Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το πρώτο άτομο με Πολλαπλή Σκλήρυνση συμμετέχει στη νέα δοκιμή επιδιόρθωσης μυελίνης

Annabelle
Η Annabelle, η οποία έχει υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, έγινε το πρώτο άτομο που συμμετείχε σε μια νέα κλινική δοκιμή. Η δοκιμή δοκιμάζει εάν δύο φάρμακα μαζί θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της μυελίνης, του προστατευτικού καλύμματος γύρω από τα νεύρα. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αποκατάσταση της μυελίνης θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση ή να σταματήσει την εξέλιξη της ΣΚΠ.
Το 2020, τα αποτελέσματα από μια μικρή δοκιμή έδειξαν ότι ένα υπάρχον φάρμακο για τον καρκίνο θα μπορούσε να προωθήσει την αποκατάσταση της μυελίνης σε άτομα με υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. Δυστυχώς, οι παρενέργειες ήταν πολύ σοβαρές για να προχωρήσει το φάρμακο. Αλλά ανακοινώσαν σχέδια για μια νέα δοκιμή που θα βασιστεί σε αυτά τα ευρήματα.

Τώρα, μετά από κάποιες καθυστερήσεις λόγω του COVID-19, το πρώτο άτομο μπήκε στη δοκιμή. Αυτή η νέα δοκιμή θα δοκιμάσει δύο φάρμακα σε συνδυασμό για να δει αν μπορούν να ξεκινήσουν τη φυσική διαδικασία αποκατάστασης της μυελίνης του σώματος. 

«Μου έδωσε τόσες ελπίδες»
Το πρώτο άτομο που συμμετείχε στη δοκιμή είναι η Annabelle, η οποία διαγνώστηκε με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας το 2011. Θα λαμβάνει καθημερινά δισκία είτε του συνδυασμού θεραπείας είτε ενός εικονικού φαρμάκου, για έξι μήνες. Θα κάνει μαγνητική τομογραφία για να εξετάσει την ποσότητα μυελίνης σε υπάρχουσες περιοχές βλάβης. Και ένα οπτικό τεστ που μπορεί να μετρήσει πόσο γρήγορα τα μηνύματα ταξιδεύουν μεταξύ των ματιών και του εγκεφάλου. Και τα δύο αυτά θα πρέπει να βελτιωθούν εάν αποκατασταθεί η μυελίνη.

Η Annabelle λέει : «Εμπνεύστηκα τόσο πολύ όταν είδα την κλινική δοκιμή… μόλις πριν από λίγους μήνες μου είπαν ότι δεν μπορούσα να κάνω τίποτα – τώρα είμαι η πρώτη συμμετέχων σε μια νέα δοκιμή! Μου έδωσε τόσες ελπίδες».

Ο καθηγητής Alasdair Coles, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, ηγείται της δοκιμής. Λέει: «Η πρόσληψη του πρώτου μας συμμετέχοντος είναι ένα τεράστιο ορόσημο. Είμαστε ένα ακόμη βήμα πιο κοντά σε μια εποχή όπου ένα άτομο με σκλήρυνση κατά πλάκας θα λάβει θεραπείες για την αντιμετώπιση όλων των διαφορετικών στοιχείων της ΣΚΠ, έτσι ώστε η ζωή του να επηρεαστεί ελάχιστα από την πάθηση».

Επαναχρησιμοποίηση υπαρχόντων φαρμάκων
Η δοκιμή δοκιμάζει δύο φάρμακα σε συνδυασμό:
  • Η Metformin είναι μια υπάρχουσα θεραπεία διαβήτη.  
  • Το Clemastine είναι ένα αντιιστιμινικό που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αλλεργικής ρινίτιδας.
Και τα δύο έχουν δείξει στο εργαστήριο για τις επιπτώσεις τους στη μυελίνη. Σε αρουραίους, η μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει τα κύτταρα που παράγουν μυελίνη καλύτερα στην επισκευή, μιμούμενοι τα αποτελέσματα της νηστείας. Και, σε μια μικρή ομάδα ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας, η clemastine βελτίωσε την ταχύτητα των μηνυμάτων από το μάτι στον εγκέφαλο παράλληλα με μια θεραπεία τροποποίησης της νόσου (DMT). Άλλες μελέτες σε ζώα έχουν επίσης δείξει ότι η μετφορμίνη μπορεί να ενισχύσει την επίδραση της κλεμαστίνης.
Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο φαρμάκων θα μπορούσε να προσφέρει μια ασφαλή και αποτελεσματική θεραπεία αποκατάστασης της μυελίνης. Επειδή και τα δύο χρησιμοποιούνται ήδη για άλλες καταστάσεις, καταλαβαίνουμε ήδη πολλές από τις παρενέργειές τους. Αλλά ο συνδυασμός δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ στο παρελθόν σε ανθρώπους. Και η μετφορμίνη δεν έχει ποτέ δοκιμαστεί σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Χρειαζόμαστε λοιπόν μια δοκιμή για να μάθουμε αν είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Ποιος μπορεί να λάβει μέρος;
Αυτή είναι μια μικρή δοκιμή. Θα λάβουν μέρος μόνο 50 άτομα. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα προσληφθούν μέσω του νοσοκομείου Addenbrookes στο Cambridge.
Όλοι όσοι συμμετέχουν θα έχουν υποτροπιάζουσα ΣΚΠ. Αυτό συμβαίνει επειδή στην υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας, περισσότερα νεύρα είναι αρκετά υγιή για να συμβεί αποκατάσταση. Έτσι οι ερευνητές έχουν περισσότερες πιθανότητες να δουν ένα αποτέλεσμα. Εάν διαπιστώσουν ότι η θεραπεία προάγει την αποκατάσταση της μυελίνης, ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να το δοκιμάσουν σε άτομα με προοδευτική σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η εύρεση θεραπειών για τη διακοπή της ΣΚΠ είναι η νούμερο ένα προτεραιότητά μας.

Η επικεφαλής της έρευνάς μας, Δρ Clare Walton, λέει:  «Ενώ υπάρχουν πάνω από δώδεκα αδειοδοτημένες θεραπείες για άτομα με υποτροπιάζουσες μορφές σκλήρυνσης κατά πλάκας, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι χωρίς θεραπεία».

«Αυτή η νέα έρευνα είναι πραγματικά ένα σημαντικό ορόσημο στο σχέδιό μας για να σταματήσουμε την ΣΚΠ και είμαστε ενθουσιασμένοι που έχουμε τα αποτελέσματα».
www.mssociety.org.uk , ας ελπίσουμε ότι θα είναι ικανοποιητικά τα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια