Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ποια η διαφορά στην ετικέτα «Ανάλωση έως» και «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από»

Καλό είναι να γνωρίζουμε όλοι αυτή τη διαφορά καθώς σύμφωνα με όσα αναφέρει η EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων) γιατί ο κόσμος πετάει τρόφιμα τα οποία δεν έχουν χαλάσει από άγνοια, γεγονός το οποίο «γιγαντώνει» το πρόβλημα της σπατάλης των τροφίμων. 
Η ένδειξη «Ανάλωση έως» αφορά στην ασφάλεια των τροφίμων. Όπως διευκρινίζει ο ΕΦΕΤ, είναι μια οδηγία που υποδεικνύει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, μετά την οποία το τρόφιμο δεν είναι πλέον ασφαλές για κατανάλωση και μπορεί να σας προκαλέσει κάποιο νόσημα.
Εμφανίζεται σε νωπά, ευαλλοίωτα τρόφιμα, ψάρια, κρέας, σαλάτες και γαλακτοκομικά προϊόντα που θα μπορούσαν να σας προκαλέσουν νόσημα εάν καταναλωθούν μετά την ημερομηνία αυτή.

Από την άλλη μεριά, η ένδειξη «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από» σχετίζεται με την ποιότητα των τροφίμων. Εφόσον τηρείτε τις οδηγίες αποθήκευσης, το τρόφιμο θα είναι ασφαλές για κατανάλωση και μετά την ημερομηνία αυτή, αλλά μπορεί να μην έχει την ίδια γεύση ή υφή.
Αυτό σημαίνει σύμφωνα με όσα εξηγεί ο ΕΦΕΤ, ότι μετά από αυτή την ημερομηνία, δεν υπάρχει η εγγύηση ότι το τρόφιμο θα είναι τόσο φρέσκο, νόστιμο, τραγανό κ.λπ. όπως πριν, αλλά δε θα σας προκαλέσει νόσημα. Έτσι, δε χρειάζεται απαραίτητα να το πετάξετε ακόμα!

«Η επισήμανση ημερομηνίας στα τρόφιμά μας βασίζεται στην επιστήμη. Οι σαφείς και σωστές πληροφορίες στη συσκευασία των τροφίμων και η καλύτερη κατανόηση και χρήση της επισήμανσης ημερομηνίας στα τρόφιμα μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στην ΕΕ καθώς και στη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων», αναφέρει η Michaela Hempen, μικροβιολόγος τροφίμων της EFSA.
Οι επιστήμονες για την ασφάλεια των τροφίμων συνεργάζονται στενά με τους υπευθύνους επιχειρήσεων τροφίμων για να διασφαλίσουν ότι χρησιμοποιούνται τα ίδια κριτήρια για τον καθορισμό των ημερομηνιών. Για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η επιστήμη μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε τις σωστές επιλογές όσον αφορά την ασφάλεια αλλά και τη σπατάλη των τροφίμων, σύμφωνα με την EFSA.
Η EFSA έχει αναπτύξει, επίσης, ένα εργαλείο για την περαιτέρω μείωση της σπατάλης τροφίμων που βοηθά τους υπεύθυνους επιχειρήσεων τροφίμων να αποφασίζουν ποια από τις δύο ενδείξεις θα χρησιμοποιήσουν στα προϊόντα τους: «Ανάλωση έως» ή «Ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια