Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Mahmoud Darwish 1941-2008 Παλαιστίνιος ποιητής

Ο Μαχμούντ Νταργουίς ( αραβικά : مَحمُود دَرْوِيْش , ρωμανικά :  Mahmûd Dervîş , 13 Μαρτίου 1941 – 9 Αυγούστου 2008) ήταν Παλαιστίνιος ποιητής και συγγραφέας που θεωρούνταν εθνικός ποιητής της Παλαιστίνης .
Κέρδισε πολλά βραβεία για τα έργα του. Ο Νταργουίς χρησιμοποίησε την Παλαιστίνη ως μεταφορά για την απώλεια της Εδέμ , τη γέννηση και την ανάσταση, και την αγωνία της απομάκρυνσης και της εξορίας. Έχει περιγραφεί ως ενσαρκωτικός και αντανακλάς «την παράδοση του πολιτικού ποιητή στο Ισλάμ, του ανθρώπου της δράσης του οποίου η δράση είναι η ποίηση». Υπηρέτησε επίσης ως συντάκτης σε πολλά λογοτεχνικά περιοδικά στην Παλαιστίνη.

Βιογραφικό 
Ο Mahmoud Darwish γεννήθηκε το 1941 στο al-Birwa στη Δυτική Γαλιλαία , το δεύτερο παιδί του Salim και της Houreyyah Darwish. Η οικογένειά του ήταν γαιοκτήμονες. Η μητέρα του ήταν αναλφάβητη, αλλά ο παππούς του τον έμαθε να διαβάζει. Κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1948 , το χωριό του καταλήφθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις και η οικογένεια κατέφυγε στον Λίβανο , πρώτα στο Jezzine και στη συνέχεια στο Damour . Το χωριό καταγωγής τους ισοπεδώθηκε και καταστράφηκε από τους IDF για να εμποδίσουν τους κατοίκους του να επιστρέψουν στα σπίτια τους μέσα στο νέο εβραϊκό κράτος.  
Ένα χρόνο αργότερα, η οικογένεια του Darwish επέστρεψε στην περιοχή Acre , η οποία ήταν πλέον μέρος του Ισραήλ , και εγκαταστάθηκε στο Deir al-Asad . Ο Darwish παρακολούθησε το γυμνάσιο στο Kafr Yasif , δύο χιλιόμετρα βόρεια του Jadeidi . Τελικά μετακόμισε στη Χάιφα . 
Δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο ποίησης, Asafir bila ajniha, ή "Wingless Birds", σε ηλικία 19 ετών. Αρχικά δημοσίευσε τα ποιήματά του στο Al Jadid , το λογοτεχνικό περιοδικό του Ισραηλινού Κομμουνιστικού Κόμματος , και τελικά έγινε ο εκδότης του. Αργότερα, ήταν βοηθός εκδότη του Al Fajr, ενός λογοτεχνικού περιοδικού που εκδόθηκε από το Ισραηλινό Εργατικό Κόμμα (Mapam).  
Ο Darwish έφυγε από το Ισραήλ το 1970 για να σπουδάσει στη Σοβιετική Ένωση ( ΕΣΣΔ ).   Παρακολούθησε το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας Lomonosov για ένα χρόνο, πριν μετακομίσει στην Αίγυπτο και τον Λίβανο. Όταν εντάχθηκε στην PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) το 1973, του απαγορεύτηκε να εισέλθει ξανά στο Ισραήλ.  
Το 1995, επέστρεψε για να παραστεί στην κηδεία του συναδέλφου του, Εμίλ Χαμπίμπι , λαμβάνοντας άδεια να παραμείνει στη Χάιφα για τέσσερις ημέρες. Εκείνη τη χρονιά επιτράπηκε στον Νταργουίς να εγκατασταθεί στη Ραμάλα.  
Ο Darwish ήταν δύο φορές παντρεμένος και χωρισμένος. Η πρώτη του σύζυγος ήταν η συγγραφέας Rana Kabbani . Αφού χώρισαν, στα μέσα της δεκαετίας του 1980, παντρεύτηκε μια Αιγύπτια μεταφράστρια, τη Hayat Heeni. Δεν είχε παιδιά.  Η "Rita" των ποιημάτων του Darwish ήταν μια Εβραία γυναίκα την οποία αγάπησε όταν ζούσε στη Χάιφα. αποκάλυψε σε συνέντευξή του στη Γαλλίδα δημοσιογράφο Laure Adler ότι το όνομά της είναι Tamar Ben-Ami . Η σχέση ήταν το θέμα της ταινίας Write Down, I Am an Arab του σκηνοθέτη Ibtisam Mara'ana . 
Ο Darwish είχε ιστορικό καρδιακής νόσου, υπέστη καρδιακή προσβολή το 1984. Έκανε δύο εγχειρήσεις καρδιάς, το 1984 και το 1998.  
Η τελευταία του επίσκεψη στο Ισραήλ ήταν στις 15 Ιουλίου 2007, για να παρακολουθήσει ένα ρεσιτάλ ποίησης στο Mt. Carmel Auditorium στη Χάιφα.  Εκεί, επέκρινε τη φατριακή βία μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς ως «απόπειρα αυτοκτονίας στους δρόμους». 
Λογοτεχνική καριέρα 
Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Darwish δημοσίευσε περισσότερους από 30 τόμους ποίησης και οκτώ βιβλία πεζογραφίας. Κάποια στιγμή, ήταν εκδότης των περιοδικών Al-Jadid, Al Fajr , Shu'un Filistiniyya και Al-Karmel . Ήταν επίσης ένας από τους συνεργάτες του Lotus , ενός λογοτεχνικού περιοδικού που χρηματοδοτείται από την Αίγυπτο και τη Σοβιετική Ένωση.  
Στην ηλικία των δεκαεπτά ετών, ο Darwish έγραφε ποίηση για τα δεινά των προσφύγων στη Νάκμπα και το αναπόφευκτο της επιστροφής τους και είχε αρχίσει να απαγγέλλει ποιήματά του σε φεστιβάλ ποίησης. 
Επτά χρόνια αργότερα, την 1η Μαΐου 1965, όταν ο νεαρός Darwish διάβασε το ποίημά του "Bitaqat huwyya" ["Ταυτότητα"] σε ένα πλήθος σε ένα κινηματογραφικό σπίτι στη Ναζαρέτ, υπήρξε μια θυελλώδης αντίδραση. Μέσα σε λίγες μέρες το ποίημα είχε εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα και τον αραβικό κόσμο.
Δημοσιευμένο στον δεύτερο τόμο του «Φύλλα ελιών» (Χάιφα, 1964), οι έξι στροφές του ποιήματος επαναλαμβάνουν την κραυγή «Γράψε: Είμαι Άραβας». Το 1966 "To My Mother" έγινε ανεπίσημος παλαιστινιακός ύμνος, και το ποίημά του το 1967 "A Soldier Dreams Of White Lilies " [α] για μια συνομιλία με έναν νεαρό Shlomo Sand ως Ισραηλινό στρατιώτη προκάλεσε συζήτηση λόγω της απεικόνισης του Ισραηλινού στρατιώτη.  
Στη δεκαετία του 1970, «ο Δαρβίς, ως Παλαιστίνιος ποιητής της Αντίστασης, δεσμεύτηκε για τον στόχο να καλλιεργήσει το όραμα της ήττας και της καταστροφής (μετά τον πόλεμο του Ιουνίου του 1967), τόσο που θα «ροκανίσει τις καρδιές» των επόμενων γενεών».  Ο Darwish αναφέρθηκε στην ισραηλινή εισβολή στον Λίβανο στο Ward aqall [Fewer Roses] (1986) και στο "Sa-ya'ti barabira akharun" ("Άλλοι βάρβαροι θα έρθουν").  
Το έργο του Darwish έχει κερδίσει πολλά βραβεία και έχει δημοσιευτεί σε 20 γλώσσες.  Ένα κεντρικό θέμα στην ποίηση του Darwish είναι η έννοια του watan ή της πατρίδας . Ο ποιητής Naomi Shihab Nye έγραψε ότι ο Darwish "είναι η ουσιαστική πνοή του παλαιστινιακού λαού, ο εύγλωττος μάρτυρας της εξορίας και του ανήκειν..." Μεταξύ των βραβείων του ήταν το "Βραβείο Πολιτιστικής Ελευθερίας" από το Ίδρυμα Lannan των Ηνωμένων Πολιτειών , για ο δηλωμένος σκοπός της αναγνώρισης «ανθρώπων των οποίων η εξαιρετική και θαρραλέα δουλειά γιορτάζει το ανθρώπινο δικαίωμα στην ελευθερία της φαντασίας, της έρευνας και της έκφρασης».  

Στυλ γραφής 
Τα πρώτα γραπτά του Darwish είναι στο κλασικό αραβικό στυλ. Έγραψε μονόρυθμα ποιήματα ακολουθώντας τη μετρική της παραδοσιακής αραβικής ποίησης . Στη δεκαετία του 1970 άρχισε να ξεφεύγει από αυτές τις αρχές και υιοθέτησε μια τεχνική «ελεύθερου στίχου» που δεν τηρούσε αυστηρά τους κλασικούς ποιητικούς κανόνες. Ο οιονεί ρομαντικός λόγος των πρώιμων έργων του έδωσε τη θέση του σε μια πιο προσωπική, ευέλικτη γλώσσα και τα συνθήματα και η δηλωτική γλώσσα που χαρακτήριζαν την πρώιμη ποίησή του αντικαταστάθηκαν από έμμεσες και φαινομενικά απολιτικές δηλώσεις, αν και η πολιτική δεν ήταν ποτέ μακριά. 

Λογοτεχνικές επιρροές 
Ο Darwish εντυπωσιάστηκε από τους Ιρακινούς ποιητές Abd al-Wahhab Al-Bayati και Badr Shakir al-Sayyab . Ανέφερε τους Arthur Rimbaud και Allen Ginsberg ως λογοτεχνικές επιρροές. Ο Darwish θαύμαζε τον Εβραίο ποιητή Yehuda Amichai , αλλά περιέγραψε την ποίησή του ως "πρόκληση για μένα, γιατί γράφουμε για το ίδιο μέρος. Θέλει να χρησιμοποιήσει το τοπίο και την ιστορία για δικό του όφελος, με βάση την κατεστραμμένη μου ταυτότητα. Έτσι έχουμε έναν διαγωνισμό: ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της γλώσσας αυτής της γης; Ποιος την αγαπά περισσότερο; Ποιος τη γράφει καλύτερα;"

Βραβεία 
Βραβείο Λογοτεχνίας Lotus (1969, από την Ένωση Αφρο-Ασιατών Συγγραφέων )
Βραβείο Ειρήνης Λένιν (1983, από την ΕΣΣΔ)
Ο Ιππότης του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων (1993, από τη Γαλλία)
The Lannan Foundation Prize for Cultural Freedom (2001) 
Βραβείο Al Owais (2002–2003)
Βραβεία Prince Claus (2004)
"Bosnian stećak" (2007)
Χρυσό Στεφάνι Στρούγκας Ποίησης (2007)
Βραβείο Διεθνούς Φόρουμ για την Αραβική Ποίηση (2007) 
Το Διεθνές Βραβείο Ποίησης Argana (2008, από το Μαρόκο ) 

Θάνατος  
Ο Mahmoud Darwish πέθανε στις 9 Αυγούστου 2008 σε ηλικία 67 ετών, τρεις ημέρες μετά από εγχείρηση καρδιάς στο Memorial Hermann Hospital στο Χιούστον του Τέξας . Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, ο Darwish είχε υπογράψει ένα έγγραφο που ζητούσε να μην γίνει ανάνηψη σε περίπτωση εγκεφαλικού θανάτου. Σύμφωνα με τον Ιμπραήμ Μουχάουι , ο ποιητής, αν και υπέφερε από σοβαρά καρδιακά προβλήματα, δεν χρειάστηκε επείγουσα χειρουργική επέμβαση και η ημέρα που ορίστηκε για την επέμβαση είχε συμβολική απήχηση. Στο Memory for Forgetfulness, ο Darwish επικεντρώθηκε στην αφήγηση της εισβολής του Ισραήλ στον Λίβανο και της πολιορκίας 88 ημερών της Βηρυτού στις 6 Αυγούστου 1982, που ήταν η επέτειος του βομβαρδισμού της Χιροσίμα. Μια νέα βόμβα είχε αναπτυχθεί, η οποία θα μπορούσε να καταρρεύσει και να ισοπεδώσει ένα 12όροφο κτίριο δημιουργώντας ένα κενό. Ο Darwish έγραψε: «Αυτή την ημέρα, στην επέτειο της βόμβας στη Χιροσίμα, δοκιμάζουν τη βόμβα κενού στη σάρκα μας και το πείραμα είναι επιτυχημένο». Με την επιλογή του εκείνη την ημέρα για χειρουργική επέμβαση, προτείνει ο Muwahi, ο Darwish τεκμηριώνει: «το τίποτα που έβλεπε να περιμένει τον παλαιστινιακό λαό».  
Οι πρώτες πληροφορίες για τον θάνατό του στον αραβικό Τύπο έδειχναν ότι ο Νταργουίς είχε ζητήσει στη διαθήκη του να ταφεί στην Παλαιστίνη. Αρχικά προτάθηκαν τρεις τοποθεσίες. Το χωριό της καταγωγής του, η al-Birwa, το γειτονικό χωριό Jadeida , όπου κατοικεί ακόμη κάποια από την οικογένεια του Darwish, ή στην πόλη Ramallah της Δυτικής Όχθης . Η δήμαρχος της Ραμάλα Janet Mikhail ανακοίνωσε αργότερα ότι ο Darwish θα ταφεί δίπλα στο Παλάτι Πολιτισμού της Ramallah, στην κορυφή ενός λόφου με θέα στην Ιερουσαλήμ στα νοτιοδυτικά προάστια της Ramallah, και θα ανεγερθεί ένα ιερό προς τιμήν του. Ο Ahmed Darwish είπε ότι «ο Μαχμούντ δεν ανήκει απλώς σε μια οικογένεια ή μια πόλη, αλλά σε όλους τους Παλαιστίνιους και θα πρέπει να ταφεί σε ένα μέρος όπου όλοι οι Παλαιστίνιοι μπορούν να έρθουν και να τον επισκεφτούν». 
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε τριήμερο πένθος για να τιμήσει τον Νταργουίς και του έγινε το ισοδύναμο κρατικής κηδείας.  Ένα σύνολο τεσσάρων γραμματοσήμων προς τιμήν του Darwish εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2008 από την PA. 
Οι ρυθμίσεις για τη μεταφορά της σορού από το Τέξας καθυστέρησαν την κηδεία για μια μέρα. Το σώμα του Darwish μεταφέρθηκε στη συνέχεια από το Αμμάν της Ιορδανίας για την ταφή στη Ραμάλα. Η πρώτη δοξολογία εκφωνήθηκε από τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς σε μια τακτική συγκέντρωση χιλιάδων. Στην επίσημη τελετή παρευρέθηκαν πολλά μέλη της αριστερής Κνεσέτ. Ο Mohammed Barakeh ( Hadash ) και ο Ahmed Tibi ( United Arab List - Ta'al ) στέκονταν με την οικογένεια και ο Dov Khenin (Hadash) και ο Jamal Zahalka ( Balad ) ήταν στην αίθουσα στο Mukataa. Παρών ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και ποιητής Ντομινίκ ντε Βιλπέν . [80] Μετά την τελετή, το φέρετρο του Darwish μεταφέρθηκε σε ένα κορτέζ με πεζό ρυθμό από το Mukataa στο Παλάτι του Πολιτισμού, συγκεντρώνοντας χιλιάδες οπαδούς στην πορεία. 
Στις 5 Οκτωβρίου 2008, το Διεθνές Φεστιβάλ Λογοτεχνίας του Βερολίνου πραγματοποίησε μια παγκόσμια ανάγνωση στη μνήμη του Mahmoud Darwish. 

Κληρονομιά 
Το Ίδρυμα Mahmoud Darwish ιδρύθηκε στις 4 Οκτωβρίου 2008 ως παλαιστινιακό μη κερδοσκοπικό ίδρυμα που «επιδιώκει να προστατεύσει την πολιτιστική, λογοτεχνική και πνευματική κληρονομιά του Mahmoud Darwish».  Το ίδρυμα διαχειρίζεται το ετήσιο «Βραβείο Δημιουργικότητας Mahmoud Darwish» που χορηγείται σε διανοούμενους από την Παλαιστίνη και αλλού.  Ο εναρκτήριος νικητής του βραβείου, το 2010, ήταν ο Αιγύπτιος μυθιστοριογράφος Ahdaf Soueif . 
In the Presence of Absence  [ ar ] (2011), μια συριακή τηλεοπτική σειρά σε σκηνοθεσία Najdat Anzour που αφηγείται τη βιογραφία του Darwish

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια