Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αγκινάρες αλά πολίτα


Artichoke Αγκινάρα
Υλικά 
1/4 φλ. ελαιόλαδο
12 αγκινάρες καθαρισμένες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους κομμένα σε φέτες
1 πράσο κομμένο σε φέτες
1 κόκκινη πιπεριά κομμένη σε καρέ
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε καρέ
2 μεγάλα καρότα σε φέτες
300 γρ. αρακά
1/3 ματσ. άνηθο ψιλοκομμένο
1/3 ματσ. μάραθο ψιλοκομμένο
1 λεμόνι
1 κ.σ. κορν φλάουρ (χωρίς γλουτένη)
λίγο ζεστό νερό (ίσα που να σκεπάζει τα υλικά )
αλάτι, πιπέρι
φρεσκοψημένο ψωμί για το σερβίρισμα προαιρετικά
αυγολέμονο για το δέσιμο της σάλτσας
Artichoke Αγκινάρα
Ζεσταίνουμε πρώτα το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και τα λευκά μέρη των φρέσκων κρεμμυδιών για 4-5 λεπτά. 
Προσθέτουμε τον αρακά, τις πατάτες, τις αγκινάρες και το καρότο.
Αν έχετε φρέσκες αγκινάρες, δείτε εδώ πώς θα τις καθαρίσετε χωρίς να μαυρίσουν.
Αλατοπιπερώνουμε και περιχύνουμε με ζεστό νερό, ίσα που να σκεπάζει τα υλικά.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Προς το τέλος του βρασμού ξεσκεπάζουμε το φαγητό και βράζουμε λίγα λεπτά σε δυνατή φωτιά να πυκνώσει η σάλτσα. Στο τέλος μένει σχεδόν με το λάδι του το φαγητό και με πολύ λίγη δεμένη σάλτσα.
Περιχύνουμε με φρεσκοστυμμένο λεμόνι.
Αν θέλουμε δένουμε με κορν φλάουρ ή κάνουμε αγκινάρες αλά πολίτα με αυγολέμονο.
Artichoke Αγκινάρα
Μυστικά
Φρέσκες ή κατεψυγμένες αγκινάρες;
Οι φρέσκες αγκινάρες όπως και οι άγριες αγκινάρες του Αιγαίου, της Κρήτης αλλά και της Μικρομάνης, έχουν ιδιαίτερη γεύση, πιο έντονο άρωμα και η γλύκα τους είναι μοναδική.
Ωστόσο δεν σας επιβάλω στις συνταγές μου να χρησιμοποιείτε μόνο φρέσκιες αγκινάρες, γιατί στο εμπόριο θα βρείτε πολύ καλής ποιότητας αγκινάρες βαθιάς κατάψυξης, που εύκολα και γρήγορα μαγειρεύονται χωρίς καν να χρειαστεί να τις ξεπαγώσετε.

Τι προσέχω όταν διαλέγω φρέσκες αγκινάρες;
Επιλέξτε τις πιο βαριές και συμπαγείς αγκινάρες, γιατί το βάρος τους είναι δείγμα φρεσκάδας.
Επιλέξτε αγκινάρες με σκληρό μίσχο και έντονο βαθύ πράσινο και σκούρο μωβ χρώμα.
Λυγίστε το μίσχο τους και διαλέξτε αυτές που είναι δύσκαμπτες, δείγμα ότι είναι φρεσκοκομμένες και δεν θα έχουν ίνες. Ο φρέσκος μίσχος αγκινάρας καθαρίζεται εξωτερικά, κόβεται σε κομμάτια και μαγειρεύεται το πιο τρυφερό του μέρος.
Αγκινάρες με μαλακό και ευλύγιστο μίσχο καθώς και με ελαφρά κίτρινο χρώμα σε όλη την επιφάνεια τους, με ανοιγμένα σαν λουλούδι πέταλα, σημαίνει ότι η αγκινάρα έχει κοπεί αρκετές ημέρες πριν και το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι μεστή και θα έχει ίνες όσο κι αν την μαγειρέψετε.
Τα φύλλα της αγκινάρας, τα πέταλα της γιατί μοιάζει με λουλούδι, πρέπει να είναι σφιχτά κλειστά και όχι ανοιγμένα.

Ποια βότανα ταιριάζουν με τις αγκινάρες;
Αγαπημένο βότανο που συνοδεύει τις αγκινάρες στο μαγείρεμα είναι κυρίως ο άνηθος και ο μάραθος και λιγότερο ο δυόσμος.

Λεμόνι ή ξύδι στις αγκινάρες;
Η αγκινάρες αγαπούν το λεμόνι αλλά και το ξύδι. Το λεμόνι στο μαγείρεμα και το ξύδι όταν τις φτιάχνουμε τουρσί.

Ποιο είναι το μεγάλο μυστικό για να μελώσει και να χυλώσει η σάλτσα της αγκινάρας;
Όταν μαγειρεύετε αγκινάρες στην κατσαρόλα, όπως στη συνταγή αγκινάρες αλά πολίτα, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι γιατί αποδεδειγμένα μελώνει και πυκνώνει την σάλτσα του φαγητού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια