Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πατατόπιτα νηστίσιμη

.
   Υλικά:              750 γρ Φύλλο χωριάτικο πίτας 
                1600-1800 γρ Πατάτες Κίτρινες Βροντούς Σερρών ή Νευροκοπίου Δράμας.
                           300 γρ Κρεμμύδια ξερά
                           100 γρ Ελαιόλαδο καλή ποιότητας
                             25 γρ Άνηθος φρέσκος
                             25 γρ Δυόσμος φρέσκος
                               3 γρ Αλάτι
                               2 γρ Κύμινο
                               2 γρ Μαυροπίπερο
                                       Σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων
                           150 γρ Τυρί κίτρινο τριμμένο τύπου Gouda (αν θέλουμε να κάνουμε αρτύσιμη πίτα)
Πριν το ψήσιμο: 150 ml Σόδα αναψυκτικό χωρίς αλάτι (προαιρετικά)
Εκτέλεση: 
Πλένουμε και βράζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό. 
Οι πατάτες θα πρέπει να να μπορούν να τσιμπιούνται με πιρούνι, το οποίο και θα είναι δείγμα ότι έβρασαν.
Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε "ζάρια" (μικρά τετραγωνάκια).
Σημείωση: Είναι σημαντικό να ΜΗΝ λιώσουμε τις πατάτες καθώς αυτό θα χαρίσει ωραία υφή αλλά και ταυτόχρονα πολύ καλή γεύση στην πίτα μας.
Φροντίζουμε ώστε οι κομμένες πατάτες να είναι το μέγιστο 1500 γρ σε βάρος. Όχι παραπάνω.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τα σωτάρουμε σε τηγάνι με τα 120 Ελαιολάδου και τα 3 γρ αλατιού.
Μόλις μαραθούν τα προσθέτουμε στις ψιλοκομμένες πατάτες και προσθέτουμε τα υπόλοιπα 2 γρ αλατιού, τον άνηθο και τον δυόσμο ψιλοκομμένο, το μαυροπίπερο, το κύμινο. Ανακατεύουμε ελαφρά να ενσωματωθούν όλα τα υλικά αλλά προσέχοντας να μη διαλύσουμε τις πατάτες.
Αν αποφασίσαμε να κάνουμε την πίτας αρτύσιμη τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να προσθέσουμε και το τριμμένο κίτρινο τυρί τύπου Gouda.

Σημείωση: Καθώς οι κύβοι πατάτες δεν μπορούν να δώσουν "σώμα" στην γέμιση από μόνοι τους, προσθέτουμε την τριμμένη Gouda ώστε η γέμιση να έχει συνοχή, αλλά και έξτρα γεύση φυσικά. 
Αν θέλουμε να κάνουμε νηστίσιμη την πίτα τότε συνεχίζουμε την εκτέλεση.
Λαδώνουμε με σπορέλαιο ένα ταψί διαστάσεων 28x42 cm και στρώνουμε ελαφρά λαδωμένα επίσης με σπορέλαιο 6 φύλλα Πίτας. 
Τοποθετούμε το 1/3 της γέμισης και τοποθετούμε άλλα 2 φύλλα λαδωμένα επίσης. Συνεχίζουμε για άλλες δύο φορές με τον ίδιο τρόπο και τελειώνουμε με δύο φύλλα Πίτας.
Καθ' όλη την διάρκεια του στρωσίματος των φύλλων φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σταυρωτά με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει η ίδια ποσότητα φύλλου σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
Τα 2 τελευταία φύλλα τα κόβουμε στο μέγεθος του ταψιού και τα τοποθετούμε "κολλαρισμένα" ώστε να φαίνεται αλλά και να είναι όμορφη και στρωμένη η πίτα.
Κόβουμε την πίτα στα επιθυμητά κομμάτια μέχρι κάτω, χωρίς όμως να κόψουμε τα τελευταία φύλλα που βρίσκονται στον πάτο του ταψιού.
Καθώς είναι καλό να δώσουμε υγρασία στο φύλλο πίτας περιχύνουμε 150 ml σόδας αναψυκτικού και αφήνουμε την πίτα να τραβήξει υγρά για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και ψήνουμε για 55-65 λεπτά πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα. Την βγάζουμε από τον φούρνο, την αφήνουμε να ηρεμήσει λίγο και σερβίρουμε ζεστή. Τρώγεται πολύ ευχάριστα και τις επόμενες μέρες.
Καλή επιτυχία!
Συνταγή: Joseph Azzam 
Κείμενα/ φωτογραφίες: Κουνταξής Νίκος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια