Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ρηλάξ – προειδοποίηση ασφαλείας

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) και η Fisher-Price προειδοποιούν τους γονείς και τους φροντιστές σχετικά με την ασφάλεια ορισμένων ρηλάξ μετά από μια σειρά βρεφικών θανάτων που σχετίζονται με αυτά.
Να διευκρινίσουμε ότι υπάρχουν διάφορες ονομασίες γι’ αυτό που εμείς εδώ στην Ελλάδα λέμε με μια λέξη, ρηλάξ. 
Για παράδειγμα υπάρχει το baby swing, το baby balance κ.α τα οποία διαφοροποιούνται στις κινήσεις που κάνουν και στις ηλικίες που απευθύνονται. Το baby rocker είναι ο τύπος για τον οποίο γίνεται λόγος και αναφέρεται ως ρηλαξ. Είναι το κάθισμα που έχει στο κάτω μέρος 2 καμπύλες σαν τόξο και κάνει την κίνηση εμπρός πίσω σαν λίκνισμα.

13 θάνατοι βρεφών σχετίζονται με ρηλάξ της Ficher-Price
Τουλάχιστον 13 θάνατοι σημειώθηκαν μεταξύ 2009 και 2021, σύμφωνα με την επιτροπή CPSC και τη Fisher-Price. Πρόκειται για τα ρηλαξ “Infant-to-Toddler Rockers” και “Newborn-to-Toddler Rockers”. Και οι δύο οργανισμοί υπενθυμίζουν στους γονείς και στους φροντιστές ότι τα ρηλάξ δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται για τον ύπνο των βρεφών.
Όπως επίσης τα βρέφη δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται χωρίς επίβλεψη ή χωρίς να είναι ασφαλισμένα με τις ζώνες μέσα σε αυτά!
“Μόλις το 2019, η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων, επέβλεψε την ανάκληση ενός άλλου προϊόντος, το “Fisher-Price Rock ‘n Play” (4,7 εκ. προιόντα) μετά από κάποιους θανάτους βρεφών που σχετίστηκαν με αυτό. Τώρα διαπιστώνουμε και θρηνούμε άλλους 13 θανάτους βρεφών σε αυτά τα ρηλάξ”. Αυτό δήλωσε ο επίτροπος της CPSC, ο Rich Trumka Jr.
Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι: “Κανένα κεκλιμένο προϊόν (με κλίση), κατασκευασμένο από τη Fisher-Price ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, δεν είναι ασφαλές για βρεφικό ύπνο. Η μόνη επιφάνεια ύπνου που είναι ασφαλής είναι μια επίπεδη, σταθερή επιφάνεια.”
Σύμφωνα με τη The New York Times, τα μωρά κάτω των 4 μηνών δεν έχουν τη δύναμη να γυρίσουν το σώμα τους σε μια επίπεδη επιφάνεια. Αλλά το σχήμα αυτών των προϊόντων τους το επιτρέπει. Οπότε γυρίζοντας, μπορεί να τους προκαλέσει ασφυξία αν το πρόσωπο τους έρθει σε επαφή με το ύφασμα που έχει στην πλάτη. Επιπλέον, η γωνία και η κλίση αυτών των ριλάξ μπορεί να εμποδίσει τους αεραγωγούς των βρεφών.

Το ρηλάξ δεν είναι ποτέ ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθεί το μωρό
Εκπρόσωπος της Fisher-Price ανέφερε σε δήλωση της εταιρίας ότι η ασφαλής χρήση των ρηλαξ της, περιλαμβάνει το να μην αφήνουν οι γονείς το μωρό να κοιμηθεί εκεί. Όπως επίσης απαραίτητη προϋπόθεση, είναι το μωρό να είναι υπό επίβλεψη όλη την ώρα που βρίσκεται μέσα στο ρηλάξ, πάντα ασφαλισμένο και χωρίς κλίνοσκεπάσματα.
“Το προϊόν είναι απολύτως ασφαλές για τη χρήση για την οποία προορίζεται. Και αυτή δεν περιλαμβάνει τον ύπνο.”
Είναι μεγάλη πρόκληση να βγάλεις ένα μωρό που κοιμήθηκε από το ρηλάξ του και να το μεταφέρεις σε ασφαλή επιφάνεια ύπνου, δηλαδή στο κρεβάτι του. Αλλά αυτό πρέπει να κάνουν όλοι οι γονείς. Να μην αφήνουν ποτέ ένα μωρό να κοιμάται σε ρηλάξ ή σε κάθισμα αυτοκινήτου (το οποίο δεν βρίσκεται στο αμάξι). Διάβασε περισσότερα για το κάθισμα αυτοκινήτου στο άρθρο που ακολουθεί.

Νέος κανονισμός που τίθεται σε ισχύ από τις 23 Ιουνίου για τις ασφαλείς επιφάνειες ύπνου των βρεφών
Τον Μάιο του 2022 στο Κογκρέσο ψηφίστηκε νόμος, ο οποίος απαγόρευσε την κατασκευή και την πώληση κρεβατιών με κλίση για βρέφη. Το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, μια από τις κύριες αιτίες θανάτου βρεφών, μπορεί να προκληθεί από συνθήκες ύπνου που δεν συνιστώνται, όπως η χρήση κεκλιμένης επιφάνειας ύπνου.
Θα πρέπει να αποφασιστεί εάν τα συγκεκριμένα ρηλάξ εμπίπτουν στην απαγόρευση του Κογκρέσου (γιατί δεν πρόκειται για κρεβάτια). 
Όμως η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων ήδη οριστικοποίησε έναν κανονισμό που απαιτεί τα προϊόντα ύπνου για βρέφη να έχουν γωνία επιφάνειας ύπνου 10 μοιρών ή μικρότερη. Αυτό θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Ιουνίου του 202

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια