Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Jiang Yanyong 1931-2023 γιατρός, αποκάλυψε τον ιό SARS

Ο Jiang Yanyong (4 Οκτωβρίου 1931 – 11 Μαρτίου 2023) ήταν ένας Κινέζος γιατρός που δημοσίευσε μια κάλυψη της επιδημίας του σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) στην ηπειρωτική Κίνα. Γεννημένος στην οικογένεια Zhejiang Xingye Bank , ο Jiang ήταν ο επικεφαλής γιατρός του Νοσοκομείου 301 στο Πεκίνο και ανώτερο μέλος του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος .

Ο Jiang βρισκόταν σε περιοδικό κατ' οίκον περιορισμό λόγω του ρόλου του στην αποκάλυψη της κάλυψης της επιδημίας SARS. Σύμφωνα με μια αναφορά στους The New York Times , ο Jiang απεικονίστηκε ως κακό πρότυπο στο κινεζικό εκπαιδευτικό υλικό, για «βλάβη των συμφερόντων του έθνους».  

Εκπαίδευση 
Ο Jiang παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο Yenching .  Επέλεξε μια καριέρα στην ιατρική αφού είδε μια θεία να πεθαίνει από φυματίωση . Το 1952, μπήκε στο Peking Union Medical College.
Καριέρα 
Ο Jiang εντάχθηκε στον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό το 1954 και διορίστηκε στο 301 Hospital (General Hospital PLA) στο Πεκίνο. Το 1987, ο Jiang ονομάστηκε επικεφαλής χειρουργός του νοσοκομείου.
Κατείχε το στρατιωτικό βαθμό που ισοδυναμεί με έναν στρατηγό των ΗΠΑ . 
Τον Ιούνιο του 1989, ο Jiang είδε τα αποτελέσματα του τραύματος που προκλήθηκε στους μαθητές κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν το 1989.
Ενώ ο ιός SARS άρχισε να εξαπλώνεται στην ηπειρωτική Κίνα στα τέλη του 2002 και στις αρχές του 2003, ο αριθμός των περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ηπειρωτική Κίνα υποτιμήθηκε δραστικά από την κυβέρνηση.
Στις 4 Απριλίου 2003, ο Jiang έστειλε με email μια επιστολή 800 λέξεων στην Κινεζική Κεντρική Τηλεόραση -4 (CCTV4) και στο Phoenix TV (Χονγκ Κονγκ) αναφέροντας αυτό το γεγονός. Αν και κανένας από τους δύο δεν απάντησε ούτε δημοσίευσε την επιστολή του, οι πληροφορίες διέρρευσαν στους δυτικούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Στις 8 Απριλίου 2003, ένας δημοσιογράφος της Wall Street Journal επικοινώνησε με τον Jiang μέσω τηλεφωνικής συνέντευξης. Αργότερα την ίδια μέρα, η Susan Jakes, δημοσιογράφος του Time στο Πεκίνο επικοινώνησε επίσης με τον Jiang. χρόνοςδημοσίευσε αμέσως την εντυπωσιακή είδηση ​​με τον τίτλο «Επίθεση SARS του Πεκίνου». 
 Σε αυτό το άρθρο, η επιστολή του Jiang μεταφράστηκε στα αγγλικά και, για πρώτη φορά, το κοινό ενημερώθηκε για την πραγματική κατάσταση στην ηπειρωτική Κίνα. Αυτή η επιστολή ανάγκασε την παραίτηση του Δημάρχου του Πεκίνου και του Υπουργού Δημόσιας Υγείας στις 21 Απριλίου 2003.  Η κινεζική κυβέρνηση άρχισε να ασχολείται ενεργά με την αυξανόμενη επιδημία.
Οι περισσότεροι ειδικοί στη δημόσια υγεία πιστεύουν ότι αυτή η πράξη εμπόδισε την ασθένεια να λάβει διαστάσεις πανδημίας.
Τον Φεβρουάριο του 2004, ο Jiang έγραψε μια ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό Wen Jiabao , αρκετούς αντιπρόεδρους της κυβέρνησης , τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και πολλά άλλα μέλη της κινεζικής κυβέρνησης.
Η επιστολή ζητούσε να επανεξεταστεί η ευθύνη που φέρει η κινεζική κυβέρνηση για τη σφαγή στην πλατεία Τιενανμέν.
Ορισμένες πηγές μέσων δείχνουν ότι λόγω της ανώτερης βαθμίδας του Jiang Yanyong το θέμα του τι να κάνει μαζί του συζητήθηκε από το Πολιτικό Γραφείο.
Στις 2 Ιουνίου 2004, δύο ημέρες πριν από τη 15η επέτειο της σφαγής, η οικογένεια του Jiang Yanyong στην Καλιφόρνια ανέφερε ότι ο ίδιος και η σύζυγός του έλειπαν από το σπίτι τους στο Πεκίνο αφού συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό στρατιωτική κράτηση.
Απελευθερώθηκε στις 19 Ιουλίου 2004.
Τον Μάρτιο του 2019, έγραψε στον γενικό γραμματέα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος Σι Τζινπίνγκ, χαρακτηρίζοντας έγκλημα την καταστολή των φοιτητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιενανμέν . Οι φίλοι του Jiang ανέφεραν στη συνέχεια ότι έχασαν την επαφή μαζί του και πίστεψαν ότι βρισκόταν σε κατ' οίκον περιορισμό.
Τον Φεβρουάριο του 2020, αναφέρθηκε ότι "είχε τεθεί de facto σε κατ' οίκον περιορισμό από πέρυσι".
Θάνατος 
Ο Jiang πέθανε από πνευμονία στις 11 Μαρτίου 2023, σε ηλικία 91 ετών. 

Βραβεία 
Τον Αύγουστο του 2004, ο Jiang τιμήθηκε με το περίφημο Βραβείο Δημόσιας Υπηρεσίας Ramon Magsaysay . Σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο, «Το Ίδρυμα Βραβείων Ramon Magsaysay αναγνωρίζει τη γενναία στάση του για την αλήθεια στην ηπειρωτική Κίνα, ωθώντας σωτήρια μέτρα για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της θανατηφόρας απειλής του SARS». 
Στις 20 Σεπτεμβρίου 2007, η Ακαδημία Επιστημών της Νέας Υόρκης απένειμε στον Jiang το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Επιστημόνων Heinz R. Pagels .

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια