Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πώς να κατανοήσετε τη νοηματική γλώσσα

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 23η Σεπτεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τη σημασία της νοηματικής γλώσσας.
Τι είναι οι νοηματικές γλώσσες
Οι νοηματικές γλώσσες είναι κανονικές γλώσσες με τα δικά τους γραμματικά συστήματα και λεξιλόγια που αποτελούνται από ορισμένους συνδυασμούς χειρονομιών, εκφράσεων του προσώπου και κινήσεων του σώματος. Παρόλο που μοιάζουν, δεν είναι καθολικά. Ορισμένα από αυτά έλαβαν νομική αναγνώριση σε συγκεκριμένη μορφή.

Η νοηματική γλώσσα είναι  μια γλώσσα που χρησιμοποιείται από  κωφά άτομα και άτομα που έχουν προβλήματα ακοής ή δυσκολεύονται να μιλήσουν για οποιονδήποτε λόγο. Αλλά σε γενικές γραμμές, ο καθένας μπορεί να μιλάει τη νοηματική γλώσσα.
Ποιες νοηματικές γλώσσες υπάρχουν
Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός για κάθε νοηματική γλώσσα που υπάρχει. Κάθε χώρα έχει τη δική της γλώσσα. Για παράδειγμα, υπάρχει:
  • Indo-Pakistani
  • Russian
  • Brazilian
  • American
  • French
  • British
  • German
Η Ινδο-Πακιστανική νοηματική γλώσσα είναι μία από τις πιο δημοφιλείς νοηματικές γλώσσες.
Όπως όλες οι άλλες γλώσσες, οι νοηματικές γλώσσες  κινδυνεύουν με  εξαφάνιση . Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γλώσσες που χρησιμοποιούνται από μικρές ομάδες ανθρώπων. Για παράδειγμα, η νοηματική γλώσσα της Χαβάης έχει σχεδόν εξαφανιστεί. Και η νοηματική γλώσσα της Νέας Ζηλανδίας χάνει χρήστες.

Διεθνής νοηματική γλώσσα 
Το 1951, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών πρότεινε τη δημιουργία μιας ενιαίας νοηματικής γλώσσας που ονομάζεται Gestuno . Αλλά μόνο το 1973 η Ομοσπονδία δημιούργησε μια επιτροπή που δημιούργησε ένα λεξικό με πάνω από 1.500 σύμβολα. Το Gestuno δεν έχει τυποποιημένους κανόνες γραμματικής χρήσης και δεν έχει φυσική εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια