Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Winter Paralympic Games 2022 Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες

4-13.3.2022
Σπουδαία ημέρα για τον αθλητισμό είναι η σημερινή καθώς ξεκινούν στο Πεκίνο και επίσημα οι χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες
Οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα είναι, η 21 ετών αθλήτρια Εύα Νίκου στο Αλπικό Σκι, μαζί με τον συνοδό αθλητή – οδηγό Δημήτρη Προφέντζα και ο 34χρονος αθλητής Κωνσταντίνος Πετράκης στη Χιονοσανίδα.
Το άσχημο είναι πως η έναρξη θα γίνει εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και όπως ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή (IPC), οι αθλητές και οι αθλήτριες που προέρχονται από τη Ρωσία και την Λευκορωσία, δε θα λάβουν μέρος στην κορυφαία διοργάνωση. Σε σχετικό δελτίο Τύπου, η IPC δικαιολόγησε αυτήν την απόφαση, με την επισήμανση ότι «ομάδες και αθλητές απειλούν τώρα να μη συμμετάσχουν, διακυβεύοντας τις πιθανότητες επιτυχίας των Χειμερινών Παραολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022. Η κατάσταση στο χωριό των αθλητών επιδεινώνεται και η εγγύηση της ασφάλειάς τους έχει καταστεί αδύνατη».
Η μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση παγκοσμίως για άτομα με σωματικές και νοητικές αναπηρίες, κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχουν Θερινοί και Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες, οι οποίοι, αρχής γενομένης από τη Σεούλ τo 1988, διεξάγονται αμέσως μετά τους αντίστοιχους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην ίδια πόλη και στις ίδιες εγκαταστάσεις. Διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων είναι η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή, που εδρεύει στη Βόννη της Γερμανίας και αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Αθλητές με αναπηρία είχαν συμμετάσχει σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήδη από το 1904 και μάλιστα με σημαντικές επιτυχίες.

Οι πρώτοι Παραολυμπιακοί Αγώνες έγιναν το 1960 στη Ρώμη (18-25 Σεπτεμβρίου), ύστερα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1976 διεξήχθησαν και οι πρώτοι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες στο Ερνσκέλντσβικ της Σουηδίας (21-28 Φεβρουαρίου).

Οι Χειμερινοί Παραολυμπιακοί Αγώνες θα ολοκληρωθούν στις 13 Μαρτίου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια