Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι σημαίνει όταν δεν πεινάς

Έχεις σκεφτεί γιατί μπορεί να μην έχεις όρεξη; Τόσα χρόνια ακούμε ότι το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας. Πρέπει να τρώμε σαν “βασιλιάδες”. Τι γίνεται, όμως, όταν εσύ δεν έχεις όρεξη για πρωινό.
ΤΙ ΛΈΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΊΑ ΣΟΥ Η ΈΛΛΕΙΨΗ ΌΡΕΞΗΣ ΤΟ ΠΡΩΊ
Το υγιεινό πρωινό είναι πολύ σημαντικό, γιατί μας δίνει την ενέργεια της ημέρας. Οι επιστήμονες λένε ότι έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τη συγκέντρωσή μας μέσα στην ημέρα, να μας δώσει ενέργεια και να δώσει ώθηση στο μεταβολισμό μας. 
Σύμφωνα με την Ένωση Διατροφολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, μόνο τα δύο τρίτα των βρετανών τρώνε πρωινό. Δηλώνουν ότι δε νιώθουν πείνα όταν ξυπνούν. Αυτό, είναι κοινό φαινόμενο και σε άλλες χώρες. 
Τα επίπεδα της πρωινής πείνας θα ποικίλλουν ανάλογα με διάφορους παράγοντες, από το τι και πότε έφαγες το προηγούμενο βράδυ, έως τα επίπεδα ορμονών. «Το αν οι άνθρωποι αισθάνονται πεινασμένοι για πρωινό ή όχι είναι ατομικό ζήτημα, αλλά μπορεί να υπάρχουν τάσεις σε ορισμένες δημογραφικές και κοινωνικοοικονομικές ομάδες», εξηγεί η Natalie Burrows, διατροφοθεραπεύτρια και προπονήτρια υγείας λειτουργικής ιατρικής.
Ο κύριος λόγος που οι ειδικοί πιστεύουν ότι δεν νιώθουμε πεινασμένοι το πρωί είναι ο τρόπος ζωής: το άγχος.«Το να ξυπνάς χωρίς όρεξη μπορεί να σημαίνει ότι έχεις αυξημένη κορτιζόλη, η οποία δρα ως ορμόνη του στρες», εξηγεί η διατροφοθεραπεύτρια Cara Rose. «Όταν κοιμόμαστε, το σώμα μας βρίσκεται σε μια ολονύκτια νηστεία όπου πρέπει να χρησιμοποιήσει αποθέματα γλυκόζης που είναι αποθηκευμένα στο συκώτι, προκειμένου να διατηρήσει την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα. Αυτό διαρκεί μόνο μέχρι περίπου οκτώ ώρες και μόλις εξαντληθούν αυτά τα αποθέματα, τα επινεφρίδια μας θα απελευθερώσουν ορμόνες όπως η κορτιζόλη που βοηθούν στον χειρισμό του σακχάρου στο αίμα (διασπώντας τους μυς) για να μας κρατήσουν σε κίνηση».
Το στρες, είναι η αιτία για πολλά, άλλωστε. Μπορεί να καθυστερήσει, ή να αυξήσει τις ορμόνες της όρεξης, ειδικότερα αν πρόκειται για χρόνιο άγχος. Επιπλέον, πολλοί έχουν την τάση να πίνουν καφέ με άδειο στομάχι, το οποίο δεν βοηθά, τελικά, στην ενέργεια του οργανισμού. 
Ωστόσο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να τρώμε έστω κάτι μικρο, ακόμα κι αν δεν πεινάμε. Αυτό θα μας βοηθήσει με την ενέργεια που χρειαζόμαστε το πρωί. Φυσικά, πρέπει να αναζητήσουμε τις βασικές αιτίες που μας προκαλούν άγχος και να κάνουμε ο,τι μπορούμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια