Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σεκέρ Παρέ / Şekerpare

.
Υλικά:              
400 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
400 γρ Σιμιγδάλι χοντρό
350 γρ Βούτυρο αγελαδινό 82% λιπαρά σε θερμοκρασία χώρου
125 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
40-50 γρ Νερό
2 Αυγό
1/4 κ.γ Σόδα
3 γρ Μαστίχα Χίου
2 Βανίλιες (0,5 γρ βανιλίνη) (Προαιρετικά)

 Για το σιρόπι:  
635 γρ Νερό
730 γρ Ζάχαρη κρυσταλλική
135 γρ Γλυκόζη 85 Brix
1 γρ Ξινό (Κιτρικό οξύ) ή 1/2 κ.σ. Χυμό λεμονιού

Διακόσμηση:   100 γρ αμύγδαλα λευκά ωμά
Εκτέλεση: 
Βάζουμε στην κατάψυξη για 5 λεπτά τη μαστίχα Χίου να παγώσει το ρετσίνι και να μη κολλάει. Την κάνουμε σκόνη μαζί με 10 γρ ζάχαρης από τα 125 γρ ζάχαρης στο γουδί ή στο μούλτι.
Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ όλα τα στερεά υλικά. Δηλαδή το ψιλό και το χοντρό σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη σόδα, την αλεσμένη μαστίχα Χίου και τις βανίλιες.
Ανακατεύουμε τα υλικά με το φτερό για 1 λεπτό. Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα "υγρά", δηλαδή το βούτυρο τεμαχισμένο σε κομμάτια, το αυγό και μόλις αρχίσει να σφίγγει προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό.Είναι πιθανόν να μην χρειαστεί όλο το νερό (50 γρ) καθώς αυτό εξαρτάται κυρίως από το τι βούτυρο θα χρησιμοποιήσουμε και από τη θερμοκρασία του χώρου εργασίας. Παρόλο αυτά είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα 40 γρ θα χρειαστούν.
Σταματάμε το ζύμωμα και ελέγχουμε αν μπορούμε με ένα μικρό κομμάτι ζύμης να πλάσουμε μπαλάκι  και αυτό να γίνεται εύκολα, χωρίς να κολλάει στα χέρια μας και χωρίς να σπάει ταυτόχρονα.
Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί μέσα στον κάδο του μίξερ για 1-2 ώρες ώστε να μπορέσει το σιμιγδάλι να τραβήξει  υγρά, να διογκωθεί και να γίνει ποιο αφράτο και νόστιμο.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε μία κατσαρόλα με βαρύ πάτο, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη γλυκόζη και τα θέτουμε σε βρασμό. Μόλις αρχίζει να κοχλάζει σε όλη την μάζα του, ρίχνουμε το ξινό ή το χυμό λεμονιού. Το αφήνουμε να βράσει για άλλα 2 λεπτά και το βγάζουμε από τη φωτιά. Τ αφήνουμε να γίνει χλιαρό.

Προθερμένουμε τον φούρνο στους 150°C. Παίρνουμε τη ζύμη και κόβουμε τεμάχια των 30-40 γρ. τα πλάθουμε στρόγγυλα και τα πατάμε ελαφρά ώστε να γίνουν κάπως πλακουτσωτά και να μπορέσουν μετέπειτα να σιροπιαστούν σωστά σε αντίθεση με κάποιο άλλο μπαλάκι που θα έχει ύψος. Αν τα "κόψουμε" στα 30 θα βγουν περίπου 48 Σεκέρ Παρέ. 
Τα τοποθετούμε σε αβουτύρωτο ταψί χωρίς ν αφήνουμε τεράστια κενά ανάμεσά τους, καθώς απλώνουν ελάχιστα στο ψήσιμο και τοποθετούμε από ένα αμύγδαλο στο καθένα πιέζοντάς το αρκετά καλά ώστε να μην ξεκολλήσει μετέπειτα κατά το σιρόπιασμα.

Ψήνουμε για 40-50 λεπτά*, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο το σιροπιάζουμε αργά και από χαμηλά για να μην ξεκολλήσουν τ αμύγδαλα. Καλό είναι να σταθεί με το σιρόπι του μία βραδιά ή 10-12 ώρες αλλά επίσης καλό είναι να δοκιμάσουμε ένα χλιαρό ώστε να δούμε το πως θα εξελιχθούν και θα δέσουν οι γεύσεις την επόμενη μέρα.

Σημείωση: Προσοχή στους χρόνους ψησίματος μιας και διαφέρουν οι φούρνοι μεταξύ τους.
Η συνταγή είναι του Γιώργου Λίλα
https://www.kountaxis.com/

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια