Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σπάτουλα Καλαμπάκας

.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΥΤΙΓΚΑ
6 αβγά
250 γρ ζάχαρη
200 γρ αλεύρι
100 γρ σιμιγδάλι
100 ml  νερό
Κανέλα
Γαρίφαλο
Βανίλια
Μπεικεν
Αλάτι
80 γρ καρύδια τριμμένα

ΓΙΑ  ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 κιλό ζάχαρη
1 κιλό νερό
μια φέτα λεμόνι

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ  
1 λίτρο γαλα
200 γρ ζάχαρη
2 αβγά
1 κρόκο
70 γρ άμυλο
Βανίλια
Αλάτι
5 ασπράδια
100 γρ ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά και την ζάχαρη. Χτυπάμε για 5 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος τους. Μόλις είναι έτοιμο το μίγμα μας, χαμηλώνουμε ταχύτητα και ρίχνουμε το νερό.
Σε ένα σκεύος κοσκινίζουμε τα υπόλοιπα στερεά υλικά. Αλεύρι, σιμιγδάλι, κανέλα, γαρύφαλλο, βανίλια και αλάτι. Τα ρίχνουμεσταδιακά στο μίγμα αβγών ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα.
Ετοιμάζουμε μια στενόμακρη φόρμα για κείκ . ρίχνουμε την μισή ποσότητα και ρίχνουμεαπό πάνω λίγα τριμμένα καρύδια . ρίχνουμεκαι το υπόλοιπο μισο και παλι από επάνωλίγα τριμμένα καρύδια.
Ψήνουμε στους 180ο βαθμούς για 35-40 λεπτά.
Ετοιμάζουμε ένα βασικό σιρόπι. Βαζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό και την ζάχαρη και βράσουμε για 5΄λεπτά από την  στιγμή που αρχίζει και κοχλάζει . στο τελευταίο λεπτο ρίχνουμε και το λεμόνι.
Κάνουμε μικρές χαρακιές στην επιφάνεια της πουτίγκας και σιροπιάζουμε με ζεστο το σιρόπι και κρύα την πουτίγκα
Για την κρέμα, σε μια κατσαρόλα βαζουμε το γάλα και λίγη ζάχαρη και το αφήνουμε να ζεσταθεί.
Ξεχωριστά βάζουμε τα αβγά, τον κρόκο, την ζάχαρη, το άμυλο, την βανίλια και το αλάτι. Χτυπάμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι να ενσωματωθούν όλα μαζί.
Μόλις το γαλα μας πάρει μια βράση το κατεβάζουμε από την φωτιά. Ρίχνουμε το γαλα στα αβγά και ανακατεύουμε αμέσως.
Ξανά ρίχνουμε το μίγμα μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει το μίγμα και έχουμε μια παχύρευστη απαλή κρέμα.
Σε ένα καθαρό σκεύος ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μαρέγκα. Σταδιακά όσο χτυπάμε ρίχνουμε σε 3 δόσεις την ζάχαρη. Μόλις η μαρέγκα μας είναι έτοιμη την ρίχνουμε σταδιακά στην έτοιμη κρέμα μας ανακατεύοντας απαλά με μία σπάτουλα.

ΜΟΝΤΑΡΙΣΜΑ
Σε ένα ταψί 35χ25 βαζουμε στο κέντρο την πουτίγκα. Ρίχνουμε γύρω γύρω τριμμένα καρύδια.
Με μια κουταλα και οσο η κρεμά είναι ζεστήτην ρίχνουμε μέσα στο ταψί να καλύψει το ταψί μέχρι επάνω. Πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και γαρνίρουμε με σαντιγί.

TIPS
. όταν ψήνουμε δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο . πάρα μόνο όταν φτάσουμε στον ενδεδειγμένο χρόνο.
. όταν ρίχνουμε τον κρόκο με την ζάχαρη ανακατεύουμε αμέσως για να μην αφήσουμε τον κρόκο να ψηθεί
. στην συγκεκριμένη συνταγή σιροπιάζουμε με κρύα την πουτίγκα και ζεστό σιρόπι ή το αντίθετο


ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια