Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κινήσεις που θωρακίζουν τη μέση

Η πρόληψη του πόνου στη μέση συνίσταται κατά κύριο λόγο στην αντιμετώπιση των σημαντικότερων παραγόντων κινδύνου για την πρόκληση οσφυαλγίας. Δείτε τις κινήσεις που προστατεύουν την σπονδυλική στήλη
Οι συμβουλές που ακολουθούν με την σφραγίδα των ειδικών σκοπό έχουν την ενίσχυση του κορμού και τον έλεγχο του βάρους με στόχο την ενδυνάμωση της σπονδυλικής στήλης και την αποφυγή των ενοχλήσεων στην οσφυική μοίρα.

Άσκηση. 
Υπάρχουν δυο κατηγορίες ασκήσεων που συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης οσφυαλγίας.
Η πρώτη κατηγορία ασκήσεων περιλαμβάνει κοιλιακούς και ραχιαίους με στόχο την ενδυνάμωση των μυών που προστατεύουν την οσφυϊκή μοίρα.
Η δεύτερη κατηγορία αφορά ασκήσεις ευλυγισίας με σκοπό την βελτίωση της ευκαμψίας του κορμού συμπεριλαμβανομένων  της σπονδυλικής στήλης και των μηρών.

Διατροφή. 
Βεβαιωθείτε ότι η διατροφή σας  περιλαμβάνει αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, απαραίτητα συστατικά για την οστική υγεία.

Κάπνισμα. 
Μπορεί να μας προκαλεί εντύπωση αλλά τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό καπνιστών παρουσιάζουν επεισόδια οσφυαλγίας συγκριτικά με μη καπνιστές την ίδιας ηλικίας, ύψους και  βάρους.
Βάρος. 
Το σωματικό βάρος και η κατανομή του στο σώμα επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης οσφυαλγίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά όσον αφορά τον κίνδυνο πόνου στη μέση ανάμεσα στους ανθρώπους φυσιολογικού σωματικού βάρους και εκείνους που είναι παχύσαρκοι. Επίσης πιο επιβαρυμένοι είναι όσοι έχουν περισσότερα περιττά κιλά στην περιοχή του κορμού συγκριτικά με την περιφέρεια των γλουτών.

Η στάση του σώματος. 
Όταν στέκεστε φροντίστε να είναι  ίσια η πλάτη και μοιράστε το βάρος σας στα δυο πόδια. Όταν κάθεστε και πάλι η πλάτη πρέπει να είναι ίσια, οι μηροί παράλληλοι με το έδαφος και σε ορθή γωνία με τις γάμπες.

Σήκωμα βάρους. 
Είναι σημαντικό όταν σηκώνουμε βάρη να  λυγίζουμε τα γόνατα, τα παίρνουμε το βάρος αγκαλιά και να το σηκώνουμε φέρνοντάς το κοντά στο σώμα μας.
Μη σηκώνετε βάρη και στρίβετε τον κορμό την ίδια στιγμή επειδή αυξάνεται ο κίνδυνος τραβήγματος και τραυματισμού.
Όταν μετακινείτε αντικείμενα προτιμάτε να τα σπρώχνετε με τα πόδια και όχι να τα τραβάτε με τα χέρια.

Παπούτσια. 
Επιλέξτε χαμηλοτάκουνα επειδή προκαλούν μικρότερη επιβάρυνση στη μέση.

Οδήγηση. 
Ρυθμίστε κατάλληλα τους καθρέπτες του αυτοκινήτου και βάλτε κατάλληλο μαξιλαράκι στο κάθισμα ώστε να υποστηρίζεται η μέση. Προσέχετε τον τρόπο που μπαίνετε και βγαίνετε από το κάθισμα του αυτοκινήτου και αποφύγετε τις απότομες στροφές του κορμού.

Κρεβάτι. 
Επιλέξτε ανατομικό στρώμα και ένα μαξιλάρι που θα κρατάει το κεφάλι στην ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια