Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εμβόλια κατά του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων

Εκατομμύρια ζωές θα μπορούσαν να σωθούν από μία πρωτοποριακή σειρά νέων εμβολίων για μια σειρά παθήσεων συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Η φαρμακευτική εταιρεία Moderna που δημιούργησε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, αναπτύσσει εμβόλια κατά του καρκίνου που στοχεύουν διαφορετικούς τύπους όγκων.
Οι μελέτες σχετικά με αυτούς τους εμβολιασμούς δείχνουν επίσης «τεράστιες υποσχέσεις», με ορισμένους ερευνητές να λένε ότι πρόοδος 15 ετών «ξετυλίχτηκε» μέσα σε 12 έως 18 μήνες χάρη στην επιτυχία του εμβολίου Covid.
Ο Dr Paul Burton, επικεφαλής ιατρός της φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, δήλωσε ότι πιστεύει ότι η εταιρεία θα είναι σε θέση να προσφέρει τέτοιες θεραπείες για «ασθένειες όλων των τύπων» σε μόλις πέντε χρόνια.
«Θα έχουμε αυτό το εμβόλιο, θα είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό και θα σώσει πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια, ζωές. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου, για πολλούς διαφορετικούς τύπους όγκων, σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον μιλώντας στον Guardian.
Είπε επίσης πως πολλαπλές λοιμώξεις του αναπνευστικού θα καλύπτονται από ένα εμβόλιο, κάτι που σημαίνει πως οι ευάλωτες ομάδες θα προστατεύονται από τον κορωνοϊό, τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), με μία ένεση. Επιπλέον, θεραπείες βασισμένες στην τεχνολογία mRNA θα είναι διαθέσιμες για σπάνιες ασθένειες, για τις οποίες αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν φάρμακα.
Οι θεραπείες που βασίζονται στο mRNA «δείχνουν» στα κύτταρα πώς να παράγουν πρωτεΐνη, η οποία με τη σειρά της ενεργοποιεί την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού κατά της ασθένειας.
«Νομίζω ότι θα έχουμε θεραπείες με βάση το mRNA για σπάνιες ασθένειες που έως τώρα δεν μπορούσαν να θεραπεύουν και πιστεύω ότι σε 10 χρόνια θα μπορείς πραγματικά να εντοπίσεις τη γενετική αιτία μιας ασθένειας και- σχετικά απλά- να «επιδιορθώσεις» το πρόβλημα, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που βασίζεται στο mRNA», δήλωσε ο δρ. Μπάρτον.
Ωστόσο οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η επιταχυνόμενη πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τρία χρόνια, θα χαθεί εάν δεν διατηρηθεί υψηλό επίπεδο χρηματοδότησης της έρευνας.
Πώς θα λειτουργεί το εμβόλιο κατά του καρκίνου
Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου, με βάση την τεχνολογία mRNA, θα «ειδοποιεί» το ανοσοποιητικό σύστημα για έναν όγκο που ήδη αναπτύσσεται στο σώμα του ασθενούς, προκειμένου να μπορέσει να του επιτεθεί και να τον καταστρέψει, χωρίς να καταστρέψει τα υγιή κύτταρα.
Αρχικά, ο γιατροί κάνουν βιοψία στον όγκο του ασθενούς και τον στέλνουν σε εργαστήριο, όπου αναλύεται το γενετικό υλικό, προκειμένου να εντοπιστούν μεταλλάξεις που δεν υπάρχουν σε υγιή κύτταρα.
Στη συνέχεια, ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης προσδιορίζει ποιες από αυτές τις μεταλλάξεις είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη του καρκίνου. Με την πάροδο του χρόνου, μαθαίνει επίσης ποια τμήματα των μη φυσιολογικών πρωτεϊνών που κωδικοποιούν αυτές οι μεταλλάξεις είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ανοσολογική απόκριση. Στη συνέχεια, κατασκευάζεται το mRNA και «συμπεριλαμβάνεται» στη δόση του εμβολίου.
«Τους τελευταίους μήνες μάθαμε ότι το mRNA δεν ήταν μόνο για μολυσματικές ασθένειες ή μόνο για την Covid-19», είπε ο Μπάρτον και πρόσθεσε ότι πλέον «μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε είδους ασθένειες, καρκίνο, λοιμώδη νοσήματα, καρδιαγγειακά νοσήματα, αυτοάνοσα νοσήματα, σπάνια νόσο. Έχουμε μελέτες σε όλους αυτούς τους τομείς και όλες έχουν τεράστιες προοπτικές».
Πηγή: Guardian 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια