Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Χατσαπούρι – Γεωργιανό κασερόψωμο ხაჭაპური

Χατσαπούρι – Γεωργιανό κασερόψωμο ხაჭაპური
Χατσαπούρι, μια παραδοσιακή Γεωργιανή συνταγή που θυμίζει κασερόψωμο, με αφράτη, τραγανή και χρυσαφένια ζύμη, ότι πρέπει και για πρωινό.
40' προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 25'
Κομμάτια: 8

Υλικά
Ζύμη
 2 φακελάκια ξερή μαγιά
 1 φλιτζ. τσαγιού χλιαρό γάλα
 30 γρ. ζάχαρη + 1 κουτ. γλυκού επιπλέον
 1½ κουτ. γλυκού αλάτι
 120 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, σε κομμάτια
 340 γρ. (2½ κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Γέμιση
 500-600 γρ. κασέρι, τριμμένο
 1 αυγό
 30 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
Χατσαπούρι – Γεωργιανό κασερόψωμο ხაჭაპური
Διαδικασία
Για το χατσαπούρι – το Γεωργιανό κασερόψωμο, βάζουμε σε ένα μπολ τη μαγιά, το ένα κουταλάκι ζάχαρη και λίγο από το γάλα και ανακατεύουμε να διαλυθεί καλά η μαγιά. Αφήνουμε κατά μέρος για περίπου 5 λεπτά μέχρι το μείγμα να αποκτήσει φουσκάλες στην επιφάνεια.
Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το βούτυρο, το υπόλοιπο γάλα, τα 30 γρ. ζάχαρη, το μείγμα της μαγιάς και το αλάτι και ζυμώνουμε (για περίπου 15 λεπτά) μέχρι να γίνει μια μαλακή, ελαστική ζύμη. Μπορούμε να το κάνουμε και με μίξερ, χρησιμοποιώντας το εργαλείο για ζύμες (γάντζος).
Βάζουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς λαδωμένη λεκανίτσα, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει, σε ζεστό μέρος, για 45-60 λεπτά.
Τρίβουμε το τυρί, το βάζουμε σε μεγάλο μπολ και το ανακατεύουμε με το αυγό και το μαλακό βούτυρο, μέχρι να ενωθούν τα υλικά (σαν λάσπη).
Αλευρώνουμε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο, αρκετά μεγαλύτερο από το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε (πάνω από 30 εκ. διάμετρο). Βουτυρώνουμε το ταψί και στρώνουμε εντός του το φύλλο, αφήνοντας τις άκρες του να εξέχουν αρκετά από αυτό και να κρέμονται προς τα έξω.
Ρίχνουμε στο κέντρο τη γέμιση, την απλώνουμε μέχρι την περιφέρεια του ταψιού. Γυρνάμε τις άκρες του φύλλου πάνω από τη γέμιση και τις τυλίγουμε στο κέντρο, σαν ένα πουγκί. Προσέχουμε να κολλήσει η ζύμη και να μη μένουν κενά, γιατί θα ξεχυθεί η γέμιση.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά. Αν δούμε ότι αρπάζει πολύ στην επιφάνεια, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σκεπάζουμε το χατσαπούρι με αλουμινόχαρτο.
περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια