόγω αντικρουόμενες δηλώσεις. 
Ένα επεισόδιο του Δεκέμβρη του 2017 του προγράμματος Dispatches του Channel 4 ισχυρίστηκε ότι ο Al-Fayed παρενόχλησε σεξουαλικά τρεις υπαλλήλους του Harrods και προσπάθησε να τους "καλλωπίσει". Μία από τις γυναίκες ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή. Η Cheska Hill-Wood παραιτήθηκε από το δικαίωμά της στην ανωνυμία για να πάρει συνέντευξη για το πρόγραμμα.  Το πρόγραμμα ισχυριζόταν ότι ο Al-Fayed στόχευε νέους υπαλλήλους για μια περίοδο 13 ετών. 

Θάνατος 
Ο Αλ Φαγιέντ πέθανε στις 31 Αυγούστου 2023, σε ηλικία 94 ετών στο Λονδίνο, στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην εικοστή έκτη επέτειο από τον θάνατο του γιου του.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια