Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σύμβολα των Πλανητών

Οι πλανήτες ως πνευματικές οντότητες είναι αγγελιοφόροι, άγγελοι ή θεοί, όπως λέγονταν τα παλιά χρόνια, τότε που, παρά τα όσα πιστεύουμε για τους προγόνους μας, η αντίληψη του ανθρώπου για τον κόσμο ήταν εξόχως πνευματική. Οι πλανήτες μεταφέρουν τις ιδιότητες των ζωδίων στους γήινους οίκους. Τα ζώδια ή ουράνιοι οίκοι είναι επίσης πνευματικές οντότητες και δεν ταυτίζονται με τους 12 αστερισμούς με τους οποίους έχουν κοινά ονόματα. 
Παρακάτω παρουσιάζουμε τα σύμβολα των 7 πλανητών της παραδοσιακής αστρολογίας και της Γης, καθώς και των 3 εξωκρόνιων πλανητών – που στην πραγματική αστρολογία χρησιμοποιούμε ως απλανείς αστέρες με ιδιαίτερη σημασία τόσο στην ωριαία, όσο και στην γενέθλια αστρολογία. Όλα τα σύμβολα των πλανητών σχηματίζονται από τους 3 παρακάτω χαρακτήρες:
ΗΛΙΟΣ
Ο μεγαλύτερος κύκλος αντιπροσωπεύει την ολότητα και την αέναη ροή της ενέργειας. Περιλαμβάνει ένα κεντρικό σημείο ή σπόρο, που αντιπροσωπεύει τη Δημιουργία, την πρώτη σπίθα της ζωής. Μοιάζει σαν σχήμα με το κύτταρο, το άτομο ή το πλανητικό σύστημα. Ο σπόρος δείχνει το ‘εγώ’ και ο κύκλος την αύρα, την ιδέα του εαυτού μέσα στην καρδιά της κάθε ύπαρξης.
Ή το κέντρο αντιπροσωπεύει την ύλη και ο κύκλος το πνεύμα. Το απόλυτο σύμβολο του κύκλου – η πλήρης επέκταση και η πλήρης συστολή. Το σύμβολο του πιο δυνατού ουράνιου σώματος, ο Ήλιος, ως πηγή φωτός και ζεστασιάς. Το Άλφα και το Ωμέγα, το ένα και το όλον, το τέλειο σύμβολο.
ΣΕΛΗΝΗ
Τα δύο ημικύκλια της ψυχής ενώνονται για να σχηματίσουν μαζί ένα δοχείο, που έχει το σχήμα της ημισελήνου. Πρόκειται για έναν κύκλο ατελή, έναν κύκλο που κάτι του λείπει, που επιζητεί το όλον, την πληρότητα, την ολοκλήρωση.
Συμβολίζει την ψυχή με ανοιχτά χέρια που περιμένει το φως του Ήλιου (πνεύμα) για να την γεμίσει και να το μεταδώσει. Αλλά και τις φάσεις της Σελήνης, δηλαδή τις αλλαγές (= ο χρόνος στη Γη της γέννησης και της φθοράς).
ΕΡΜΗΣ
Το ημικύκλιο-ψυχή βρίσκεtαι πάνω από τον κύκλο του πνεύματος που βρίσκεται πάνω από τον σταυρό της ύλης. Mοιάζει με ομοίωμα ανθρώπου, που έχει σηκωμένα τα αυτιά ή με το κηρύκειο του θεού Ερμή. Δείχνει ότι το πνεύμα γειώνεται στον υλικό κόσμο, αλλά αναζητά την ολοκλήρωση μέσω της διαίσθησης της ψυχής ή την ψυχή να οδηγεί το πνεύμα μέσω της ύλης.
Η ημισέληνος επάνω είναι δεκτική σε ό,τι παίρνει από ψηλά, ενώ ο σταυρός της ύλης σύρει προς τα κάτω. Όλα τα ενώνει το Πνεύμα, ο ενδιάμεσος κύκλος.
ΑΦΡΟΔΙΤΗ
Ο κύκλος του πνεύματος πάνω στον σταυρό της ύλης σε ίσες αναλογίες, μοιάζει με καθρέφτη χειρός, και είναι το σύμβολο των γυναικών. Δείχνει ότι το πνεύμα υπερέχει του υλικού κόσμου. Η ύλη υποτάσσεται στο πνεύμα.
ΑΡΗΣ
Ο σταυρός της ύλης επάνω από τον κύκλο του πνεύματος, που αλλάζει και γίνεται λόγχη, το φαλλικό ανδρικό σύμβολο. Εδώ ο υλικός κόσμος κυριαρχεί πάνω στο πνεύμα. Η κατεύθυνση δείχνει την ροή προς τα έξω που έχει σχέση με το τι σημαίνει ο Άρης, δηλαδή τη δράση.
ΔΙΑΣ
Το ημικύκλιο της ψυχής μοιάζει με ένα άτομο που κρατάει ένα κυρτό ευρυγώνιο καθρέφτη. Δείχνει ότι η ολοκλήρωση επιτυγχάνεται με την υπέρβαση του υλικού κόσμου, ώστε να δει κανείς όλον τον κόσμο, μια πιο πλατιά εικόνα του κόσμου.
ΚΡΟΝΟΣ
Ο σταυρός της ύλης σηκώνεται πάνω από το ημικύκλιο της ψυχής. Μοιάζει με άνθρωπο που κρατάει δρεπάνι ή άροτρο. Δείχνει ότι ο υλικός κόσμος κυριαρχεί στην ψυχή. Πολύ σωστά αφού ο Κρόνος είναι ο πλανήτης που περιορίζει δίνοντας μορφή. Η ψυχή είναι αγκυρωμένη στην ύλη και εκφράζεται μέσω αυτής.
ΟΥΡΑΝΟΣ
Ο σταυρός της ύλης επάνω στον κύκλο του πνεύματος με τα δύο ημικύκλια της ψυχής να κοιτάνε προς τα έξω και όχι προς τον σταυρό. Η ύλη κυριαρχεί. Μοιάζει με αντένα τηλεόρασης επάνω σε σφαίρα. Ίσως να δείχνει την πρόσληψη γνώσης με έναν άλλο τρόπο μέσω της ύλης.
ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ
Το ημικύκλιο της ψυχής και ο σταυρός της ύλης που διαπερνά το ημικύκλιο. Δείχνει ότι ο υλικός κόσμος διαρρηγνύει την ανάγκη της ψυχής για την επίτευξη ολοκλήρωσης ή ότι ο υλικός κόσμος παραμερίζεται, ακριβώς επειδή η ψυχή επιδιώκει την ολοκλήρωση.
ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ
Ο κύκλος του πνεύματος αιωρείται επάνω από το ημικύκλιο της ψυχής πάνω από τον σταυρό της ύλης, μοιάζει με άτομο σε αλχημική διαδικασία. Δείχνει ότι η ανάγκη για ολοκλήρωση στον υλικό κόσμο επιτυγχάνεται με την υποδοχή του πνεύματος ή ότι το άτομο μεταμορφώνεται από την εμπειρία της ψυχής στον υλικό κόσμο. Η ψυχή υποδέχεται το πνεύμα και κυριαρχεί επάνω στην ύλη. Πολύ κατάλληλο για τον Πλούτωνα που συμβολίζει την πόρτα προς τον κάτω κόσμο και την αναγέννηση. Μοιάζει με μήτρα που περιέχει το μωρό. Αλλά και το άλλο σύμβολο του Πλούτωνα μοιάζει με έμβρυο.
ΓΗ
Κι εδώ τα έχουμε όλα, τον κύκλο του πνεύματος, το ημικύκλιο της ψυχής και τον σταυρό της ύλης. Ο κύκλος αγκαλιάζει τον σταυρό και ο σταυρός χωρίζει τον κύκλο σε 2 ημικύκλια. Στη Γη η ύλη και το πνεύμα συναντώνται μέσω της ψυχής.
Βιβλιογραφία:  Frawley John, περιοδικό Apprentice

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια