Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παιδιά ΑμεΑ: Ποια είναι η ψυχολογία των γονέων

Η γέννηση ενός παιδιού είναι αδιαμφισβήτητα ένα πραγματικά χαρμόσυνο γεγονός. Η γέννηση όμως ενός παιδιού με ειδικές ανάγκες είναι ένα συνταρακτικό γεγονός για όλη την οικογένεια.

Ποια είναι η συναισθηματική κατάσταση των γονέων;
Οι γονείς δεν είναι θεοί, ούτε έτοιμοι να αντιμετωπίσουν μια οποιαδήποτε συνθήκη. Στην συγκεκριμένη ιδιάζουσα περίπτωση όμως, οι γονείς είναι εκείνοι που αισθάνονται πως ό,τι έχτιζαν, γκρεμίζεται με ταχύτατους ρυθμούς. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν οι γονείς μαθαίνουν πως το παιδί τους έχει κάποια μορφή ειδικής αναπηρίας περνούν από έντονες και διάφορες φάσεις. Τα συγκεκριμένα στάδια, θα μπορούσε να πει κάποιος, πως ταυτίζονται απόλυτα με κάποιον άνθρωπο που βιώνει μια απώλεια.  Συνήθως τα συναισθήματα που βιώνουν οι γονείς, όταν μαθαίνουν πως το παιδί τους διαγιγνώσκεται με ειδικές ανάγκες είναι το σοκ, ο θυμός, η άρνηση, η αγανάκτηση, οι ενοχές, το άγχος, η απογοήτευση ή και ο φόβος και η αγωνία για το τι θα συμβεί στο μέλλον.
Τι συμβαίνει όμως όταν υπάρχουν και άλλα μέλη στην οικογένεια;

Ψυχολογία
Συναισθησία: το χρώμα των αναμνήσεων
Φυσικά, δεν θα μπορούσε όλη αυτή η συνθήκη να μην επηρεάσει και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.  Η αλήθεια είναι πως τα αδέρφια επηρεάζονται και συνήθως ωριμάζουν πιο γρήγορα. Οι γονείς από την άλλη, θα πρέπει να είναι σε θέση να μην πιέσουν το εκάστοτε παιδί αλλά να το αφήσουν να επιλέξει την επιθυμία του για προστασία και αγάπη προς τον αδερφό του. Οι γραμμές ωστόσο είναι πολύ λεπτές, καθώς ο ρόλος των παιδιών δεν είναι να είναι ο γονέας ή ο φροντιστής του αδερφού του, αλλά εκείνος που επιθυμεί να το προστατεύσει, να το υποστηρίξει και να το φροντίσει.
Όταν οι γονείς λοιπόν έρχονται αντιμέτωποι με μια τέτοια συνθήκη, το φυσιολογικό είναι να έχουν μεταπτώσεις στην ψυχολογία τους. Ωστόσο, η παροχή συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης θεωρείται αναγκαία για την βελτίωση της ψυχολογία τους. Οι γονείς περνούν από στάδια τα οποία καλούνται να διαχειριστούν σύντομα. Με τον καιρό γίνονται πιο δυνατοί και ικανοί να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία που μπορεί να προκύψει.

Τέλος
Αξίζει να σημειωθεί και να τονιστεί πως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες είναι διαφορετικό και ιδιαίτερο. Σκοπός  λοιπόν ενός γονέα παιδιών με ειδικές ανάγκες είναι από την μία να του δείξει την μοναδικότητα και την διαφορετικότητα που τον διακατέχει και από την άλλη να επικεντρωθεί σε πράγματα που μπορεί να κάνει το παιδί και όχι σε αυτά που δεν μπορεί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια