Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Mermaid Day / Ημέρα Γοργόνας

International Mermaid Day / Ημέρα Γοργόνας
Με τις αρχαίες ρίζες και τη σημασία τους στους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Οι γοργόνες συνεχίζουν να μας ιντριγκάρουν και να μας μαγεύουν μέχρι σήμερα…
Απεικονίσεις περίεργων πλασμάτων, μισοί άνθρωποι, μισοί ψάρια, υπάρχουν εδώ και αιώνες. Χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω στην Παλαιά Βαβυλωνιακή Περίοδο. Ενώ οι ιστορίες αυτών των μυστηριωδών κατοίκων του νερού ξεπήδησαν για πρώτη φορά στην Ασσυρία πριν από περίπου 3.000 χρόνια.
Η σύγχρονη αντίληψή μας για τις γοργόνες επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τις σειρήνες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας. Αν και αυτά τα όντα είχαν αρχικά συλληφθεί ως μισή γυναίκα, μισό πουλί, πιστεύεται ότι διαθέτουν πολλές από τις ιδιότητες που έχουν συσχετιστεί με τις γοργόνες ανά τους αιώνες. Μαγευτική ομορφιά, παραδεισένιο τραγούδι, ικανότητα ελέγχου των κυμάτων και του ανέμου και μια προδοτική τάση να παρασύρουν τους ναυτικούς στον θάνατο. Με τον καιρό εξελίχθηκε στη μορφή μισής γυναίκας, μισού ψαριού που είμαστε πλέον εξοικειωμένοι.

Ιστορία της Παγκόσμιας Ημέρας Γοργόνων
Εκτός από τον μύθο και τον μύθο, μια άλλη πιθανή εξήγηση για την επικράτηση των γοργόνων στην ανθρώπινη ιστορία είναι η ποικιλία της θαλάσσιας ζωής που, από απόσταση ή με μια ματιά, θα μπορούσε να θεωρηθεί λανθασμένα σαν ψαρόμοια άτομα, ιδιαίτερα φώκιες και μανάτες. Για παράδειγμα, ο διάσημος εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος ισχυρίστηκε ότι είδε τρεις γοργόνες – σημείωσε ότι ήταν πιο άσχημες από ό,τι αναμενόταν, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη αν σκεφτεί κανείς ότι πλέον πιστεύεται ότι στην πραγματικότητα μόλις εντόπισε μερικές λαγάνες!
Ωστόσο, οι υποτιθέμενες θεάσεις γοργόνων εξακολουθούν να συμβαίνουν μέχρι σήμερα, και είναι τόσο περιζήτητες που έχουν εκτεθεί ακόμη και δόλια merfolk. Ίσως η πιο γνωστή φάρσα είναι αυτή μιας «γοργόνας» από τα Φίτζι που εκτέθηκε το πρώτο μισό του 19ου αιώνα , αρχικά στο Λονδίνο και στη συνέχεια από τον διάσημο μαέστρο του τσίρκου PT Barnum στις ΗΠΑ.
Παρά την ευρεία δημοτικότητά τους, η Διεθνής Ημέρα Γοργόνας ξεκίνησε μόλις το 2018 - που ιδρύθηκε από το δίκτυο Freeform TV, η ημερομηνία επιλέχθηκε για να σηματοδοτήσει την πρεμιέρα της νέας τους σειράς Siren . Για να γιορτάσουν, φιλοξένησαν επίσης ένα μουσείο γοργόνων του Χόλιγουντ σε συνεργασία με την PopSugar, με μια «ζωντανή» γοργόνα και δώρησαν στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Heal the Bay, ο οποίος εργάζεται για την προστασία της ακτογραμμής του Λος Άντζελες.
Η Διεθνής Ημέρα Γοργόνων γιορτάζεται πλέον σε όλο τον κόσμο – με τη συμμετοχή σας θα συνεχίσετε μια μακρά παράδοση γοητείας της ανθρωπότητας με τους μαγευτικούς υδάτινους ομολόγους μας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια