Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κορωνοϊός: SARS-CoV-2 Delta συμπτώματα

Διαφορετικά συμπτώματα από προηγούμενα στελέχη του νέου κορωνοϊού προκαλεί η παραλλαγή Δέλτα με την αυξημένη μεταδοτικότητα.
Η παραλλαγή αυτή, που εξελίσσεται σε παγκοσμίως κυρίαρχη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προκαλεί συμπτώματα που θυμίζουν περισσότερο εκείνα της γρίπης, όπως ο πονοκέφαλος, η καταρροή κι ο πονόλαιμος, όπως επιβεβαίωσε η ZOE Covid Symptom Study.
Σ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας τα βασικά συμπτώματα της Covid-19 περιγράφονταν ως επίμονος βήχας, πυρετός, ανοσμία και αγευσία, αλλά η παραλλαγή Δέλτα φαίνεται να «λειτουργεί διαφορετικά» σ’ όσους έχουν μολυνθεί, ενώ τείνει να προσβάλει νεότερα άτομα, που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί.
Τα συμπτώματα που έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής είναι:
Πονοκέφαλος
Πονόλαιμος
Καταρροή
Πυρετός
Όπως ανέφερε ο καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας του King’s College στο Λονδίνο και ερευνητής που μετέχει στη μελέτη Zoe, «το υπ’ αριθμόν ένα σύμπτωμα είναι ο πονοκέφαλος, ακολουθούμενο από πονόλαιμο, καταρροή και πυρετό», ενώ δεν είναι τόσο συχνά τα πιο «παραδοσιακά» συμπτώματα. Ο ίδιος εξήγησε ότι σε νεότερα άτομα, που έκαναν προ ημερών κάποιο από τα εμβόλια για την Covid-19 η παραλλαγή Δέλτα συχνά είναι «πιο πολύ σαν κρυολόγημα». Η απώλεια της όσφρησης και της γεύσης δεν είναι πλέον συνηθισμένα συμπτώματα, ούτε και ο βήχας, σύμφωνα με τη μελέτη κι εκφράζονται φόβοι ότι λόγω της αλλαγής των συμπτωμάτων και της ομοιότητας με το κοινό κρυολόγημα μπορεί οι φορείς να μην αντιληφθούν ότι έχουν προσβληθεί από το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει ανησυχία στις Αρχές της Γερμανίας και δεκάδων άλλων χωρών.

Η ZOE Covid Symptom Study είναι μια εφαρμογή που συλλέγει δεδομένα ανά πάσα στιγμή από τέσσερα εκατ. χρήστες παγκοσμίως, τα ο ποία στη συνέχεια αναλύει το King’s College του Λονδίνου. Ο δρ Αμπντούλ Γκαφούρ, λοιμωξιολόγος στην Ινδία, όπου κυριαρχεί η παραλλαγή Δέλτα, είπε πρόσφατα στο Bloomberg ότι αυξάνει ο αριθμός των νοσούντων με Covid-19 που αντιμετωπίζουν προβλήματα διάρροιας. Η παραλλαγή Δέλτα(γνωστή μέχρι πρότινος ως ινδική) είναι κατά 60% πιο μεταδοτική [ https://www.iefimerida.gr/kosmos/parallagi-delta-koronoioy-60-pio-metadotiki-anthektiki-embolia ] σε σχέση με την παραλλαγή «Άλφα» και πιο ανθεκτική στα εμβόλια, ανακοίνωσε πρόσφατα η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (PHE) κι έχει εντοπιστεί σύμφωνα με τον ΠΟΥ σε πάνω από 80 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια