Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς κόβουμε τα τυριά

.
Κι όμως, μέχρι τώρα μπορεί να τα... κόβαμε όλα λάθος.
Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, λίγο πριν έρθει το 2018, ήρθαν οι νέες οδηγίες κοπής τυριού, από το Βρετανικό Ινστιτούτο Οικοκυρικής! 
Οι αυθεντίες του είδους χαρακτηρίζουν το κόψιμο και σερβίρισμα του τυριού ως ένα είδος τέχνης. Επιμένουν μάλιστα πως το σωστό κόψιμο αναδεικνύει όλη τη γεύση και το άρωμα του κάθε τυριού, ενώ οι «άτσαλες» μαχαιριές μπορούν να καταστρέψουν το πλατό μας.
Στρογγυλά μαλακά τυριά
Οι μεγάλες ανισομερείς φέτες δεν είναι η καλύτερη μεταχείριση για τυριά όπως το καμαμπέρ. Το σωστό κόψιμο ξεκινά με το χωρίσουμε τον κύκλο σε τέταρτα. Στη συνέχεια, κόβουμε κάθε κομμάτι στη μέση, ώστε κάθε μερίδα να είναι ίδια με την άλλη.
Ημίσκληρα τυριά με ορθογώνιο σχήμα
Τέτοια τυριά ειναι το τσένταρ ή το αγγλικό κόκκινο Leicester. Κόβουμε κατά μήκος σε ίσα μέρη τα οποία στη συνέχεια χωρίζουμε στη μέση. Αν θέλουμε κύβους – που είναι ό,τι πρέπει για σαλάτες ή για σερβιρισμα σε ξυλάκι – απλά κοβούμε πάλι στη μέση τα κομμάτια που έχουν προκύψει.

Κατσικίσια τυριά σε σχήμα κόλουρης πυραμίδας
Είναι το σχήμα που μας δυσκολεύει περισσότερο στην κοπή. Για να πετύχουμε ομοιόμορφες μερίδες ξεκινάμε να κόβουμε από το κέντρο προς τα έξω, με διαγώνιες τομές.

Τριγωνικά τυριά
Κόβουμε την κορυφή και μετά χωρίζουμε το τρίγωνο brie ή stilton σε ίσες μακρόστενες φέτες.

Τυριά σε «ρόδα»
Η πιο σωστή κοπή για αυτό το σχήμα τυριού είναι να ξεκινήσουμε από το κέντρο και να κόψουμε σε ισα σφηνοειδή κομμάτια.
Αλά ελληνικά
Για τα ελληνικά τυριά, οι κανόνες δεν διαφέρουν και πολύ από τα διεθνή... standard κοπής.
Για τη φέτα και τα τυριά που παράγονται σε σχέμα «μπαστούνι» ακολουθούμε τον κανόνα του ορθογώνιου τυριού κόβοντας σε μακρόστενα κομμάτια ή κύβους.
Το ίδιο ισχύει και για τα ημίσκληρα τυριά που είναι διαθέσιμα σε παραλληλόγραμμο σχήμα, όπως το Κασέρι, τα Κατσικίσια ή και κάποια αγελαδινά με χαμηλά λιπαρά.
Τα τυριά που παράγονται σε κυλινδρικό σχήμα, όπως το Μανούρι, το Ταλαγάνι και το Μετσοβόνε, είθισται να κόβονται και να σερβίρονται σε φέτες, χωρίς να να αποκλείεται όμως και η περαιτέρω κοπή σε μακρόστενα κομμάτια ή κύβους.
Τα σκληρά τυριά που αγοράζουμε σε σφηνοειδή μορφή όπως η γραβιέρα και το κεφαλοτύρι, μπορούν να κοπούν σε μακρόστενα ή σφηνοειδή κομμάτια ή να μπούν στο πλατό όπως είναι ώστε ο καθένας να κόβει όσο θέλει.
Τα εργαλεία
Για την κοπή του τυριού καλό είναι να επενδύσoυμε σε ένα από τα ειδικά μαχαίρια, τα οποία διατίθενται σε πολλά καταστήματα και σε διάφορες τιμές.
Τα ειδικά αυτά μαχαίρια έχουν δύο αιχμηρές άκρες, με τις οποίες μπορεί κανείς να «τσιμπήσει» τα κομμάτια του τυριού.

Στο εμπόριο μπορεί κανείς να βρει πολλά και διαφορετικά σκεύη για το σερβίρισμα των τυριών. Καλό είναι να επιλέξουμε μια ευρύχωρη τυριέρα, που θα χωράει τουλάχιστον 4 μεγάλα κομμάτια τυρί. Αυτοί που ξέρουν, επιμένουν πως η ξύλινη τυριέρα είναι η καλύτερη επιλογή και μάλιστα φτιαγμένη από όσο το δυνατό ακατέργαστο ξύλο. Αυτό γιατί το ξύλο βοηθά το τυρί να μένει στεγνό όσην ώρα κι αν μείνει εκτός ψυγείου. Τα καταστήματα διαθέτουν πληθώρα επιλογών, για κάθε γούστο και κάθε βαλάντιο.

Θυμόμαστε πως τα σκληρά τυριά πρέπει να μείνουν 15-20 λεπτά εκτός ψυγείου πριν σερβιριστούν, αφού όσο πλησιάζουν τη θερμοκρασία δωματίου, τόσο αναδεικνύεται η γεύση και η έντασή τους. Τα μαλακά τυριά καλό είναι να βγαίνουν από το ψυγείο 5-10 λεπτά νωρίτερα, για να μην κινδυνεύσει η δομή τους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια