Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εγκυμοσύνη: Αλλόκοτες αλλαγές στο σώμα σας

Πρόσφατα, πολλές γυναίκες μοιράστηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες και βίντεο από τη μύτη τους πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η τάση, που ονομάζεται «Pregnancy nose» και έχει κατακλύσει το TikTok, αναφέρεται στο φαινόμενο, όπου οι μύτες ορισμένων γυναικών διογκώνονται και αλλάζουν σχήμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δεν είναι γνωστό πόσο συχνό είναι αυτό το φαινόμενο, καθώς τα επίπεδα ορμονών της κάθε γυναίκας είναι διαφορετικά και ο κάθε οργανισμός ανταποκρίνεται με τον δικό του τρόπο στις αλλαγές της εγκυμοσύνης.
Η αλλαγή μπορεί να είναι πιο αισθητή για ορισμένες γυναίκες.
Αυτή η αλλαγή δεν προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς οι οποίοι υποστηρίζουν ότι είναι προσωρινή, καθώς -συνήθως- υποχωρεί έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Ο λόγος που συμβαίνει οφείλεται στις σημαντικές αυξήσεις στα επίπεδα των οιστρογόνων, τα οποία χαλαρώνουν τα αιμοφόρα αγγεία σε όλους τους ιστούς του σώματος.
Αυτό επιτρέπει περισσότερο αίμα στους ιστούς της μύτης, με αποτέλεσμα να διαστέλλεται και να αλλάζει σχήμα - να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο φουσκωμένη.
Αυτές οι ορμονικές αλλαγές μπορούν επίσης να προκαλέσουν καταρροή, ρινίτιδα (βουλωμένη μύτη) και ρινορραγία, η οποία επηρεάζει 1 στις 5 έγκυες γυναίκες.
Ωστόσο, η διόγκωση της μύτης στην εγκυμοσύνη δεν είναι η μόνη περίεργη αλλαγή που μπορεί να υποστεί το σώμα σας όταν βρίσκεστε σε ενδιαφέρουσα.

Παρακάτω, θα δείτε μερικές άλλες περίεργες αλλαγές:
Η καρδιά...μεγαλώνει 
Η καρδιά υφίσταται μια σειρά από αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να φιλοξενήσει την ανάπτυξη του μωρού.
Ακριβώς όπως τα κοιλιακά όργανα συμπιέζονται και μετακινούνται για να δημιουργηθεί χώρος για το αναπτυσσόμενο έμβρυο, επομένως η καρδιά ωθείται ψηλότερα στο στήθος.
Επίσης, η καρδιά αναπτύσσει παχύτερους μύες και αλλάζει μέγεθος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Αυτό συμβαίνει επειδή η καρδιά πρέπει να δουλεύει πολύ πιο σκληρά αυτή τη στιγμή – χτυπώντας έως και οκτώ φορές περισσότερο ανά λεπτό σε σύγκριση με την προ εγκυμοσύνης – προκειμένου να αντλήσει τον επιπλέον όγκο αίματος γύρω από το σώμα και στο μωρό.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ποσότητα αίματος που κυκλοφορεί στο σώμα της εγκυμονούσας διπλασιάζεται.
Αυτό βοηθά στο να διασφαλιστεί ότι υπάρχει αρκετό οξυγόνο στο μωρό για να υποστηρίξει την ανάπτυξή του.

Το χρώμα του δέρματος αλλάζει
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει για τη «λάμψη» της εγκυμοσύνης, η οποία κάνει το δέρμα ορισμένων γυναικών να φαίνεται πιο φωτεινό.
Αλλά μερικές γυναίκες βιώνουν μια κατάσταση γνωστή ως μέλασμα, η οποία προκαλεί σκουρόχρωμο δέρμα γύρω από τα μάτια, τη μύτη, το πηγούνι και το άνω χείλος.
Είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετικά κοινή πάθηση, που επηρεάζει περίπου το 75% των εγκύων γυναικών – αλλά είναι πιο χαρακτηριστική σε γυναίκες με πιο σκούρα χροιά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια