Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Νηστίσιμο Ανάποδο Κέικ με Ανανά

.
Υλικά (για μια φόρμα 24 εκατοστά)
1 κονσέρβα ανανά σε ροδέλες σε φυσικό χυμό (400 γρ η κονσέρβα)
2 κουταλιές της σούπας φυτική μαργαρίνη
1/2 κούπα καστανή ζάχαρη
1 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις που θα το κοσκινίσετε
1 κούπα λευκή ζάχαρη
1/4 κουταλάκι αλάτι
1 κουταλάκι baking powder
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ (μπαχαρικό)
1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/4 κουταλάκι γαρίφαλο τριμμένο
1/2 κούπα χυμό ανανά (απο την κονσέρβα)
350 ml χυμό πορτοκάλι
100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού λευκό ξύδι
7-8 κερασάκια μαρασκίνο (σε βαζάκι στα σούπερ μάρκετ)
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς (350F) αντιστάσεις πάνω κάτω.
Με λίγη μαργαρίνη, λιπαίνουμε το εσωτερικό και τα τοιχώματα ενός ταψιού ή κουμπωτής φόρμας 24 εκατοστών.
Τοποθετούμε ενα μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε μέσα την μαργαρίνη. Μόλις λιώσει η μαργαρίνη προσθέτουμε πασπαλίζοντας την καστανή ζάχαρη και χαμηλώνουμε την φωτιά. Περιμένουμε να λιώσει η ζάχαρη (περίπου 3 λεπτά) και μόλις λιώσει αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί.
Βάζουμε τις ροδέλες μας πάνω απο το μείγμα ζάχαρης ξεκινώντας απο το κεντρικό σημείο και συνεχίζουμε γύρω γύρω. Αν θέλουμε βάζουμε στο κέντρο κάθε ανανά ένα κερασάκι μαρασκίνο. (κλικ στη φωτο)
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με την ζάχαρη, το αλάτι, το baking powder, την σόδα, το τζίντζερ, το μοσχοκάρυδο και το γαρίφαλο.
Σε ενα άλλο μπολ ανακατεύουμε τον χυμό ανανά με τον χυμό πορτοκάλι, το λάδι, την βανίλια και το ξύδι.
Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μείγμα του αλευριού χτυπώντας και ανακατεύοντας με δάρτη. Μόλις ανακατευθούν τα υλικά σταματάμε το ανακάτεμα, δεν το παιδεύουμε πολύ.
Περιχύνουμε τις ροδέλες ανανά με το μείγμα και ψήνουμε για 35 - 45 λεπτά, εξαρτάται τον φούρνο και το ταψί μας. Κάνουμε το τέστ με την οδοντογλυφίδα (εγώ χρησιμοποιώ ξυλάκι για σουβλάκι) και όταν βγαίνει σχεδόν καθαρή, το κέικ είναι έτοιμο. Γενικά πάντως είναι ένα κέικ με αρκετή υγρασία να έχετε στο μυαλό σας.
Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε και αμέσως περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω να βοηθήσουμε στο ξεφορμάρισμα. Καλύπτουμε με ένα πιάτο το ταψί και αναποδογυρίζουμε να πέσει το κέικ στο πιάτο όσο είναι ακόμη ζεστό.
Αν το φτιάξετε σε κουμπωτή φόρμα τότε θα το ξεφορμάρετε πρώτα στα τοιχώματα και στην συνέχεια θα το αναποδογυρίσετε όπως στην περίπτωση του ταψιού.
Λογάκια
Στη σύσταση της συνταγής για το κέικ κατέληξα μετά απο δοκιμές.
Εάν την στιγμή που θα αναποδογυρίσετε το κέικ σας κολλήσει κάποιος ανανάς στον πάτο του ταψιού, μην ανησυχήσετε καθόλου, με ενα μαχαιράκι ξεκολλήστε τον ανανά και επιστρέψτε τον στην θέση του όσο το γλυκό είναι ζεστό.
Αν χρησιμοποιήσετε βανιλίνη τότε βάλτε την στο μείγμα του αλευριού.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια