Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θαλάσσιοι τσιγγάνοι / Sea gypsies

Sea Gypsies είναι μια μοναδική κοινότητα απάτριδων που ζουν στα νερά της Νοτιοανατολικής Ασίας. Οι εθνικές ομάδες Bajau, Bajaw, Bajao, Badjau, Badjo, Badjaw ή Badjao που ζουν στη Μαλαισία, την Ινδονησία και τις Φιλιππίνες ονομάζονται «θαλάσσιοι τσιγγάνοι» για την αιώνια περιπλάνησή τους στα κύματα.
Οι «τσιγγάνοι», ή καλύτερα να πούμε, οι «περιπλανώμενοι» είναι περίπου 400 χιλιάδες.
Τα τελευταία χρόνια, για διάφορους λόγους, αναγκάστηκαν να μετακινηθούν στην ξηρά. Μερικοί από αυτούς έχουν ήδη εγκατασταθεί σε σπίτια με ξυλοπόδαρα, που στέκονται στο νερό κοντά στην ακτή.
Ένας θρύλος λέγεται σε αυτά τα μέρη. Κάποτε η αγαπημένη κόρη του Σουλτάνου παρασύρθηκε στη θάλασσα. Ο κυβερνήτης έστειλε τους υπηρέτες του σε αναζήτηση της πριγκίπισσας και διέταξε να μην επιστρέψει χωρίς την κόρη του. Από τότε, ο baggio περιπλανιέτε στις θάλασσες.
Αυτοί οι φυσικοί κολυμβητές και δύτες είναι σε θέση να βουτήξουν σε βάθος 30 μέτρων χωρίς ειδικό εξοπλισμό κατάδυσης.
Οι Baggios δεν χρησιμοποιούν τέτοια επιτεύγματα πολιτισμού όπως η ηλεκτρική ενέργεια. Τα σκάφη τους, που λέγονται lepa-lepa, αγκυροβολούν στις αποβάθρες του λιμανιού για να πάρουν πόσιμο νερό, να πουλήσουν ψάρια και να θάψουν τα μέλη της κοινότητας.
Η αρπακτική αλιεία στην παράκτια ζώνη από λαθροκυνηγούς οδήγησε στο γεγονός ότι οι Baggios αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις παραδοσιακές μεθόδους αλίευσης της θαλάσσιας ζωής και αναγκάζονται να καταφύγουν σε εκρηκτικά και τοξίνες.
Πιθανότατα, αυτοί οι μοναδικοί άνθρωποι θα εξαφανιστούν σύντομα εντελώς από το πρόσωπο της Γης.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια