Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Dolly το πρόβατο 1996-2003

Η Ντόλι (Dolly) (5 Ιουλίου 1996-14 Φεβρουαρίου 2003) ήταν θηλυκό φινλανδικό πρόβατο ράτσας ντορσέ και το πρώτο θηλαστικό που κλωνοποιήθηκε από ενήλικο σωματικό κύτταρο.
Κλωνοποιήθηκε από εργαζόμενους στο Ινστιτούτο Ρόσλιν στην Σκωτία, μέσω της διαδικασίας της πυρηνικής μεταφοράς από ένα κύτταρο που ελήφθη από μαστικό αδένα. Η κλωνοποίησή της απέδειξε ότι ένας κλωνοποιημένος οργανισμός μπορεί να παραχθεί από ένα κύτταρο από ένα συγκεκριμένο μέρος του σώματος.
Σε αντίθεση με την λαϊκή πεποίθηση, δεν ήταν το πρώτο ζώο που κλωνοποιήθηκε.
Η χρήση ενήλικων σωματικών κυττάρων αντί εμβρυϊκών βλαστοκυττάρων για την κλωνοποίηση προέκυψε από το θεμελιώδες έργο του Τζον Γκάρντον, ο οποίος με αυτή την προσέγγιση το 1958 κατάφερε να κλωνοποιήσει βατράχους. Η επιτυχής κλωνοποίηση της Ντόλι οδήγησε σε εκτεταμένες εξελίξεις στην έρευνα για τα βλαστοκύτταρα, συμπεριλαμβανομένης της ανακάλυψης επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων.
Η Ντόλι έζησε στο Ινστιτούτο Ρόσλιν καθ΄ όλη την διάρκεια της ζωής της και γέννησε αρκετά αρνάκια. Της έγινε ευθανασία στην ηλικία των 6 ετών λόγω προϊούσας πνευμονοπάθειας. Δεν βρέθηκε κάποια αιτία που να συνδέει την ασθένεια με την κλωνοποίησή της.
Το σώμα της Ντόλι συντηρήθηκε και δωρήθηκε από το Ινστιτούτο Ρόσλιν στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, όπου εκτίθεται από το 2003.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια