Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Oscars 2022 νικητές

Mία ακόμη γιορτή του σινεμά έφτασε στο τέλος της. Η 94η Απονομή Βραβείων Όσκαρ (ή αλλιώς τα Όσκαρ 2022) αποτέλεσε ένα στοίχημα για την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου που φέτος μάλλον προσπάθησε πιο σκληρά από ποτέ για να είναι διαφορετική από τις προηγούμενες χρονιές είτε μέσω του τρόπου παρουσίασης και εκφοράς λόγου είτε μέσω της χρήσης των κοινωνικών δικτύων (βλ. Twitter και βραβείο κοινού) ως άμεσου διαύλου επικοινωνίας με τους fans της διοργάνωσης. Το αν τα κατάφερε, είναι ένα άλλο θέμα. 
Όπως και να έχει, στα Όσκαρ 2022 μεταξύ άλλων είδαμε: 
- το Coda να αναδεικνύεται ως η φετινή καλύτερη ταινία: Νίκησε κατά κράτος τις 12 υποψηφιότητες της "Εξουσίας του Σκύλου" της Jane Campion, πραγματοποίησε το 3/3 στις κατηγορίες που το αφορούσαν και παραχώρησε μόνο μία νίκη....
- ....στη Jane Campion που απέσπασε το δεύτερο Όσκαρ σκηνοθεσίας στην καριέρα της. Είναι η τρίτη γυναίκα σκηνοθέτης στην ιστορία του θεσμού που βραβεύεται στην εν λόγω κατηγορία. Θυμίζουμε ότι πέρυσι νικήτρια αναδείχθηκε η Chloe Zhao για το Nomadland. 
- τον Will Smith να βάζει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια, καθώς κατάφερε ο ίδιος να επισκιάσει τη νίκη του στην κατηγορία Α' ανδρικού ρόλου, όπως θα δεις παρακάτω. 
- τη Jessica Chastain να αποσπά το όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στο The Eyes of Tammy Faye.
- τον Troy Kotsur να γράφει ιστορία ως ο πρώτος κωφός άνδρας ηθοποιός που βραβεύεται στη διοργάνωση.
- τις τεχνικές κατηγορίες να καταλήγουν όπως ήταν αναμενόμενο στο Dune (6 αγαλματίδια για την ακρίβεια). 
- το Μίκη Θεοδωράκη στο τιμητικό In memoriam κομμάτι των Όσκαρ για όσους έφυγαν το 2021.
- last but not least, το πρωτότυπο fan vote Όσκαρ απονεμήθηκε στο Army of The Dead, στη ζόμπι πανδαισία του Zack Snyder. 
Ο Will Smith επισκίασε τα πάντα
Αμήχανο, άβολο, κατακριτέο: Το μόνο σίγουρο είναι ότι Chris Rock και Will Smith θα συζητιούνται για πολύ καιρό, με τον πρώτο να αναφέρεται άκομψα στη Jada Pinkett Smith και τον δεύτερο να ανεβαίνει στη σκηνή και να του ρίχνει κάτι μεταξύ χαστουκιού και γροθιάς για να σταματήσει να μιλάει για εκείνη. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για το πιο WTF -και σίγουρα κατακριτέο- στιγμιότυπο των τελευταίων ετών, που κανένα χιούμορ δε μπορεί να δικαιολογήσει ακόμη κι αν πρόκειται για κάποιου είδους φάρσα. 
Και όλα αυτά, λίγο πριν ο Will Smith ανέβει στη σκηνή για να παραλάβει το πρώτο του Όσκαρ. Στον ευχαριστήριο λόγο του, κυριάρχησε η ατάκα "Love will make you do crazy things", με την Jada να κουνά συγκαταβατικά το κεφάλι της, ενώ επικαλέστηκε και το ρόλο του Richard Williams ως ατρόμητου υποστηρικτή της οικογένειάς του. 

Η στήριξη στην Ουκρανία
"Οταν βλέπεις τη δύναμη και την αξιοπρέπεια όσων αντιμετωπίζουν τέτοια καταστροφή, είναι αδύνατο να μην συγκινηθείς από την ανθεκτικότητά του", ακούσαμε τη Mila Kunis να λέει στη σκηνή προτρέποντας τους παρευρισκόμενους να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τον ουκρανικό λαό. Μάλιστα, την ίδια στιγμή στις γιγαντοοθόνες προβάλλονταν μηνύματα που καλούσαν τους θεατές να στείλουν ανθρωπιστική βοήθεια.
Η αναλυτική λίστα με τους νικητές
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
CODA

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Jane Campion – The Power of the Dog

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Will Smith – King Richard

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Jessica Chastain - The Eyes of Tammy Faye

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Troy Kotsur – CODA
Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Ariana DeBose – West Side Story

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
Belfast

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ
CODA

ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Dune (Hans Zimmer)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Dune - Greig Fraser

ΤΡΑΓΟΥΔΙ
No Time To Die από το No Time To Die 

ΣΚΗΝΙΚΆ 
Dune

MONTAZ
Duneο

ΗΧΟΣ
Dune

ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ
Cruella

ΜΑΚΙΓΙΑΖ ΚΑΙ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ
The Eyes of Tammy Faye

ΟΠΤΙΚΑ ΕΦΕ
Dune

ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ
Drive My Car (Ιαπωνία)

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ
Encanto

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΚΙΝΟΥΜΕΝΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Windshield Wiper

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Summer of Soul (Or, When The Revolution Could Not Be Televised)

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
The Queen of Basketball

LIVE ACTION TAINIA MIKΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ 
The Long Goodbye

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια