Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Η κατάψυξη ωαρίων μπορεί να σου εγγυηθεί ότι θα γίνεις μητέρα;

Οι κλινικές κατάψυξης ωαρίων «πατούν πάνω» στο άγχος των γυναικών που θέλουν να τεκνοποιήσουν προκειμένου να προωθήσουν θεραπείες που ενδεχομένως να μην χρειάζονται ή που γνωρίζουν ότι οι πιθανότητες επιτυχίας είναι πολύ λίγες, προειδοποίησε ακαδημαϊκός της Οξφόρδης κατά τη διάρκεια ετήσιου συνεδρίου γονιμότητας στη Βρετανία.
Συγκεκριμένα, η καθηγήτρια Ίμογκεν Γκουλντ δήλωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας 35-40 ετών δεν θα πρέπει να ενθαρρύνονται για να καταψύξουν τα ωάριά τους, καθώς οι πιθανότητες να τα χρησιμοποιήσουν επιτυχώς για να αποκτήσουν παιδί είναι πολύ χαμηλές.

Ποσοστό επιτυχίας ακόμη και 3%
Έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα ένα κατεψυγμένο ωάριο να οδηγήσει σε εγκυμοσύνη μειώνεται δραματικά ανάλογα με την ηλικία κατά την οποία καταψύχθηκε το ωάριο. Τα ποσοστά επιτυχίας μπορεί να φτάνουν και το 3% για τα ωάρια που καταψύχθηκαν όταν οι γυναίκες ήταν 36 έως 39 ετών.
Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του φιλανθρωπικού οργανισμού γονιμότητας Progress Educational Trust, η καθηγήτρια Γκούλντ δήλωσε: «Νομίζω ότι το χειρότερο πράγμα είναι να κάνουν τις γυναίκες να τρέφουν ψεύτικες ελπίδες σχετικά με τη κατάψυξη ωαρίων. Διότι το να το λες σε κάποια που είναι 39 ετών ότι έχει ελπίδες να χρησιμοποιήσει αυτό το ωάριο όταν θα είναι 45 ετών είναι πραγματικά προβληματικό».

Χρειάζεται εξισορρόπηση
Δύο στις τρεις γυναίκες που καταψύχουν ωάρια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι 35 ετών και άνω, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αρχής Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA).
Ο αριθμός μάλιστα των γυναικών ηλικίας 35 ετών και άνω που υποβάλλονται σε αυτή τη διαδικασία έχει υπερδεκαπλασιαστεί μέσα σε μια δεκαετία, από 148 το 2010 σε ρεκόρ 1.589 το 2019.
Συνήθως για να κατάψυξει μία γυναίκα τα ωάρια της στη Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει από 2.500 έως 4.000 λίρες, αλλά αυτό συχνά δεν περιλαμβάνει δαπάνες όπως τα φάρμακα και την αποθήκευση ωαρίων, οι οποίες μπορεί να κοστίσουν έως και 8.000 λίρες.
Η αποθήκευση κοστίζει περίπου 300 έως 350 λίρες ετησίως. Όταν μια γυναίκα είναι έτοιμη να αποκτήσει παιδί, θα πρέπει επίσης να καταβάλει πρόσθετο κόστος προκειμένου να υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση με το κατεψυγμένο ωάριο.
Η καθηγήτρια δήλωσε ότι τα ποσοστά επιτυχίας ήταν υψηλότερα για τις γυναίκες που κατέψυξαν ωάρια στη δεκαετία των 20 ή στις αρχές των 30 ετών.
Οι νεότερες γυναίκες που επιθυμούν να καταψύξουν τα ωάριά τους θα πρέπει να ενθαρρύνονται εάν αυτό είναι «μια επένδυση που θέλουν να κάνουν, ώστε να μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους όπως θέλουν να τη ζήσουν», είπε η ίδια.
Προειδοποίησε όμως ότι ορισμένες γυναίκες δεν έχουν τόσα λεφτά γι΄ αυτή τη διαδικασία.

Ψευδαίσθηση ασφάλειας
Σημειώνεται πως κλινικές εξωσωματικής γονιμοποίησης έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι προσπαθούν να δώσουν μία «ψευδή αίσθηση ασφάλειας» στις γυναίκες, λέγοντάς τους ότι η κατάψυξη ωαρίων θα τους εγγυηθεί ένα μωρό στο μέλλον.
Σε ανάλυση των ιστοτόπων των 15 μεγαλύτερων κλινικών του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020 από ερευνητές του University College London διαπιστώθηκε ότι οι περιγραφές της κατάψυξης ωαρίων προκαλούσαν «μη ρεαλιστικές προσδοκίες… σχετικά με τα πιθανά ποσοστά επιτυχίας».
«Οι γυναίκες που σκέφτονται να καταψύξουν τα ωάριά τους θα πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν πρόκειται για ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο που μπορεί να εγγυηθεί ένα μωρό στο μέλλον», ανέφερε η επιστήμονας της Οξφόρδης προσθέτοντας πως οι κλινικές γονιμότητας πρέπει να συμβουλεύουν τους ασθενείς σχετικά με την πιθανότητα επιτυχίας να γίνουν μητέρες στο μέλλον. 
Πηγή: Telegraph

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια