Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βακτήριο shigella και πώς επηρεάζει την υγεία

Οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας προειδοποιούν για αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών του βακτηρίου shigella. Περίπου το 5% των λοιμώξεων από shigella που αναφέρθηκαν στα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ πέρυσι προκλήθηκαν από το ανθεκτικό στα φάρμακα στέλεχος XDR. Αυτό συγκρίνεται με 0% το 2015.
Βακτήρια Shigella
Υπάρχουν περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές για άτομα που έχουν μολυνθεί με στελέχη XDR. Τα βακτήρια είναι εύκολα μεταδιδόμενα και μπορούν να διαδώσουν τα γονίδια της αντιμικροβιακής αντοχής τους σε άλλα βακτήρια. Το CDC προέτρεψε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης να είναι σε επαγρύπνηση σχετικά με την αναφορά περιπτώσεων XDR shigella στις τοπικές ή πολιτειακές υπηρεσίες υγείας τους.

Η σιγκέλλωση επηρεάζει τα έντερα, προκαλώντας συνήθως φλεγμονώδη διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή. Τα συμπτώματα μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν πυρετό και κοιλιακές κράμπες. Τα βακτήρια Shigella μπορούν να εξαπλωθούν εύκολα μέσω της κοπράνων-στοματικής οδού, μέσω της επαφής από άτομο με άτομο, όπως η σεξουαλική επαφή, ή με την κατανάλωση τροφής και νερού που έχει παρασκευαστεί από κάποιον με μόλυνση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η σιγκέλλωση έχει συνήθως επηρεάσει μικρά παιδιά 4 ετών και κάτω.

Πιο πρόσφατα, το CDC έχει δει μια αύξηση των ανθεκτικών στα φάρμακα λοιμώξεων από Shigella σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων στους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. άτομα που είναι άστεγοι· διεθνείς ταξιδιώτες και άτομα με HIV. Τα άτομα με shigella συνήθως μπορούν να αναρρώσουν με υγρά και υποστηρικτική φροντίδα, αλλά μερικές φορές απαιτείται αντιμικροβιακός παράγοντας για να μειώσει τη διάρκεια της νόσου και να μειώσει την πιθανότητα εξάπλωσής της κατά τη διάρκεια των επιδημιών. Ένας αντιμικροβιακός παράγοντας μπορεί επίσης να ενδείκνυται για ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα που ζουν σε ιδρύματα ή για άτομα που ζουν με HIV. 

Τα βακτήρια XDR shigella είναι στελέχη ανθεκτικά σε όλα τα κοινώς συνιστώμενα και εναλλακτικά αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης της αζιθρομυκίνης, της σιπροφλοξασίνης, της κεφτριαξόνης, της τριμεθοπριμοσουλφαμεθοξαζόλης (TMP-SMX) και της αμπικιλλίνης. Μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιανουαρίου 2023, το CDC έλαβε αναφορές για 239 κρούσματα XDR Shigella, με τα δύο τρίτα από αυτά Shigella sonnei και το ένα τρίτο Shigella flexneri.

Μεταξύ 232 για τους οποίους ήταν διαθέσιμες πληροφορίες για τους ασθενείς, το 82% ήταν άνδρες, το 13% ήταν γυναίκες και το 5% ήταν παιδιά. Σαράντα ένας από τους ασθενείς απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και το 88% ανέφερε σεξουαλική επαφή άνδρα με άνδρα. Το CDC σχεδιάζει να συνεχίσει να παρακολουθεί και να παρακολουθεί λοιμώξεις που έχουν μοναδικούς ή ανησυχητικούς δείκτες γενετικής και μικροβιακής αντοχής. Ο οργανισμός πραγματοποιεί επίσης ανάλυση των ανθεκτικών στα αντιμικροβιακά λοιμώξεων από shigella στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια