Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Βασίλισσα Ελισάβετ: D-Day στη Βρετανία - Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε

«D-day» ονομάζεται η σημερινή ημέρα για τη Βρετανία, όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο, καθώς πέθανε η μακροβιότερη βασίλισσα, Ελισάβετ σε ηλικία 96 ετών, αφότου η υγεία της παρουσίασε επιδείνωση την Πέμπτη, με τους γιατρούς της να θέτουν υπό συναγερμό την... πολύπαθη Βρετανία.
«Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο Βασιλιάς και η Σύζυγος του θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο. Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2022», είναι η ανακοίνωση του επίσημου ιστότοπου της Βασιλικής Οικογένειας.

Η ανακοίνωση της Βασιλικής Οικογένειας στο Twitter
Τον τελευταίο καιρό η Βασίλισσα Ελισάβετ είχεαποσυρθεί στο κάστρο Μπαλμόραλ στη Σκωτία από όπου, στις 6 Σεπτεμβρίου έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στη νέα πρωθυπουργό της χώρας, Λιζ Τρας. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι η Ελισάβετ βρισκόταν υπό στενή ιατρική παρακολούθηση καθώς η κατάσταση της υγείας της ήταν ανησυχητική ενώ όλα τα μέλη της βασιλικής οικογένειας έτρεξαν κοντά της στο Μπαλμόραλ.

Ακολουθώντας τις συμβουλές των γιατρών της, η βασίλισσα, που μετά τον θάνατο του συζύγου της, Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, εμφανιζόταν ολοένα και πιο καταπονημένη, είχε εγκαταλείψει τις αγαπημένες της συνήθειες, όπως τα άλογα των στάβλων της και τις βόλτες με τα λατρεμένα της κόργκι και τα καθημερινά τζιν τόνικ.

Για πρώτη φορά, το 2018, οι υπουργοί της Βρετανίας είχαν την επίβλεψη των σχεδιασμών για το τι θα συμβεί, όταν πεθάνει η βασίλισσα, καθώς πραγματοποιήθηκε μυστική άσκηση στο Whitehall. Η διαδικασία αυτή ονομάστηκε «Castle Dove» και το σχέδιο, αναφορικά με το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και η χώρα, όταν η ίδια φύγει από τη ζωή, ονομάζεται «London Bridge» και έχει μία σειρά από συγκεκριμένα βήματα.

Τι προβλέπει το Πρωτόκολλο
Ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ θ' ανακοινωθεί από τους υπεύθυνους του Μπάκιγχαμ με τη φράση «Η γέφυρα του Λονδίνου έπεσε» -αν και πιστεύεται ότι έχει πλέον βρεθεί νέα συνθηματική φράση- και πρώτος θα ενημερωθεί ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, θα πληροφορηθούν όλες οι κυβερνήσεις της Κοινοπολιτείας, κατόπιν θα γνωστοποιηθεί σε ηγέτες κρατών και θ' ανακοινωθεί δημοσίως. Ένας υπάλληλος του Μπάκιγχαμ, ντυμένος με ρούχα πένθους, θα τοιχοκολλήσει την είδηση στις πόρτες του Παλατιού.

Ο ιστότοπος της βασιλικής οικογένειας θα μαυρίσει, όπως και οι λογαριασμοί που διατηρεί σε Twitter, Facebook και Instagram και όλες οι αναρτήσεις θα σταματήσουν, πλην αυτών που έχουν συμφωνηθεί. Κάθε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα από κυβερνητικούς λογαριασμούς και υπουργικούς θα πρέπει να έχει την έγκριση επικοινωνιολόγου, ενώ καμία δημόσια δήλωση δεν επιτρέπεται μέχρι να μιλήσει ο πρωθυπουργός, πιθανώς από την Ντάουνινγκ Στριτ. Και κάπου ανάμεσα σε όλα αυτά, θα συνεδριάσει το αρμόδιο συμβούλιο για ν' ανακηρύξει τον νέο βασιλιά

Πένθος για δώδεκα ημέρες
Όλα τα παραπάνω αφορούν λίγο - πολύ το εθιμοτυπικό, αλλά υπάρχει και το εντελώς πρακτικό κομμάτι. Όταν η μονάρχης αφήσει την τελευταία της πνοή, για δώδεκα μέρες, η χώρα θα βυθιστεί σε πένθος. Τράπεζες και χρηματιστήριο θα κλείσουν και ουσιαστικά η χώρα σχεδόν θα παραλύσει, αφού σχεδόν κανένας δεν θα πηγαίνει στη δουλειά. Ειδικά, την ημέρα της κηδείας, η απώλεια στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) θα είναι μεταξύ του 1,2 και 6 δισεκατομμυρίων λιρών, χώρια το κόστος των εκδηλώσεων και της κηδείας.

Επίσης, θα υπάρχουν αρκετές αλλαγές, όταν πεθάνει η βασίλισσα και τη διαδεχθεί ο Κάρολος, όπως για παράδειγμα, ν' αλλαχθούν οι στίχοι του εθνικού ύμνου της Μεγάλης Βρετανίας και από «Queen» να γίνει ξανά σε «King». Η σορός της θα παραμείνει σε λαϊκό προσκύνημα στο Westminster Hall για τρεις μέρες, ενώ η κηδεία της θα γίνει δώδεκα μέρες, μετά το θάνατό της. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες μέσα σε δέκα λεπτά, για ν' αποφύγουν ένα κύμα δημόσιας οργής. Το υπουργείο Μεταφορών έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι το Λονδίνο θα είναι γεμάτο, για πρώτη φορά τόσο πολύ στην ιστορία του, με τρένα και λεωφορεία γεμάτα με ανθρώπους που θα ταξιδέψουν στην πρωτεύουσα για να θρηνήσουν τη βασίλισσα, ενώ γεμάτα θα είναι τα ξενοδοχεία και όλα τα καταλύματα.

Το BBC κάνει συχνά απροειδοποίητα δοκιμαστικά, ώστε να βελτιώσουν οι δημοσιογράφοι την ετοιμότητά τους. Τον Ιούνιο του 2015, βέβαια, από υπερβάλλοντα ζήλο μάλλον το παράκαναν, καθώς με ένα άκυρο tweet, κατά τη διάρκεια μίας πρόβας νεκρολογιών, πέθαναν τη βασίλισσα, προκαλώντας εθνικό αλλά και διεθνή αναβρασμό. Στον χαμό που ακολούθησε, αποκαλύφτηκε πως εντελώς συμπωματικά η βασίλισσα ήταν στο νοσοκομείο για το καθιερωμένο της τσεκ απ.

Ποιά ήταν η βασίλισσα Ελισάβετ
Η Ελισάβετ Αλεξάνδρα Μαρία είναι το πρώτο παιδί του Αλβέρτου, Δούκα της Υόρκης και της συζύγου του Ελισάβετ, Δούκισσας της Υόρκης .

Ο πατέρας της ήταν ο δεύτερος γιος του Γεωργίου Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Μαρίας του Τεκ. Η μητέρα της ήταν η νεότερη κόρη του Σκωτσέζου αριστοκράτη Κλωντ Μπόους-Λάιον, 14ου Κόμη του Στράθμορ και Κίνγκχορν, και της Σεσίλια Κάβεντις-Μπέντινκ.

Η διαδοχή του θρόνου
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του παππού της η Ελισάβετ ήταν η τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, Πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της Αλβέρτο, Δούκα της Υόρκης. Μολονότι η γέννησή της δημιούργησε δημόσιο ενδιαφέρον, δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ο θείος της ήταν νέος και πολλοί υπέθεταν ότι θα παντρευόταν και θα αποκτούσε παιδιά.

Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής, καθώς ο πατέρας της βρισκόταν στην πρώτη θέση. Αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος θα αναγκαστεί να παραιτηθεί, μετά την κρίση που θα ξεσπάσει ύστερα από πρόταση γάμου που έκανε στην διαζευγμένη Ουώλλις Σίμπσον. Κατά συνέπεια, ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς, και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου. Αν οι γονείς της αποκτούσαν έναν γιο, κάτι που δεν έγινε, η Ελισάβετ θα έχανε την πρώτη θέση της διαδοχής.

Γάμος και οικογένεια
Η Ελισάβετ συνάντησε το μελλοντικό σύζυγό της, Φίλιππο πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας το 1934 και το 1937. Οι δυο τους μάλιστα είναι τρίτα ξαδέλφια μέσω της συγγένειάς τους με τον Χριστιανό Θ΄ της Δανίας, αλλά και μέσω της συγγένειάς τους με τη Βασίλισσα Βικτωρία του Ηνωμένου Βασιλείου. Μετά από μία άλλη συνάντηση στο Βασιλικό Ναυτικό Κολλέγιο του Ντάρτμουθ τον Ιούλιο του 1939, η Ελισάβετ, αν και μόλις 13 ετών, δήλωσε ότι είχε ερωτευτεί τον Φίλιππο, ενώ έπειτα ξεκίνησαν να ανταλλάσσουν επιστολές, κάτι που συνεχίστηκε για τα επόμενα επτά έτη. Ο αρραβώνας τους ανακοινώθηκε επίσημα στις 9 Ιουλίου 1947.

Η Ελισάβετ και ο Φίλιππος παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 στο Αββαείο του Ουέστμινστερ και απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Κάρολο, την Άννα, τον Ανδρέα και τον Εδουάρδο.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια