Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Sakamoto Ryūichi 1952-2023 Ιάπωνας συνθέτης

Ο Ρουίτσι Σακαμότο (ιαπωνικά: 坂本 龍], Sakamoto Ryūichi) ( 17 Ιανουαρίου 1952-28 Μαρτίου 2023) ήταν Ιάπωνας συνθέτης, πιανίστας, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός
Εκτός από την δημιουργία σπουδαίων μουσικών θεμάτων για τον κινηματογράφο («Ο τελευταίος αυτοκράτορας»), ο διάσημος Ιάπωνας μουσικοσυνθέτης ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς του είδους της ηλεκτρονικής μουσικής.
Σε ηλικία 71 ετών πέθανε ο Ιάπωνας μουσικός Ριουίτσι Σακαμότο σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής εφημερίδας Yomiuri. Ο θάνατος του βραβευμένου με Οσκαρ μουσικής για τον «Τελευταίο αυτοκράτορα» (1987) του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι οφείλεται στον καρκίνο, με τον οποίο ο Σακαμότο έδινε χρόνια μάχη όπως αποκάλυψε για πρώτη φορά δημοσίως πέρσι.
Συνθέτης, πιανίστας, μουσικός παραγωγός και ηθοποιός, ο Σακαμότο ασχολήθηκε με πολλά διαφορετικά μουσικά είδη, είτε ως σόλο καλλιτέχνης είτε ως μέλος του συγκροτήματος ηλεκτρονικής μουσικής Yellow Magic Orchestra (YMO), το οποίο θεωρείται από τα πιο επιδραστικά στο είδος της ηλεκτρονικής μουσικής.
Μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Yellow Magic Orchestra, ο Σακαμότο επηρέασε μια σειρά από υποείδη της ηλεκτρονικής μουσικής και ιδιαίτερα την μουσική των βιντεοπαιχνιδιών και την μουσική του Τζο Χισαΐσι (ο Σακαμότο κατά καιρούς είχε εργαστεί και ως συνθέτης και σεναριογράφος σε anime και βιντεοπαιχνίδια).
Ως συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής, ο Σακαμότο εμφανίστηκε για πρώτη φορά με την ταινία του Ναγκίσα Οσιμα «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Λόρενς» (1983) στην οποία επίσης κρατά έναν βασικό ρόλο. Το βασικό μουσικό θέμα της ταινίας προσαρμόστηκε στο σινγκλ «Forbidden Colours» που έγινε διεθνής επιτυχία και ανήκει στις πιο επιτυχημένες δουλειές του Σακαμότο ως κινηματογραφικού συνθέτη.
Άλλες ταινίες των οποίων την μουσική συνέθεσε είναι οι «Τσάι στη Σαχάρα» (1990), «Ο μικρός Βούδας» (1993) του Μπερτολούτσι, «Η επιστροφή» (2015) του Αλεχάντρο Γκονζάλεθ Ινιαρίτου και «Minamata» (2020) του Αντριου Λέβιτας. Ανάμεσα σε άλλα βραβεία, ο Σακαμότο μετρούσε επίσης ένα Grammy και δυο Χρυσές Σφαίρες

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια