Τι προσβάλλει τους ανθρώπους με αναπηρία ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μετάλλαξη Όμικρον: τα συχνότερα συμπτώματα - Omicron variant

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τις γιορτές, τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι η μετάλλαξη Ομικρον θα επικρατήσει στην Ευρώπη και προφανώς και στην Ελλάδα. Τα συμπτώματα φαίνεται να είναι διαφορετικά από αυτά της μετάλλαξης Δέλτα, με γρατζουνιές στο λαιμό και ιδρώτα το βράδυ.
Οι επιστήμονες στη Νότιο Αφρική και την Βρετανία κατέληξαν για το ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με τα άλλα στελέχη και όπως φαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ της νόσου Covid 19 και του κοινού κρυολογήματος χωρίς μοριακό τεστ (PCR).
Μόλις οι γιατροί της Νοτίου Αφρικής ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν μία νέα παραλλαγή του κορονοιού διαφορετική από τις άλλες, οι κυβερνήσεις κρατών και κυβερνήσεων κινητοποιήθηκαν άμεσα με τους επιστήμονες να εστιάζουν την προσοχή τους στη γενετική αλληλουχία της νέας παραλλαγής, που σε πολλές χώρες τείνει να γίνει η κυρίαρχη.

Σύμφωνα με τους γιατρούς που παρατηρούν τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν από την παραλλαγή Όμικρον, έχουν ήδη εντοπίσει πέντε ιδιαίτερα συμπτώματα:
Αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατζουνιές (σε αντίθεση με τον πονόλαιμο)
Ξηρός βήχας
Απίστευτη κούραση
Ήπιοι μυϊκοί πόνοι
Νυχτερινές εφιδρώσεις
Η καθηγήτρια Αντζελίκ Κόετζι, επικεφαλής του Ιατρικού Συλλόγου της Νοτίου Αφρικής, που ήταν από τους πρώτους επιστήμονες που εντόπισαν το στέλεχος «Όμικρον» στη χώρα της, υποστήριξε οι ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τη νέα παραλλαγή, εμφάνισαν διαφορετικά συμπτώματα έναντι της παραλλαγής «Δέλτα».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Βρετανός γιατρός Γκάρι Μπάρτλετ επισημαίνοντας ότι, ο ασθενής που έχει μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον, αισθάνεται ότι στο λαιμό του έχει κάτι σαν γρατζουνιές.
Επιπλέον, η επίμονη κούραση, οι μυϊκοί πόνοι, ακόμη και οι νυχτερινές εφιδρώσεις, θα μπορούσαν όλα να είναι σημάδια μόλυνσης από την παραλλαγή «Όμικρον», όπως εξηγεί.
«Αρχικά τα συμπτώματα ασθενών που μολύνθηκαν με την μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί να φαίνονται πιο ήπια σε σύγκριση με όσους μολύνθηκαν από την παραλλαγή «Δέλτα». Η «’Ομικρον» μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει τα γνωστά συνήθη συμπτώματα, όπως βουλωμένη μύτη και καταρροή, πυρετό, επίμονο βήχα (βήχας για περισσότερο από μισή ημέρα) πονοκέφαλο και πόνο στην κατάποση όπως επίσης ανοσμία και αγευσία», υποστηρίζει ο Βρετανός επιστήμονας.
«Τα συμπτώματα που μπορεί να είναι πιο ενδεικτικά για την «Όμικρον» περιλαμβάνουν μία περίεργη αίσθηση ότι ο λαιμός έχει γρατσουνιές σε αντίθεση με τον πονόλαιμο (που εμφανίζουν συνήθως οι ασθενείς που νοσούν από άλλες παραλλαγές του κορωνοιού) ξηρό επίμονο βήχα, υπερβολική κούραση και κόπωση, μυϊκούς πόνους και νυχτερινές εφιδρώσεις», προσθέτει.
Οι γιατροί στη Νότια Αφρική, όπου πρωτοεμφανίστηκε η μετάλλαξη Όμικρον, διαπίστωσαν ένα νέο σύμπτωμά της. Ειδικότερα, ο Ryan Noach, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ασφάλισης υγείας της Νότιας Αφρικής, είπε ότι ο πόνος χαμηλά στη μέση που αναφέρεται ως μυαλγία παραπέμπει σε κρούσμα της Όμικρον.

ΠΟΥ: «Η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη»
Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ήδη καταλήξει ότι η μετάλλαξη Όμικρον τείνει να έχει πολύ διαφορετικά συμπτώματα από άλλες παραλλαγές της νόσου.

Στα κύρια συμπτώματα του κορωνοϊού είναι:
ο πυρετός
ο επίμονος βήχας
και η απώλεια της γεύσης ή της όσφρησης
Ωστόσο, τα συμπτώματα της Όμικρον μοιάζουν περισσότερο με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος, δηλαδή:
ξηρός λαιμός (σαν γρατζουνιές στον λαιμό)
συνάχι
φτέρνισμα
πονοκέφαλος
ο πόνος στη μέση
Και ακριβώς επειδή τα συμπτώματα θεωρούνται παρόμοια με ένα κοινό κρυολόγημα, οι γιατροί στο Λονδίνο προειδοποιούν τους πολίτες αν νομίζουν ότι έχουν κρυολόγημα, είναι πολύ πιθανό να αποτελούν κρούσματα της Όμικρον!

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια