Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

The Sveriges Riksbank Prize in Economic Sciences 2021

David Card - Joshua D. Angrist - Guido W. Imbens

Το βραβείο Sveriges Riksbank στις οικονομικές επιστήμες στη μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ 2021
Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών 2021: Τρεις οι βραβευθέντες για την εμπειρική έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες
Η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών αποφάσισε να απονείμει το Βραβείο Νόμπελ στις Οικονομικές Επιστήμες εξ ημισείας από τη μία στον David Card από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια «για την εμπειρική του συμβολή στην οικονομία της εργασίας» και από την άλλη από κοινού στους Joshua Angrist από το Massachusetts Institute of Technology και Guido Imbens από το Πανεπιστήμιο Stanford «για τις μεθοδολογικές συμβολές τους στην ανάλυση αιτιωδών σχέσεων».
Το έργο των βραβευθέντων έφερε επανάσταση στην εμπειρική έρευνα στις κοινωνικές επιστήμες και βελτίωσε σημαντικά την ικανότητα της ερευνητικής κοινότητας να απαντά σε ερωτήσεις που έχουν μεγάλη σημασία για όλους μας.
Οι τρεις τους απέδειξαν ότι πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας μπορούν να απαντηθούν. Η λύση τους είναι να χρησιμοποιούν φυσικά πειράματα – καταστάσεις που προκύπτουν στην πραγματική ζωή και μοιάζουν με τυχαία πειράματα.
Χρησιμοποιώντας φυσικά πειράματα, ο David Card ανέλυσε τις επιπτώσεις στην αγορά εργασίας από τους κατώτατους μισθούς, τη μετανάστευση και την εκπαίδευση.
Για παράδειγμα, ο David Card μαζί με τον Alan Krueger (που δεν βρίσκεται πλέον εν ζωή) χρησιμοποίησαν ένα φυσικό πείραμα για να διερευνήσουν πώς οι αυξημένοι κατώτατοι μισθοί επηρεάζουν την απασχόληση.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια