Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νέος πρόεδρος της Κύπρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης (Γεροσκήπου Πάφου, 6 Δεκεμβρίου 1973) είναι Ελληνοκύπριος πολιτικός και εκλεγμένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ανακήρυξή του έγινε μετά το πέρας των προεδρικών εκλογών της 12ης Φεβρουαρίου 2023 στο Κλειστό Γυμναστήριο "Τάσσος Παπαδόπουλος-Ελευθερία" στη Λευκωσία.
Είναι διπλωμάτης και έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών και κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.
Βιογραφικά Στοιχεία
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε στη Γεροσκήπου.
Σπούδασε πολιτικές επιστήμες, οικονομικά, βυζαντινές και νεοελληνικές σπουδές στο Κουίνς Κόλεϊτζ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.
Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στις πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στη διπλωματία στο Πανεπιστήμιο της Μάλτας.
Το 2003 αναγορεύθηκε διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το 1999 έγινε μέλος της Διπλωματικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Υπηρέτησε ως Γενικός Πρόξενος στο Λονδίνο, Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα και Σύμβουλος στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.[2] Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της προεδρίας στις Βρυξέλλες.
Επιπλέον, έχει διδάξει στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου ως Ειδικός Επιστήμονας, στο γνωστικό αντικείμενο «Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου».
Είναι νυμφευμένος με την Φιλίππα Καρσερά και έχει 4 κόρες.
Πολιτική σταδιοδρομία
Την 1 Σεπτεμβρίου 2013 διορίστηκε διευθυντής Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.
Στις 14 Απριλίου 2014 διορίστηκε παράλληλα Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2013, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018.
Την 1η Μαρτίου 2018 διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη 2018.[4] Ανακοίνωσε την παραίτηση του στις 9 Ιανουαρίου 2022 (με ισχύ από τις 11 Ιανουαρίου 2022).

Προεδρικές εκλογές 2023
Στις 12 Μαΐου 2022 εξήγγειλε την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2023. Την επομένη κατηγορήθηκε για «προδοσία» και «αποστασία» από μέρους του ΔΗ.ΣΥ. και για λογοκλοπή της ομιλίας του Γιαννάκη Κασουλίδη από την προεκλογική περίοδο του 2007-2008.
Η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη στηρίζεται από μερίδα της βάσης του Δημοκρατικού Συναγερμού, καθώς επίσης και από το Δημοκρατικό Κόμμα, το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών-Ε.Δ.Ε.Κ.[9], τη Δημοκρατική Παράταξη και την Αλληλεγγύη.
Στις 18 Σεπτεμβρίου 2022 δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΟΛΙΤΗΣ» παρουσίασε καταγγελίες του Μανώλη Κυριάκου, πρώην μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. και ειδικού σε θέματα Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, για εντολές του Χριστοδουλίδη για κατασκευή ψευδών λογαριασμών (fake accounts) στο Facebook και στο Twitter για να χτυπά πολιτικούς του αντιπάλους και δημοσιογράφους.
To θέμα προκάλεσε αντιδράσεις στο πολιτικό σκηνικό από κόμματα και υποψηφίους. Ο ίδιος ο Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε το ζήτημα ως «οργανωμένη προσπάθεια συγκοφάντισης της υποψηφιότητάς του».
Διαγράφηκε από τον ΔΗ.ΣΥ τον Ιανουάριο του 2023.
Κατά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, στις 5 Φεβρουαρίου 2023, ο Νίκος Χριστοδουλίδης έλαβε την πρώτη θέση, με ποσοστό 32,04% των ψήφων, έναντι 29,6% του Ανδρέα Μαυρογιάννη, που πήρε τη δεύτερη θεση.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη στις 12 Φεβρουαρίου 2023, εξελέγη με 51,92% και ανακηρύχθηκε νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, επικρατώντας του ανθυποψηφίου του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, που έλαβε 48,08% των ψήφων.

Συγγραφικό έργο
Το 2009 εξέδωσε το βιβλίο «Σχέδια Λύσης του Κυπριακού, 1948-1978» και το 2013 το βιβλίο «Οι Σχέσεις Αθηνών – Λευκωσίας και το Κυπριακό, 1977 – 1988».
Επιπλέον, είναι συγγραφέας σειράς επιστημονικής αρθρογραφίας, με θέμα τη σύγχρονη κυπριακή εξωτερική πολιτική και ιστορία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια