Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Franklin Roosevelt 1882-1945 Αμερικανός πολιτικός

Ο Φράνκλιν Ντελέινο Ρούζβελτ ή Ρούσβελτ (Franklin Delano Roosevelt, 30 Ιανουαρίου 1882 - 12 Απριλίου 1945) ήταν Αμερικανός πολιτικός, που διετέλεσε 32ος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Συχνά αναφέρεται στα αγγλικά με τα αρχικά του ονόματός του, FDR. 
Υπήρξε πρόεδρος κατά το μεγαλύτερο μέρος της Μεγάλης Ύφεσης και του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου. Θεωρείται από πολλούς ένας από τους σημαντικότερους Προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών, μαζί με τον Τζορτζ Ουάσινγκτον και τον Αβραάμ Λίνκολν.
Ο Ρούζβελτ θεωρείται ευρέως ως μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα. 
Οι ιστορικοί συχνά κατατάσσουν τους Ρούζβελτ, Τζορτζ Ουάσινγκτον και Αβραάμ Λίνκολν ως τους τρεις σημαντικότερους προέδρους. Αναλογιζόμενος την προεδρία του Ρούζβελτ, "που έφερε τις Ηνωμένες Πολιτείες μέσα απο την Μεγάλη Ύφεση και τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο σε ένα ευημερούμενο μέλλον", ο βιογράφος του δήλωσε το 2007, "Ανυψώθηκε από μια αναπηρική καρέκλα για να σηκώσει το έθνος στα γόνατά του".
Παρόλα αυτά, ο Ρούζβελτ έμεινε αμφιλεγόμενος σε αρκετές κοινότητες των Ηνωμένων Πολιτειών. Η εσωτερική οικονομική πολιτική του, αν και βοήθησέ πολύ την Αμερική να ανταπεξέλθει κατά την διάρκεια της Ύφεσης, είχε και αρκετά μειονεκτήματα, σύμφωνα με πολλούς ιστορικούς. Ακόμα, οι πολλές εξωσυζυγικές σχέσεις του Ρούζβελτ είναι αντικείμενο κριτικής απέναντι του ακόμα και σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια