Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Γλυκό κουταλιού περγαμόντο

.
Υλικά
7 περγαμόντα
1 κιλό ζάχαρη
1 ½ φλιτζάνι του τσαγιού νερό
Χυμό 1 λεμονιού
Χυμό ½ λεμονιού για το τέλος
Αρμπαρόριζα
Εκτέλεση
Αφήνουμε τα περγαμόντα για λίγη ώρα σε μια λεκάνη με νερό και μετά τα πλένουμε πολύ καλά (κατά προτίμηση με βουρτσάκι).
Με λεπτό τρίφτη, αφαιρούμε το ξύσμα πάνω-πάνω για να φύγει η εξωτερική τους επιδερμίδα.
Τα ξεπλένουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τις φλούδες από τη σάρκα, για να μη μας χαλάσουν
Στη συνέχεια, παίρνουμε το κάθε κομμάτι και το κόβουμε σε 3 ή σε 4 λωρίδες μακρόστενες. (Αν τα περγαμόντα είναι μικρά, τα κόβουμε σε 4, ενώ αν είναι μεγάλα, τα κόβουμε σε 6). Αφαιρούμε από τη μέσα μεριά της σάρκας όλες τις ίνες, μέχρι να καθαρίσουν καλά.
Έπειτα, τα ξεφλουδισμένα κομμάτια τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό να βράσουν για να ξεπικρίσουν (επειδή θα επιπλέουν, βάζουμε πάνω τους ένα πιάτο για να τα κρατήσει μέσα στο νερό).
Από τη στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, τα αφήνουμε για 5 λεπτά περίπου και βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Αδειάζουμε το καυτό νερό και γεμίζουμε με κρύο την κατσαρόλα. Αφήνουμε τις φλούδες στο κρύο νερό μέχρι να κρυώσουν, έτσι ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε (Εναλλακτικά, ρίχνουμε τα περγαμόντα σε σουρωτήρι και ξεπλένουμε με άφθονο νερό βρύσης).
Επαναλαμβάνουμε το βράσιμο για άλλες δυο φορές. Αν την τελευταία φορά δεν έχουν μαλακώσει αρκετά, αφήνουμε τις φλούδες να βράζουν περισσότερο χρόνο. Δοκιμάζουμε αν έχουν ξεπικρίσει. Αν θέλουμε να γλυκάνουν και άλλο, τις βράζουμε άλλη μια φορά ή τις αφήνουμε στο νερό για 18-24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 4-5 φορές μέχρι να ξεπικρίσουν εντελώς 
Όταν είναι έτοιμες, τις στραγγίζουμε να φύγει το νερό που έχουν συγκρατήσει. Τις πιέζουμε μάλιστα ελαφρά στο στραγγιστήρι να φύγει όσο γίνεται περισσότερο νερό.
Όταν ξεπικρίσουν, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό για περίπου 4-5 λεπτά.
Μόλις διαλυθεί η ζάχαρη (αρχίσει να κοχλάζει), προσθέτουμε τις φλούδες την αμπαροριζα και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 5 λεπτά και κλείνουμε το μάτι της κουζίνας. 
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει για 7-8 ώρες.
Στη συνέχεια, το ξαναβράζουμε 5-10 λεπτά, μέχρι να δέσει το σιρόπι.
Βάζουμε καυτό το γλυκό σε καυτά βάζα που έχουμε αποστειρώσει (τα πιάνουμε προσεκτικά με μια πετσέτα), τα αναποδογυρίζουμε μέχρι να κρυώσουν και τα διατηρούμε σε ντουλάπι. Όταν τα ανοίξουμε, διατηρούνται στο ψυγείο. 
Μαρια(panther)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια