Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα θρυλικά σκυλάδικα της Ελλάδας του `80 ‑ 90

Ενώ τα χρόνια του '60 οι λαϊκοί τραγουδιστές και οι ρεμπέτες τραγουδούσαν για τη φτώχεια και το λαό, την επόμενη δεκαετία έδωσαν το πάλκο στο Νέο Κύμα και τις μπουάτ, καθώς και στον πολιτικό στίχο.
Τα τέλη της δεκαετίας του '80 και το ΄90, στην Ελλάδα άνθισε η νοοτροπία του μπουζουκτσίδικου και του "σκυλάδικου". Μέσα από την ταινία "Αυτή η νύχτα μένει" και το φετινό ομώνυμο σήριαλ, ζήσαμε για λίγο ξανά εκείνα τα χρόνια.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία συνδέθηκε στενά με αυτή τη νοοτροπία και τρόπο διασκέδασης.
Εδώ θυμόμαστε μερικά από τα μεγαλύτερα και θρυλικότερα σκυλάδικα της χώρας, που έσφυζαν από κόσμο κάθε βράδυ τα μυθικά χρόνια των 80s-90s.
 
Τα γνωστότερα σκυλάδικα που κατέκλυσαν την Αθήνα, αλλά και τις επαρχιακές πόλεις ήταν τα εξής, όπως αναφέρονται στο βιβλίο «Έρωτες στη Μεταπολίτευση» του Διονύση Χαριτόπουλου:
«Παγκόσμιο», «Κουίν Αν», «Όνειρο», «Πρόσωπο», «Λουζιτάνια», «Ξημερώματα» στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, «Κανόνι», «Σεραφίνο» στη Λεωφόρο Συγγρού, «Ρεγγίνα», «Ιφιγένεια», «Τούνελ», «Λα Σιτέ», «Φαληρικό» στο Μοσχάτο, «Αννέτα», «Λατρεία», «Αμπάρες», «Μονσινιόρ» στην οδό Ηπείρου, «Σκορπιός» στη Ζωοδόχου Πηγής, «Νεράιδα της Αθήνας», στη Δροσοπούλου (εκεί έγινε το βράδυ της 25ης Φεβρουαρίου 1973 το τριπλό φονικό της παραγγελιάς από τον Νίκο Κοεμτζή), «Στοπ», «Καν Καν», «Τεν Τεν», «Σου Μου», «Μωρό» στην Ιερά Οδό και τη Θηβών, «Σταλαχτίτες» στην Αλεξάνδρας, «Αχίλλειο» και «Στορκ» στις Τρεις Γέφυρες, «14» και «Αραπάκια» στον Κηφισό κ.ά.
Στη Θεσσαλονίκη επίσης δεκάδες σκυλάδικα αποτελούσαν στέκια για πολλούς: «Έπαυλη», και «Καλύβα» στη Σταυρούπολη, «Δειλινά» και «Σκορπιός» στη Νεάπολη, «Ζυγός», «Ρομέο», «Διογένης», «Ντέφι» και «Ενυδρείο» στον Εύοσμο, «Αβαντάζ» στα Λαδάδικα, κ.α. Μεγάλη απήχηση είχαν τα σκυλάδικα και στις αγροτικές περιοχές όπου το χρήμα έρρεε άφθονο.
Αυτό που δεν είναι τόσο σαφές μέχρι και σήμερα είναι η γραμμή που χωρίζει το απλό λαϊκό τραγούδι από το σκυλάδικο. Υπάρχουν, όμως, κάποιοι καλλιτέχνες που ξεχώρισαν στις πίστες αυτών των ετών: Πόλυς Κερμανίδης, Κώστας Καφάσης, Γιάννης Φλωρινιώτης, Ανδρέας Ζακυνθινάκης, Γιώργος Αιγύπτιος, Ελευθερία Χριστοπούλου, Έλενα Γιαννακάκη, Ρένα Ντάλμα, Ρένα Βιολάντη, Μαριάνθη Κεφάλα, κ.α.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια