Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ukraine - Russia War

Το χρονικό της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία
Πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, ο Βλαντιμίρ Πούτιν απευθύνθηκε στο έθνος του με ένα διάγγελμα που ήταν μαγνητοσκοπημένο από τη Δευτέρα και αποδεικνύει ότι ήταν μία προμελετημένη εισβολή. Ήταν 5 η ώρα τα ξημερώματα όταν κήρυξε την έναρξη του πολέμου.
Την ίδια ώρα, εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να επελαύνουν στο ουκρανικό έδαφος με συντονισμένες πυραυλικές επιθέσεις που στόχευαν τις υποδομές της χώρας και στρατιωτικά κέντρα διοίκησης σε μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, ανάμεσά τους το Κίεβο και η Μαριούπολη. Στις 2 το μεσημέρι ξεκίνησε το σφυροκόπημα του Κιέβου, με αερομαχίες και στρατό που από τη Λευκορωσία προωθήθηκε στα περίχωρα της πρωτεύουσας. Εβδομάδες έντονων διπλωματικών διεργασιών και σκληρές οικονομικές κυρώσεις προς τη χώρα του απέτυχαν να αποτρέψουν τον Πούτιν να διορθώσει, όπως είχε πει στο διάγγελμα της Δευτέρας, το ιστορικό λάθος του Λένιν να δώσει στην Ουκρανία υπόσταση κράτους.
Μόλις λίγα λεπτά από το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου εκρήξεις ήχησαν στο Κίεβο, στη Μαριούπολη και το Χάρκοβο. Η συντονισμένη επίθεση της Ρωσίας έχει ξεκινήσει και εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς.
«Στόχος μου είναι να προστατεύσω τους πολίτες που έχουν υποστεί βασανιστήρια και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου τα τελευταία οκτώ χρόνια»
τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.
Στο Κίεβο συνεχώς ηχούν σειρήνες.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι ζήτησε από τον κόσμο να πολεμήσει ενώ κηρύσσεται απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 10 το βράδυ.
«Ήδη δίνουμε όπλα και θα τα δώσουμε για να υπερασπιστούμε την πατρίδα μας σε όποιον θέλει και έχει τη δυνατότητα να προστατεύσει την κυριαρχία μας»
δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.
Αμερικανοί αξιωματούχοι μιλούν για επίθεση από τρία σημεία. Από τη Λευκορωσία προς την πρωτεύουσα, από τα ανατολικά προς το Χάρκοβο και από την Κριμαία, προς τη Μαριούπολη και την Οδησσό.
Οι εκρήξεις συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς, με βίντεο να καταγράφει ελικόπτερα πάνω από τον ουρανό του Κιέβο, αλλά και στα περίχωρα της πρωτεύουσας.
Άρματα μάχης και στρατιωτικά οχήματα φαίνεται να κατευθύνονται προς την Ουκρανία, από διάφορα σημεία. Κάποια φέρουν το γράμμα Ζ.
Σύμφωνα με τον Φρέντερικ Πλάιτγκεν του CNN
«Τους βλέπουμε να μεταφέρουν βαρύ – βαρύ οπλισμό, Χόβιτζερ να περνούν, όπως και τεθωρακισμένα και οχήματα μεταφοράς προσωπικού».
Ακόμη και αερομαχίες έχουν καταγραφεί και δημοσιεύονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο κόσμος σπεύδει στα καταφύγια, ενώ στο Χάρκοβο για να προστατευθούν οι πολίτες κατέφυγαν στο μετρό.
«Είμαστε μία ανεξάρτητη χώρα και δεν είμαστε ίδιοι με τους Ρώσους. Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της Ρωσίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Συγχωρείστε με για τη συγκίνησή μου» λέει στην κάμερα κάτοικος της δεύτερη μεγαλύτερης πόλης της Ουκρανίας.
Έξω από την πόλη χτυπήθηκε κτίριο. Οι ουκρανικές αρχές κάνουν λόγο για τους πρώτους νεκρούς και τραυματίες, μεταξύ τους και ένα παιδί.
Μάχες μαίνονταν για αρκετή ώρα στο αεροδρόμιο Αντόνοφ λίγα χιλιόμετρα από το Κίεβο το οποίο σύμφωνα με τους Ουκρανούς έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων.
Κόσμος σπεύδει να απομακρυνθεί προς τα δυτικά για να σωθεί. Ένας μπαμπάς αποχαιρετά την κόρη του, ενώ άλλοι δηλώνουν πως θα γυρίσουν να πολεμήσουν.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια