Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα

Ζαχαρούχο γάλα ΤΣςΟΥΡΈΚΙ
.
Αυτή η γλυκιά κοτσίδα κανέλας είναι μια από τις ωραιότερες συνταγές για τσουρέκια
Υλικά 
Για αυτό το φανταστικό τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, κανέλα και καραμέλα γάλακτος, αλλά και για όλα τα τσουρέκια, πρέπει πάντα τα υλικά μας να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. 
Για το τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα
540 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φάκελο μαγιά
150 γρ. βούτυρο πολύ μαλακό
200 γρ. ζαχαρούχο γάλα
80 γρ. γάλα
2 μεγάλα αυγά χτυπημένα
Λίγους σπόρους κάρδαμο
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 κ.σ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό

Για τη γέμιση
100 γρ. βούτυρο μαλακό
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
1½ κ.σ. κανέλα
2 πρέζα/ες αλάτι

Για την καραμέλα γάλακτος
1/2 φλ. μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ. βούτυρο γεμάτες
2 πρέζα/ες αλάτι
3/4 φλ. κρέμα γάλακτος
Λίγη βανίλια υποβρύχιο (προαιρετικά)

Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε λίγο το βούτυρο να λιώσει άλλα όχι τελείως.
Ρίχνουμε το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα, το γάλα, το αυγό, το κάρδαμο και το ξύσμα και ζυμώνουμε 5-6′ μέχρι να ξεκολλήσει η ζύμη από τα τοιχώματα. Στο τελευταίο ζύμωμα ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο.
Χτυπάμε 1′.
Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ, την σκεπάζουμε και αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για 1,5 ώρα. Αυτό εξαρτάται από τη θερμοκρασία του χώρου.
Τη βγάζουμε στον πάγκο και με χοντρό πλάστη την ανοίγουμε σε μακρόστενο λεπτό φύλλο με πάχος 1/2 εκ.

Για την γέμιση, ανακατεύουμε όλα τα υλικά και κάνουμε μια πάστα.
Αλείφουμε όλη την επιφάνεια αφήνοντας 1 εκ. κενό γύρω γύρω.
Τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό κατά μήκος την μακριάς πλευράς και κολλάμε την ένωση των φύλλων πιέζοντας.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κατά μήκος το ρόλο σε δυο μακριά κομμάτια. Το σχίζουμε στη μέση δηλαδή.
Τσιμπάμε την πάνω άκρη και το πλέκουμε σε κοτσίδα.
Ενώνουμε τις δυο άκρες και το κλείνουμε σε κουλούρα.
Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το αφήνουμε να σταθεί 30′.
Ψήνουμε το τσουρέκι σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC αέρα για 30′ περίπου, μέχρι να ροδίσει.

Αφού κρυώσει ρίχνουμε λίγες γραμμές καραμέλα γάλακτος.
Εναλλακτικά, ζεσταίνουμε λίγη βανίλια υποβρύχιο να αραιώσει και περιχύνουμε το τσουρέκι κάνοντας γραμμές με το λευκό γλάσο βανίλιας.

Για την καραμέλα γάλακτος
Βάζουμε σε κατσαρολάκι τη μαύρη ζάχαρη με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με κουτάλι να λιώσουν.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
Ξαναβάζουμε στη φωτιά και αφήνουμε να βράσει για 4΄-5΄, να πυκνώσει και να εμφανιστούν χοντρές φουσκάλες στην επιφάνεια.
Την αφήνουμε να κρυώσει πριν τη σερβίρουμε.

Μυστικά
Η κοτσίδα τσουρέκι όπως είναι φυσικό και όπως βλέπετε στην φωτογραφία απλώνει ελαφρά γιατί ανοίγουν οι στρώσεις.
Αν θέλετε να μην ανοίξει έτσι όπως το δικό μου αλλά να γίνει πιο φουσκωτό, τότε θα χρησιμοποιήσετε αντί για λαμαρίνα, μια φόρμα κέικ στρογγυλή με τρύπα στη μέση. Θα  βάλετε μέσα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και θα κάνετε στη μέση τρύπα, για να εφαρμόσει καλά στη φόρμα.
Θα φτιάξετε το τσουρέκι και θα το βάλετε μέσα στη φόρμα για να μην σας ανοίξει καθόλου.
Θα πάρει δηλαδή το σχήμα στρογγυλού φουσκωτού κέικ.
Ακολουθήστε το φούσκωμα στη φόρμα και μετά ψήσιμο.
Μόλις ψηθεί θα αφήσετε να σταθεί για 15 ´στη φόρμα και μετά θα το ξεφορμάρετε.
Εναλλακτικά με αυτή τη ζύμη για τσουρέκι με ζαχαρούχο γάλα, μπορείτε να φτιάξετε τα κλασικά τσουρέκια χωρίς γέμιση ή με γέμιση σε ό,τι σχήμα θέλετε κοτσίδα, κουλούρα κλπ.
Όλες οι ζύμες για τσουρέκι μπορούν να γίνουν ό,τι σχήμα θέλετε εσείς.
Για να φτιάχνετε πάντα τα ωραιότερα και τα πιο αφράτα τσουρέκια, μελετήστε εδώ όλα τα μυστικά μου.
argiro.gr

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια