Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ταχυδακτυλουργία / Juggle

O Μάγος για πάρτυ και Mένταλιστ SKYMAN εξειδικεύεται στις επιδείξεις modern magic και mind magic ενώ διαθέτει εμπειρία άνω των 15 ετών με εμφανίσεις στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο, El Convento del Arte, εταιρικές εκδηλώσεις, ιδιωτικά πάρτυ κλπ. Στο παρόν άρθρο, ο SKYMAN απαντά στις συνήθεις απορίες που έχουν μικροί και μεγάλοι σχετικά με την τέχνη της ταχυδακτυλουργίας…

Τι σημαίνει «Ταχυδακτυλουργός»;
Η λέξη Ταχυδακτυλουργός περιέχει τρία συνθετικά και στην ουσία, όπως ο χειρουργός εργάζεται με τα χέρια του, έτσι και η λέξη "ταχυδακτυλουργός" σημαίνει ότι κάποιος εργάζεται με τα γρήγορα δάχτυλά του!
Κι΄ όμως, αυτό απέχει τόσο πολύ από την αλήθεια, δηλαδή από το πώς τελικά ο τυπικός ταχυδακτυλουργός κάνει τα "θαύματά του"...
Σίγουρα, η εξάσκηση στα δάχτυλα, τις παλάμες και τα χέρια παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις μαγικές επιδείξεις που έχουν να κάνουν με τράπουλα, κέρματα, σχοινιά και λοιπά αντικείμενα αλλά τις περισσότερες φορές δεν είναι τα γρήγορα δάχτυλα αλλά τα επιδέξια χέρια σε συνδυασμό με την στόχευση της προσοχής του θεατή που επιτυγχάνουν το επιθυμητό "θαύμα". Κάποιες φορές, μάλιστα, τα δάχτυλα πρέπει να κινούνται αργά! Κάποιες άλλες φορές, δε, τα δάκτυλα δεν έχουν καμία σχέση με το αποτέλεσμα!
Γι' αυτό στο παιδικό πάρτυ σας ή σε κάποια εκδηλωσή σας, εάν προσλάβετε ταχυδακτυλουργό, τότε καλύτερα να αναμένετε έναν καλλιτέχνη που περισσότερο θα σας μαγέψει παρά θα κινεί τα δάχτυλά του γρήγορα!
Εξ ου και ο όρος "Μάγος" ο οποίος τελικά ταιριάζει περισσότερο με τον ρόλο και τον χαρακτήρα του ταχυδακτυλουργού. Εξάλλου, οι περισσότερες μαγικές επιδείξεις μοιάζουν με μικρά "θαύματα", άρα και η λέξη "Μάγος" ταιριάζει περισσότερο στο να χαρακτηρίσει τον γνωστό σε όλους μας ως "ταχυδακτυλουργό".

Ποια είναι τα πρότυπα και οι επιρροές των σύγχρονων Μάγων - Ταχυδακτυλουργών;
Ξεκινώντας από τον θρυλικό Houdini και συνεχίζοντας με τον ανεπανάληπτο David Copperfield, οι σύγχρονοι μάγοι - ταχυδακτυλουργοί έχουν μια σειρά ακόμα σπουδαίων επιρροών στην διαμόρφωση του καλλιτεχνικού τους χαρακτήρα και προγράμματος.
Ονόματα που έχουν συνδεθεί με την νεότερη ιστορία της ταχυδακτυλουργίας, όπως πχ David Blaine, Dynamo αλλά και ο κορυφαίος μένταλιστ Derren Brown, έχουν σίγουρα αφήσει την σφραγίδα τους στην νεότερη γενιά μάγων - ταχυδακτυλουργών.
Όταν, συνεπώς, επιλέγετε να εμπλουτίσετε το παιδικό πάρτυ ή την εκδήλωσή σας με κάποιον καταξιωμένο μάγο - ταχυδακτυλουργό, τότε να είστε βέβαιοι ότι αυτός/ή "μεταφέρει" την αξία και το "βάρος" των μάγων - ταχυδακτυλουργών που έχουν αφήσει ιστορία με τα επιτεύγματά τους!

Πώς μαθαίνουν τα μαγικά κόλπα και τις τεχνικές οι Μάγοι – Ταχυδακτυλουργοί; Πόσο χρόνο χρειάζεται να δαπανήσει κάποιος για να τα μάθει όλα αυτά;
Οι Μάγοι – Ταχυδακτυλουργοί δεν έχουν την ευκαιρία, δυστυχώς, να εκπαιδευτούν και επιμορφωθούν από κάποιο ίδρυμα που να προσφέρει πανεπιστημιακού τύπου μαθήματα. Μια αξιόλογη προσπάθεια σε παγκόσμιο επίπεδο είναι το «Magic & Mystery School» στο Las Vegas το οποίο στην ουσία προσφέρει τριήμερα σεμινάρια σε «αλμυρές» τιμές με μεγάλα και καταξιωμένα ονόματα του χώρου. Τα σεμινάρια αυτά περισσότερο δίνουν έμφαση στην ανάπτυξη και βελτίωση του καθενός μαθητή με βάση το υφιστάμενο επίπεδό του. Δεν αποτελεί, προφανώς, κάποια λύση πανεπιστημιακού χαρακτήρα. Το έχω προσωπικά παρακολουθήσει και σίγουρα βγήκα κερδισμένος!
Υπάρχουν και πολλά σχετικά βιντεάκια στο ίντερνετ, πχ στο Youtube, όπου κάποιος μπορεί να μάθει ταχυδακτυλουργικές κινήσεις και μαγικά κόλπα. Ισχύει εδώ το ρητό «με όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις», δηλαδή μπορεί να μην μάθει κάποιος τον σωστό τρόπο αν «πέσει» σε λάθος άνθρωπο. Η αλήθεια είναι ότι τα βαθύτερα μυστικά, τις σωστότερες τεχνικές και τη καλύτερη γενικότερα παιδεία την δίνουν τα μεγάλα και πολύπειρα ονόματα του χώρου τα οποία μεταφέρουν σημαντικό μέρος από την πολύτιμη γνώση τους μέσω εκπαιδευτικών DVD’s και βιβλίων.
«Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν», συνεπώς, και όποιος έχει το ενδιαφέρον να ασχοληθεί ενεργά θα πρέπει να δαπανήσει κάποια χρήματα και κυρίως πολύ χρόνο για την εξάσκηση που απαιτείται!
Μαγικά δικός σας,
SKYMAN
skymanmentalist@gmail.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια