Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Είναι φυσιολογικό να έχουν ρυτίδες οι έφηβοι;

Είναι ασυνήθιστο τα παιδιά στην εφηβεία να εμφανίζουν βαθιές ρυτίδες ή ακόμα και λεπτές γραμμές. Το χόριο, το μεσαίο στρώμα του δέρματος, περιέχει ίνες που ονομάζονται ελαστίνη και μια πρωτεΐνη γνωστή ως κολλαγόνο. Η επαρκής ελαστίνη και το κολλαγόνο είναι υπεύθυνα για λείο, ελαστικό και χωρίς ρυτίδες δέρμα. 
Το χόριο χάνει αυτές τις ουσίες καθώς γερνάει και αυτός είναι ο λόγος που αναπτύσσουμε ρυτίδες καθώς μεγαλώνουμε. Ωστόσο, υπάρχει επαρκής ελαστίνη και κολλαγόνο στο δέρμα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και οι ρυτίδες είναι ασυνήθιστες σε αυτή την περίοδο. 
Η πρόωρη εμφάνιση ρυτίδων στους εφήβους μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως είναι η έκθεση στο ηλιακό φως, η ρύπανση, το άγχος, το ξηρό δέρμα, ακόμη και οι εκφράσεις του προσώπου.
Ρυτίδες στην εφηβεία: Τα συνήθη αίτια
Παρατεταμένη έκθεση στο ηλιακό φως
Η παρατεταμένη έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου είναι συνήθως η πιο κοινή αιτία πρόωρων ρυτίδων. Οι έφηβοι που παραμελούν να φορούν αντηλιακό ενώ βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν πρόωρες ρυτίδες.

Κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης 
Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση υπερβολικής ζάχαρης θα μπορούσε να επιταχύνει τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος . Στο σώμα μας, η ζάχαρη υφίσταται γλυκοζυλίωση, μια χημική αντίδραση μεταξύ της ελεύθερης ζάχαρης και των πρωτεϊνών ή των λιπιδίων. Αυτό επηρεάζει τη λειτουργία των πρωτεϊνών, αποδυναμώνοντας την ελαστικότητα του δέρματος και με αποτέλεσμα την εμφάνιση ρυτίδων και άλλα σημάδια πρόωρης γήρανσης του δέρματος.
 
Υπερβολικό άγχος 
Το ακραίο ή συνεχές στρες αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης που απελευθερώνεται από τα επινεφρίδια όταν το σώμα βιώνει στρες . Σημειώνεται ότι η ορμόνη αυξάνει όλα τα σημάδια πρόωρης γήρανσης στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης πρόωρων ρυτίδων του δέρματος.

Λίγες ώρες ύπνου
Μελέτες έχουν βρει ότι ο ανεπαρκής ύπνος θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και κατ΄επέκταση την παραγωγή κολλαγόνου που οδηγεί σε πρόωρη γήρανση.Η στέρηση ύπνου θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τα επίπεδα κορτιζόλης, οδηγώντας σε πρόωρες ρυτίδες στους εφήβους.

Επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου 
Οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις και εκφράσεις του προσώπου, όπως το ανασήκωμα των φρυδιών και το σφίξιμο των χειλιών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν επαναλαμβανόμενες συστολές των υποκείμενων μυών. Θα μπορούσε να προκαλέσει δερματικές πτυχές, οι οποίες μακροπρόθεσμα μπορεί να γίνουν ρυτίδες.

Μειωμένη πρόσληψη νερού
Η ανεπαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα του δέρματος, καθιστώντας το πιο ευαίσθητο στις ρυτίδες.

Θεραπείες για τις ρυτίδες στην εφηβεία
Ένας δερματολόγος θα αξιολογήσει διάφορους παράγοντες, όπως την ηλικία του εφήβου, την κατάσταση της υγείας του, την υποκείμενη αιτία των ρυτίδων, τον τρόπο ζωής και τη γενική υγεία του δέρματος, πριν καθορίσει την κατάλληλη μέθοδο θεραπείας.
 momjunction.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια