Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Mostafa El-Abbadi 1928-2017 Αιγύπτιος ιστορικός مصطفى العبادي

Ο Mostafa Abdel-Hamid el-Abbadi ( αραβικά : مصطفى العبادي ; 10 Οκτωβρίου 1928 – 13 Φεβρουαρίου 2017) ήταν εξέχων Αιγύπτιος ιστορικός , δημόσιος διανοούμενος και καθηγητής με εξειδίκευση στις ελληνορωμαϊκές σπουδές.
Καθηγητής κλασικών στο Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας , του αποδόθηκε με την πρόταση της αναβίωσης της αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας . Το έργο αγκαλιάστηκε από την UNESCO το 1986 και η Bibliotheca Alexandrina ολοκληρώθηκε το 2003. 
Αργότερα άσκησε κριτική σε ορισμένες από τις πτυχές του έργου όπως πραγματοποιήθηκε από την αιγυπτιακή κυβέρνηση, λέγοντας στους New York Times ότι η βιβλιοθήκη κινδύνευε να γίνει «πολιτιστικό κέντρο» αντί να εκπληρώσει την «υπόσχεσή της ως ερευνητικό κέντρο παγκόσμιας κλάσης." 
Αποδέκτης του Τάγματος του Νείλου ,  ο Ελ-Αμπάντι ήταν μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου Πολιτισμού (SCC), του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (SCA) και του Ινστιτούτου της Αιγύπτου . Διετέλεσε πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αλεξάνδρειας και ήταν σύμβουλος της UNESCO . Σπουδασμένος στην Αίγυπτο και το Ηνωμένο Βασίλειο, ο El-Abbadi είχε πτυχίο από το Πανεπιστήμιο της Αλεξάνδρειας και ειδικό πτυχίο και διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο του Cambridge . Έλαβε επίτιμο διδάκτορα από το Université du Québec à Montréal (UQAM).  
Ήταν παντρεμένος με την κριτικό λογοτεχνίας και μελετητή Azza Kararah. Ο πατέρας του, Abdel-Hamid El-Abbadi, ήταν ιστορικός και ιδρυτής κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας . Είναι ο πατέρας του επιστήμονα πληροφορικής Amr El Abbadi .
Πέθανε στις 13 Φεβρουαρίου 2017, στην Αλεξάνδρεια σε ηλικία 88 ετών 

Επιλεγμένα έργα 
Τι απέγινε η αρχαία Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας; Leiden: Brill (2008).
Η ζωή και η μοίρα της αρχαίας βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Παρίσι: UNESCO (1990, 1992, 1999).
"The Alexandrian Citizenship," Journal of Egyptian Archaeology (1962).

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια