Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλλαγές σε φάρμακα και clawback

Αλλαγές στα φάρμακα αλλά και γενικότερα στη φαρμακευτική πολιτική σχεδιάζει για τις επόμενες εβδομάδες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr.
Στόχος να περιορισθούν τα κονδύλια από τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μην απαιτείται η υποχρεωτική επιστροφή κονδυλίων από τις φαρμακευτικές εταιρείες (clawback), που οδηγεί σε ένα φαύλο σύστημα

Οι βιταμίνες
Η αρχή για τον περιορισμό των κονδυλίων έγινε από τις βιταμίνες. Ήδη έχει δοθεί εντολή στον ΕΟΠΥΥ για κλειστό προϋπολογισμό από 120 εκατ. που ήταν για συνταγογραφημένες βιταμίνες σε 30 εκατ. ευρώ. Γεγονός που σημαίνει βέβαια ότι πολλά σκευάσματα θα βγουν από τη λίστα και θα πληρώνονται από την τσέπη των ασθενών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2021 δόθηκαν από τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ 45 εκατ. ευρώ για Βιταμίνες D, 35 εκατ. ευρώ για Σίδηρο, 25 εκατ. ευρώ για μαγνήσιο και 15 εκατ. ευρώ ασβέστιο.
Εκτός λίστας φθηνά φάρμακα
Ταυτόχρονα τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε να βγουν εκτός θετικής λίστας, δηλαδή εκτός της λίστας συνταγογράφησης, και να ενταχθούν στη λεγόμενη αρνητική λίστα, φθηνά φάρμακα τα οποία θα καλύπτονται από κονδύλια των ασθενών. Πρόκειται για σκευάσματα κυρίως αναλγητικά, αντιπυρετικά, για τον θυρεοειδή κλπ που θα κοστίζουν το πολύ μέχρι 5-6 ευρώ.
Θα προταθεί σε φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν τέτοια φάρμακα, να βγάλουν εκτός της θετικής λίστας τα προϊόντα τους, αλλά πιθανώς αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της τιμής τους.

Το clawback στα φάρμακα
Στο μεταξύ σε ό,τι αφορά στο clawback, με βάση υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport, έχει σχηματισθεί μία ειδική επιτροπή με εντολή του Μεγάρου Μαξίμου, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη αλλά και του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη. Στόχος η νέα επιτροπή να συντάξει ένα πόρισμα με προτάσεις για τη μείωση του clawback τα επόμενα χρόνια.
Η σχετική πρόταση ετοιμάζεται ήδη, ενώ όπως τονίζουν αναμένεται να παραδοθεί στην ηγεσία του  υπουργείου Υγείας προς τα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου.
Νέα επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών
Τέλος η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζει ήδη λίστα με τα ονόματα όσων θα στελεχώσουν τη νέα επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, που θα ξεκινήσει άμεσα το έργο της. Θα πρόκειται για μία επιτροπή που θα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα τα οποία θα γνωρίζουν από το χώρο του φαρμάκου, λένε πληροφορίες του HealthReport.gr, ώστε να μπορέσουν να ξεκινήσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να επιτευχθεί μείωση τιμών.
Σε ότι αφορά στον επικεφαλής, δεν αναμένεται να είναι αυτή τη φορά ο Πρόεδρος του ΕΟΦ, (σήμερα πρόεδρος της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης είναι ο Πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Φιλίππου) με δεδομένο πως ούτως ή άλλως η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στη Διοίκηση του Οργανισμού.
Η σχετική απόφαση για τη νέα επιτροπή Διαπραγμάτευσης αναμένεται να υπογραφεί άμεσα.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους. 

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια