Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Έτσι επιβιώνουν οι καμήλες στην έρημo χωρίς νερό

Η επιστήμη αναλύει την απίστευτη βιολογία αυτών των ζώων
Είναι γνωστό ότι οι καμήλες μπορούν να επιβιώσουν στον καύσωνα της ερήμου χωρίς νερό για ολόκληρες εβδομάδες, κάτι που για έναν άνθρωπο είναι αδιανόητο. Πως όμως λειτουργεί ο οργανισμός τους και ζουν με αυτές τις συνήθειες;
Φαίνεται ότι η βιολογία αυτών των ζώων βασίζεται σε κάποια μυστικά, που τα σώζει από την αφυδάτωση, όπως είναι η ικανότητα να αποθηκεύουν κάθε σταγόνα υγρού και να λαμβάνουν με την εισπνοή την υγρασία του αέρα που βγάζει το σώμα τους για να μην τη χάσουν, αλλά και το τροποποιημένο αίμα τους, που αντέχει την αφυδάτωση.
Επιπλέον, οι καμήλες καταναλώνουν εκατοντάδες λίτρα νερού μέσα σε λίγα λεπτά χωρίς να παθαίνουν οσμωτικό σοκ και έχουν θερμοκρασία σώματος 31-41 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μειώνουν τον ιδρώτα τους. Χάρη σε αυτόν τον τρόπο λειτουργίας του οργανισμού τους, μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις πιο ακραίες συνθήκες, ενώ νέες επιστημονικές μελέτες έχουν αποκαλύψει ακόμα ένα μυστικό για τις ικανότητες τους.
Η εν λόγω έρευνα η οποία εξέτασε τα γονίδια των κυττάρων στα νεφρά των αραβικών καμήλων, έδειξε ότι η ποσότητα της χοληστερόλης στα νεφρά τους καθορίζει την διαδικασία διατήρησης του νερού στο σώμα τους, με αποτέλεσμα οι καμήλες να παράγουν πολύ πυκνά ούρα για να μη χάσουν νερό.
Η αραβική καμήλα έχει εξημερωθεί εδώ και 3.000 χρόνια και προσφέρει γάλα, κρέας, ρούχα, μετακινήσεις, ακόμα και καταφύγιο σε ακραία μέρη του πλανήτη στους ανθρώπους.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια