Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Post-Covid Σύνδρομο συμπτώματα

Τις μακροπρόθεσμες επιπλοκές του κορωνοϊού σε ασθενείς που νόσησαν, αλλά συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα ακόμα και μήνες μετά την αρχική προσβολή από τον ιό (post- covid syndrome), μελετά το post- covid ιατρείο στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Στο ιατρείο απευθύνονται με ραντεβού, ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στο «ΣΩΤΗΡΙΑ» για επανεξέταση, αλλά και όσοι νόσησαν στην κοινότητα ή βρέθηκαν σε άλλα νοσοκομεία. 
«Το σκεπτικό είναι να παρακολουθήσουμε τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες του κορωνοϊού, καθώς και όλη την πορεία της υγείας των ασθενών για ένα μακρό χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δε γνωρίζουμε πολλά για τον ιό. Συνεχώς οι πληροφορίες όλο και πληθαίνουν, ότι το post- covid σύνδρομο μπορεί να επηρεάσει πολλά όργανα και πολλά συστήματα», είπε η Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Παθολόγος- Λοιμωξιολόγος, Επίκουρη Καθηγήτρια ΕΚΠΑ στην Γ’ Πανεπιστημιακή Παθολογική Κλινική στο νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ».
Από την αρχής της πανδημίας, περισσότεροι από 411.000 άνθρωποι έχουν νοσήσει από κορωνοϊό στη χώρα μας.

Ποια είναι τα συμπτώματα του post- covid syndrome 
Οι ασθενείς επισκέπτονται για πρώτη φορά το post- covid ιατρείο περίπου στις 6 με 8 εβδομάδες από την αρχή της νόσησής τους. 
«Σε αυτή τη χρονική στιγμή έχουμε παρατηρήσει ότι ένα 37% των ασθενών πληροί τον ορισμό του post- covid συνδρόμου. Δηλαδή, έχει τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, το οποίο εμμένει ή επανεμφανίζεται από την ώρα που τελείωσε η ανάρρωση από την οξεία φάση», εξήγησε η κ Πουλάκου.
Σύμφωνα με την ίδια, στην πρώτη του επίσκεψη ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των ασθενών, 80% με 90%, αναφέρει διαταραχές στον ύπνο του, ενώ το αίσθημα της κόπωσης είναι το 2ο πιο συχνό εύρημα. 
«Υπολογίζουμε ότι 8 στους 10 ασθενείς στο πρώτο ραντεβού έχουν επανέλθει στις δραστηριότητές τους, αλλά υπάρχει και ένα 15 με 17% των ασθενών που δεν μπορεί παρά μόνο να περιποιηθεί τον εαυτό του. Ο κορωνοϊός αφήνει μία κατάσταση κόπωσης και ανημποριάς, κάτι στο οποίο συμφωνούν και όλες οι διεθνείς μελέτες. Η κόπωση και το λαχάνιασμα εκλύονται στην αρχή και με πολύ μικρή σωματική δραστηριότητα», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια