Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Η συχνή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου

Οι άνθρωποι που κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης διατρέχουν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν ποτέ χρήστες

Η κάνναβη γίνεται ολοένα πιο δημοφιλής διεθνώς, τόσο για ιατρικούς όσο και για ψυχαγωγικούς λόγους, αλλά μία νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη του είδους της, προειδοποιεί ότι η συχνή χρήση της ενέχει κινδύνους για την καρδιά. Οι άνθρωποι που κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης (μαριχουάνας), διατρέχουν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο για νόσο της στεφανιαίας αρτηρίας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ήταν ποτέ χρήστες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ισάν Παραντζίπε του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στις ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία για 175.000 ανθρώπους. Διαπιστώθηκε ότι η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει κατά το ένα τρίτο περίπου τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου, ενώ η πιο αραιή χρήση (περίπου μια φορά τον μήνα) δεν αυξάνει ιδιαίτερα τον κίνδυνο. Η έρευνα δεν έκανε διάκριση ανάμεσα σε διαφορετικές μορφές της κάνναβης (που καπνίζεται, τρώγεται κλπ).

«Βρήκαμε ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με στεφανιαία νόσο και φαίνεται ότι όσο πιο συχνή είναι η χρήση, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για την καρδιά. Από άποψη δημόσιας υγείας, η μελέτη δείχνει ότι υπάρχουν πιθανώς ορισμένες επιβλαβείς επιπτώσεις της κάνναβης που δεν είχαν αναγνωριστεί έως τώρα και είναι κάτι που οι άνθρωποι θα πρέπει να πάρουν υπόψη τους», δήλωσε ο δρ Παραντζίπε.

Καθώς η κάνναβη τείνει να νομιμοποιηθεί σε περισσότερες αμερικανικές πολιτείες και χώρες, η νέα έρευνα αναδεικνύει τις πιθανές καρδιαγγειακές επιπτώσεις της σε βάθος χρόνου. Η στεφανιαία νόσος είναι η συχνότερη μορφή καρδιοπάθειας και συμβαίνει όταν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά, υφίστανται στένωση λόγω δημιουργίας πλάκας χοληστερόλης στο εσωτερικό τους. Η νόσος προκαλεί πόνο στο στήθος, δύσπνοια και κόπωση, ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε έμφραγμα.

Προηγούμενες μικρότερες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι το κάπνισμα κάνναβης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και άλλα καρδιαγγειακά επεισόδια, ιδίως μεταξύ των νεότερων ανθρώπων, κάτι που έρχεται να επιβεβαιώσει η νέα μεγαλύτερη μελέτη. Η διαταραχή της χρήσης κάνναβης είναι μια αναγνωρισμένη ψυχιατρική διαταραχή που αφορά την συχνή χρήση κάνναβης και την εξάρτηση από αυτήν.

Η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το ψυχοδραστικό μόριο της κάνναβης, δρα στους κυτταρικούς υποδοχείς που υπάρχουν στο κεντρικό σύστημα, στην καρδιά και στα αιμοφόρα αγγεία. Η δράση αυτή διευκολύνει την πρόκληση φλεγμονής και τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, με τελικό αποτέλεσμα τη στεφανιαία νόσο. Το ίδιο αποτέλεσμα πάντως δεν συμβαίνει κατ’ ανάγκη με την κανναβιδιόλη (CBD), ένα άλλο δραστικό συστατικό της κάνναβης, η οποία περιλαμβάνεται συνήθως σε προϊόντα που δεν περιέχουν τετραϋδροκανναβινόλη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια