Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η ιστορία της Λαγάνας

Λαγάνα
Πρωταγωνιστής σε όλα τα Σαρακοστιανά τραπέζια, κάνει την πρώτη της εμφάνιση κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα, δημιουργώντας ουρές από πιστούς fans σε παραδοσιακούς φούρνους, bakeries και όχι μόνο. Ο λόγος φυσικά για την αγαπητή σε μικρούς και μεγάλους, λαγάνα. Σε επίπεδη μορφή λόγω της απουσίας προζυμιού για να φουσκώσει, με τραγανή κόρα, σουσαμένιο άρωμα και λιγότερη ψίχα- συγκριτικά με το κλασικό ψωμί- είναι η old time classic επιλογή και το must της Καθαράς Δευτέρας, που σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της νηστείας, τη Σαρακοστή.

Η αρχική λαγάνα ήταν μια πλακωτής μορφής ζύμη, με μόνα συστατικά το αλεύρι και το νερό και τόσο παλιά όσο και η ίδια η αρχαιότητα, αφού την πρώτη της αναφορά βρίσκουμε σε θεατρικά κείμενα του Αριστοφάνη. Η πρώιμη μάλιστα ονομασία της ήταν «λάγανον». Πολύ αργότερα, ήταν που συνδέθηκε με την περίοδο της νηστείας, και έχει κατά βάση θρησκευτικές ρίζες. Συγκεκριμένα, οι Ισραηλίτες κατά την έξοδο τους από την Αίγυπτο είχαν μαζί τους άζυμο άρτο, ο οποίος στο πέρας των αιώνων συνδέθηκε με τη λαγάνα, δίνοντας της θρησκευτική χροιά.

Πολλές είναι οι συνταγές ακόμη και σήμερα που δεν περιλαμβάνουν ούτε λάδι, ως φόρο τιμής στην πρώτη ημέρα της νηστείας και στη θέση του να χρησιμοποιείται το ταχίνι. Ωστόσο, υπάρχουν και οι αντίστοιχες εκδοχές της, με λάδι, που έχουν το δικό τους ένθερμο κοινό. Σε άψογο συνδυασμό με τα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, όπως την φάβα, τον ταραμά, την πατζαροσαλάτα, το χαλβά ή και τις ελιές, η λαγάνα αποτελεί είδος ψωμιού που η κατανάλωση σε μεγάλες ποσότητες είναι σχεδόν καθιερωμένη, λόγω της μεγάλης της απήχησης.

Η παραδοσιακή συνταγή έχει διαφοροποιηθεί σε μικρό βαθμό σε σχέση με την πρώιμη εκδοχή της, καθώς έχουν προστεθεί υλικά, όπως το αλάτι, ορισμένα μυρωδικά όπως ο γλυκάνισος και πολύ σουσάμι. Μη διστάσετε ωστόσο, να πειραματιστείτε και με άλλες ενδιαφέρουσες συνταγές. Μπορείτε να δώσετε και τη δική σας ξεχωριστή γεύση στην παραδοσιακή συνταγή, προσθέτοντας συστατικά όπως λιαστή τομάτα, ελιές, πιπεριές ή ακόμη και κρεμμύδι, διατηρώντας μια μεσογειακή ταυτότητα στο τελικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, μπορείτε να εκμεταλλευτείτε την Σαρακοστιανή περίοδο, λανσάροντας νέες ιδέες με εδέσματα από όση λαγάνα περίσσεψε κατά την παραγωγή. Ειδικότερα, προτιμήστε τις μικρές και παραδοσιακές μπουκίτσες, κόβοντας τη λαγάνα σε μικρά τεμάχια και προσθέτοντας άλλα υλικά από το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως ταραμά ή ταχίνι, δίνοντας στους πελάτες σας περισσότερες επιλογές για το snack της ημέρας. Στην ίδια λογική, μπορείτε να μετατρέψετε τις περισσευόμενες ποσότητες λαγάνας σε παξιμάδια, ή και κρουτόν, ανάλογα με τις προτιμήσεις των πελατών σας.

Οι Μύλοι Λούλη ανάλογα με τη λαγάνα της αρεσκείας των πελατών σας, προτείνουν εξειδικευμένα άλευρα για κάθε χρήση. Συγκεκριμένα, για χωριάτικη λαγάνα με την Des Champs παραδοσιακή ρουστίκ γεύση, δοκιμάστε αυτή την εκτέλεση, ενώ για τη λαγάνα ταψιού μάθετε περισσότερα εδώ. Για εσάς που επιθυμείτε μια διαφοροποιημένη εκτέλεση με γέμιση, δοκιμάστε αυτή τη συνταγή ενώ για τους πιο παραδοσιακούς, η εκτέλεση βρίσκεται εδώ. Δείτε περισσότερες ιδέες στο video: https://www.youtube.com/watch?v=Uv9eBPrOyeM 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια