Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Δίαιτα Κέτο / Keto diet

Η δίαιτα κέτο είναι μια διατροφή πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες και πλούσια σε λιπαρά.
Ένα κλασικό πρόγραμμα στην δίαιτα κέτο αποτελείται σε ποσοστό 80% από λιπαρά, 15% πρωτεΐνη και μόλις 5% υδατάνθρακες σε αντίθεση με την μεσογειακή διατροφή όπου έχουμε 50%-55% υδατάνθρακες, 15-20% πρωτεΐνη και 20-25 λιπαρά. 
Η φιλοσοφία στην δίαιτα κέτο
Η δίαιτα κέτο στηρίζεται στην άποψη ότι όταν κάποιος κάψει τις θερμίδες που προέρχονται από τους υδατάνθρακες, το σώμα θα αρχίσει να καίει το λίπος για να έχει ενέργεια, μεταβαίνοντας σε μία κατάσταση που λέγεται κέτωση.
Λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού υδατανθράκων που επιτρέπει, όσοι την ακολουθούν τρώνε κυρίως κρέας, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και λαχανικά χωρίς άμυλο, όπως τα χόρτα. Πολλοί είναι αυτοί που αποφεύγουν ακόμα κ;ι τροφές όπως το λάχανο, το κουνουπίδι, ο αρακάς και οι πατάτες. Απαγορεύονται επίσης όλα τα δημητριακά και τα περισσότερα φρούτα.

Δίαιτα κέτο και ενυδάτωση
Οι υδατάνθρακες βοηθούν στη συγκράτηση των υγρών στον οργανισμό, έτσι όταν αποκλείονται από τη διατροφή, αποβάλλονται περισσότερα υγρά με τα ούρα.
Είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας να πίνετε πολύ νερό, προκειμένου να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα αλλά και συμπτώματα όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, πόνοι, που συχνά προκαλούνται από την αφυδάτωση και την απώλεια ηλεκτρολυτών.

Τροφές που επιτρέπονται στην δίαιτα κέτο
Κρέας, πουλερικά και ψάρια
αυγά
βόειο κρέας
κοτόπουλο
κυνήγι
χοιρινό
μοσχάρι
αρνί
μπέικον
κρέατα οργάνων
λουκάνικα
ψάρια
χταπόδι
καβούρια
αστακοί
μύδια
στρείδια
χτένια
γαρίδες
καλαμάρια
κορν-μπιφ
ζαμπόν
πανσέτα
γαλοπούλα
chorizo
πεπερόνι
σαλάμι
παστρουμάς
προσιούτο
πάριζα
μορταδέλα
Γαλακτοκομικά
μπλε τυριά
μοτσαρέλα
brie
καμαμπέρ
κατσικίσιο
γκούντα
παρμεζάνα
τσένταρ
βούτυρο
κρέμα γάλακτος
φέτα
κρεμώδη τυριά
τυρί κότατζ
γιαούρτι
μασκαρπόνε
ρικότα
κονσέρβες θαλασσινών
μαγιονέζα
μουστάρδα
ξύδι
αποξηραμένα βότανα
μπαχαρικά
αναψυκτικά
καφές
τσάι
Λαχανικά
μαρούλι
σπαράγγια
σέλινο
μελιτζάνα
βότανα
μανιτάρια
ραπανάκια
ντομάτες
κολοκυθάκια
αγκινάρες
μπρόκολο
λαχανάκια Βρυξελλών
αγγούρι
μάραθο
πράσινα φασόλια
αμύγδαλα
καρύδια, καρύδια πεκάν, καρύδια Βραζιλίας, καρύδια μακαντέμια
βατόμουρα
μύρτιλλα
κράνμπερις
σμέουρα
φράουλες

Πιθανές παρενέργειες
Παρενέργειες στην δίαιτα κέτο μπορεί να περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο για πέτρες στα νεφρά (λόγω αφυδάτωσης και όξινων ούρων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο), μυϊκές κράμπες, κακοσμία και ζάλη. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος τα κορεσμένα λιπαρά να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη.
Άτομα που ακολουθούν μία δίαιτα κέτο συνήθως έχουν κακή διάθεση και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα σε αντίθεση με αυτούς που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή όπως είναι η μεσογειακή διατροφή. Είναι πολύ συχνό να βλέπουμε άτομα μετά από κετογονική δίαιτα να “πέφτουν με τα μούτρα” στους υδατάνθρακες που έχουν τόσο στερηθεί με συνέπεια να βάλουν όχι μόνο τα κιλά που έχασαν αλλά και επιπλέον, συνδυαστικά με διάφορα προβλήματα υγείας.

Μπορεί κάποιος να ωφεληθεί από την δίαιτα κέτο;
Η απάντηση είναι ναι, εφόσον εφαρμοστεί για κάποιο συγκεκριμένο διάστημα και να αποτελεί μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής και πάντα υπό την επίβλεψη του Διαιτολόγου σας.
Η σωστή διατροφή είναι ελευθερία και όπως ξέρουμε η ελευθερία δεν εμπεριέχει την καταπίεση. Μαθαίνοντας να τρέφεστε σωστά και σύμφωνα με τις ανάγκες του οργανισμού σας, αποκτάτε τον έλεγχο της όρεξης και της τροφής και κατά συνέπεια του βάρους σας.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια